Ικανοποίηση για την επόμενη μέρα στις ελληνογερμανικές σχέσεις και για τα ορατά βήματα του Βερολίνου προς την ουσιαστική ταύτιση απόψεων σε μείζονα ζητήματα των διμερών αλλά και των ευρωπαϊκών ανοιχτών ζητημάτων, εκφράζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού μετά από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Γερμανό Καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Στελέχη με γνώση των όσων διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, δίνουν έμφαση στο κλίμα και τη χημεία που αρχίζει να αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο ηγέτες, όσο και κυρίως στο περιεχόμενο των συνομιλιών και των προοπτικών που διανοίγονται. Προς επίρρωσιν στέκονται στις δημόσιες θέσεις που διατύπωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της Ευρώπης για την τουρκική απειλή σε βάρος της ελληνικότητας νησιών του Αιγαίου, την ανάγκη σεβασμού των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως και για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέσω του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, θέση που αποτελεί την κορωνίδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Υπογραμμίζουν τις αναφορές Σολτς στη «νέα Ελλάδα» και τις δυνατότητες της, την εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και την επέκταση των γερμανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν βεβαίως, ότι όλα είναι… ρόδινα στις σχέσεις Βερολίνου- Αθήνας.

Η καθαρή στήριξη του Βερολίνου στην ελληνική κυριαρχία

Η πρόδηλη διαφορά στην γερμανική στρατηγική απέναντι στη χώρα μας αλλά και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια ίσως αποτυπώνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο στις εκφράσεις του Κ. Μητσοτάκη πριν ακριβώς ένα χρόνο κατά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα και χθες προς τον διάδοχό της.

«Η ψυχραιμία της Δύσης αποθρασύνει την Τουρκία», ήταν η αιχμηρότατη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού προς την Γερμανίδα Καγκελάριο πέρυσι. «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την πολύ καθαρή στάση του Καγκελάριου Σολτς, ότι δεν νοείται αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας ευρωπαϊκής χώρας, μέλους του ΝΑΤΟ, πόσο μάλλον από άλλη χώρα του ΝΑΤΟ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης χθες στην συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα της συστηματικής προσπάθειας που υλοποιεί για την προώθηση των ελληνικών θέσεων και τη διεθνοποίηση της τουρκικής απειλής τα τελευταία χρόνια.

Το πόσο επιτυχημένη υπήρξε η επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο τόσο στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου, όσο και στην πρόδηλη ενόχληση του τουρκικού.

«Ο Σόλτς στηρίζει την Ελλάδα στη διένεξη για τα νησιά» είναι ο τίτλος του Πρακτορείου Ειδήσεων ARD. «Ο Σολτς υπερασπίζεται την Ελλάδα έναντι των τουρκικών απειλών» ο τίτλος που επέλεξαν από κοινού το Spiegel,η Zeit και η FAZ. «Η Ελλάδα εγκαθιστά τα γερμανικά Marder στα σύνορα με την Τουρκία» αυτός της Welt.

«Χολή» στάζουν και τα μεγάλα ΜΜΕ της Τουρκίας. Με τη Σαμπάχ να γράφει: Η Ελλάδα επέστρεψε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις! Ο Μητσοτάκης διαμαρτυρήθηκε ξανά για την Τουρκία: Υποστήριξη από τον Γερμανό Καγκελάριο». Με τη Μιλιέτ να τονίζει: «Η Ελλάδα παίζει με την φωτιά, τοποθετεί τα γερμανικά τεθωρακισμένα στα σύνορα με την Τουρκία».

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, πέραν της κατά πολύ μεγαλύτερης του προγραμματισμένου διάρκειας της κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο ανδρών- μια ώρα και δέκα λεπτά έναντι 40 λεπτών- υπογραμμίζουν το γεγονός ότι για πρώτη φορά Γερμανός Καγκελάριος εκτός από τις αποστάσεις από την πολιτική … των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, «σπάει» και έναν ακόμα άτυπο κανόνα: Επισκέπτεται μόνο την Αθήνα χωρίς να μεταβεί στη συνέχεια στην Άγκυρα. Το Βερολίνο δεν είναι πια ένας ουδέτερος συνομιλητής που, πολλές φορές διαδραμάτιζε και ρόλο «ατζέντη» της Τουρκίας. Εκφράζει δημοσίως, καθαρά και κατ’ επανάληψη θέσεις αντίθετες στον αναθεωρητικό νέο-οθωμανισμό Ερντογάν.

