Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ελλάδα

Κερδίζουν μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα τα Σκόπια – Τα σημεία της συμφωνίας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν ως το μεσημέρι της Τρίτης, Τσίπρας και Ζάεφ έχουν συμφωνήσει στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija – Republic of North Macedonia). Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι η γλώσσα θα ονομάζεται μακεδονική και οι πολίτες Μακεδόνες.

Επιγραμματικά και σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες:

  1. Απαλείφονται από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ αλυτρωτικές αναφορές περί «προστασίας μακεδονικών μειονοτήτων» εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα.
  2. Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας».
  3. Συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.
  4. Αναγνωρίζεται «μακεδονική γλώσσα» («Macedonian language»), με τη σημείωση ότι η «Βόρεια Μακεδονία» αναγνωρίζει ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης .
  5. Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia, με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτός δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Τι θα ακολουθήσει μετά τη συμφωνία

Η λύση αυτή προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes), όπως επεδίωκε η Αθήνα.

Από την άλλη, η γειτονική χώρα κατάφερε να πάρει την μακεδονική ταυτότητα, όπως και τη μακεδονική γλώσσα, έστω και με την αναφορά ότι έχει σλαβική προέλευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πυρά κατά Ζάεφ από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάνος Καμμένος: Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτή η συμφωνία στα Σκόπια