Ανάλογη ικανοποίηση εκφράζεται και από την τοποθέτηση Σολτς για το θέμα των γερμανικών τεθωρακισμένων, θέμα απολύτως σχετιζόμενο με τις αιτιάσεις της Άγκυρας για «αποστρατιωτικοποίηση» ελληνικών νησιών.

«Τα Marder παραδόθηκαν στην Ελλάδα και δεν δίνεται καθημερινή αναφορά πού βρίσκονται. Ούτε τη ζητάμε». « Έχει απόλυτο δίκιο ο Καγκελάριος να λέει ότι είναι δικό μας ζήτημα η διάταξη των δυνάμεών μας», πήρε την «πάσα» ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι τα γερμανικά στρατιωτικά οχήματα, με πρωτοβουλία της Αθήνας, θα κατευθυνθούν στον Έβρο, διότι εκεί κρίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ότι θα είναι πιο χρήσιμα.

Η «νέα Ελλάδα» και οι προοπτικές για επενδύσεις σε ΑΠΕ

Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν απόλυτη ικανοποίηση και για τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Σόλτς για τη «νέα Ελλάδα» και την ελληνική οικονομία, με τον Γερμανό Καγκελάριο να δηλώνει στον συνομιλητή του: «Είναι σαφές ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα απέδωσαν καρπούς, και η δυναμική της οικονομίας της χώρας είναι εμφανής».

Οι τοποθετήσεις αυτές σηματοδοτούν το τέλος της περιόδου κατά την οποία το Βερολίνο «κουνούσε το δάκτυλο» στην χρεοκοπημένη Ελλάδα, απαιτούσε άμεσες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στο δίπολο «ισχυρός πιστωτής» και «αδύναμος δανειζόμενος»

Οι αναφορές αυτές συνδυάστηκαν βεβαίως, με τη δέσμευση Μητσοτάκη ότι «η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια του τετ α τετ, ειδική μνεία έγινε στις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα των ΑΠΕ, καθώς και στην μεγαλύτερη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών σε μεγάλα έργα που θα εκκινήσουν το προσεχές διάστημα.

«Αγκάθια» το πλαφόν στο φυσικό αέριο, το κατοχικό δάνειο και η Λιβύη

Εντελώς αντίθετες είναι οι θέσεις των δύο πλευρών στο ενεργειακό και ειδικότερα στο ζήτημα της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, με καλά πληροφορημένες πηγές να τονίζουν ωστόσο, ότι «βρισκόμαστε σε πλήρη ανάπτυξη της ζύμωσης των αρχικών θέσεων», στην κατεύθυνση συμφωνίας για πλαφόν 15%, τουλάχιστον, στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για αποθήκευση, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με την επαρκή τροφοδοσία της αγοράς, όπως προτάσσει το Βερολίνο.

Πρόβλημα που ετέθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και απορρίφθηκε από τον Ο. Σόλτς, αλλά το οποίο από κοινού επελέγη να μην στιγματίσει την εμφανή πρόοδο στις διμερείς σχέσεις, είναι και οι πολεμικές αποζημιώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης, προκαλώντας εντύπωση, έθεσε το θέμα ακόμα και στις δημόσιες δηλώσεις του, τονίζοντας ότι για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό, και έκανε ειδική αναφορά και στο Κατοχικό Δάνειο, υπογραμμίζοντας ότι πιθανή ρύθμισή του «θα ήταν αμοιβαία επωφελής». Από την άλλη, όμως, ο κ. Σόλτς φρόντισε να «κλείσει» το θέμα χωρίς περιστροφές.

Ανάλογο κενό προκύπτει και στο θέμα της Λιβύης, με το Βερολίνο να συνεχίζει την πολιτική «αγνόησης» της Αθήνας, όπως υποδηλώνει και η επαναλαμβανόμενη άρνηση να προσκληθεί η Ελλάδα στις διασκέψεις που λαμβάνουν χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα για τις εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα, με τη συμμετοχή όμως της Τουρκίας. «Θέλουμε να έχουμε άποψη και λόγο για τις εξελίξεις στη Λιβύη», ήταν το σαφές μήνυμα που δεν δίστασε να διατυπώσει στον Καγκελάριο.

Διαβάστε επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μήνυμα σε Τουρκία – «Το ΟΧΙ αποτελεί εθνική μας θέση»

Μέγαρο Μαξίμου: Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Σολτς στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους

Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν βαδίζει σε αδιέξοδο – Σολτς: Εξαιρετικές οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα