ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Αυτό υπογράμμισε χαρακτηριστικά στη Βουλή, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, για την ενίσχυση του θεσμού του «προσωπικού γιατρού».
Όπως είπε η κ. Κεραμέως, πρόκειται για «ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, την θέσπιση οικονομικών κινήτρων για νέους γιατρούς, την θεσμοθέτηση του προσωπικού παιδιάτρου, την ίδρυση οκτώ πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας».
Υπεραμυνόμενη της νομοθετικής ρύθμισης που κατέθεσε, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στα Άτομα με Αναπηρία και να εργάζονται και να λαμβάνουν σύνταξη, η Υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι «στόχος είναι να επιφέρουμε μία σημαντική θετική αλλαγή στη ζωή και την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας με αναπηρία, κάνοντας ένα ακόμα βήμα σημαντικό στην καλλιέργεια μιας συλλογικής νοοτροπίας ουσιαστικής ισότητας και ευκαιριών για όλους».
«Βασική προτεραιότητα μας αποτελεί η προάσπιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των διεθνών και ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών και των υποχρεώσεων της χώρας μας, αλλά και της εθνικής στρατηγικής για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ», ανέφερε η κ. Κεραμέως και συμπλήρωσε:
«Σε αυτή την κατεύθυνση εισηγούμαστε την διάταξη που προβλέπει ότι πλέον οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ θα δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, χωρίς να χρειάζεται να διακόψουν την απασχόληση τους όπως απαιτείτο μέχρι σήμερα.
Για πολλά χρόνια στη χώρα μας, οι δικαιούχοι σύνταξης αναπηρίας έπρεπε για να την λάβουν, να διακόψουν την εργασία τους.
Με λίγα λόγια το κράτος έθετε ένα δίλημμα: Εργασία ή κρατική στήριξη. Και αυτό ήταν απόρροια μίας στρεβλής, παρωχημένης αντίληψης, σύμφωνα με την οποία οι συμπολίτες μας με αναπηρία που μπορούσαν να εργαστούν δεν έπρεπε να λαμβάνουν κρατική στήριξη ή αντίστροφα, όσα λάμβαναν κρατική στήριξη, δεν έπρεπε να εργάζονται».
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «η ρύθμιση προβλέπεται να έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2024».
«Υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για να λάβουν σύνταξη αναπηρίας και δεν μπορούν παρά μόνο αν διακόψουν την εργασία τους.
Άρα, προβλέπεται η αναδρομική ισχύ της διάταξης και όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης από την αρχή του έτους, οι οποίες έχουν απορριφθεί λόγω μη προηγούμενης διακοπής της απασχόλησης τους, θα τις επανυποβάλλουν εντός έξι μηνών από την δημοσίευση του νόμου, ώστε αυτές να επανεξεταστούν με το νέο ευνοϊκότερο ή πιο λογικό καθεστώς», τόνισε η Υπουργός Εργασίας.
«Επιδιώκουμε να θέσουμε ένα τέλος στους αποκλεισμούς και την ταλαιπωρία, να άρουμε άλλο ένα εμπόδιο από τους συμπολίτες μας με αναπηρία, που μπορούν και επιθυμούν να εργαστούν ενώ παράλληλα λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας.
Η διάταξη έχει να κάνει με μία λέξη. Συμπερίληψη. Πως θα επιτύχουμε μία καλύτερη συμπερίληψη των συμπολιτών μας με αναπηρία, της ευάλωτης αυτής πληθυσμιακής ομάδας, και πως θα επιτύχουμε την ισότητα και σε ζητήματα εργασίας», σημείωσε η κ. Κεραμέως και συνέχισε:
«Το μέτρο αυτό προστίθεται σε σειρά άλλων μέτρων που έχουμε λάβει και δρομολογούμε σε σχέση με την προάσπιση, την θωράκιση των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας με αναπηρία.
Για παράδειγμα, πριν λίγους μήνες είχαμε 500 γιατρούς στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, σήμερα έχουμε 1250 γιατρούς. Αυτό στη πράξη σημαίνει καλύτερη, γρηγορότερη εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ, ενίσχυση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού».
Όπως είπε η κ. Κεραμέως, στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη αλλαγή, σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των μη αναστρέψιμων παθήσεων με διεύρυνση της λίστας.
«Αντί να τους λέμε να έρχονται συνεχώς στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και να λαμβάνουν διαρκώς πιστοποίηση, τους δίνουμε άπαξ πιστοποίηση για να λαμβάνουν εφόρου ζωής την παροχή», ανέφερε η κ. Κεραμέως.
Κλείνοντας, η Υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι η κυβέρνηση «σχεδιάζει την συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας τόσο ως προς το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες όσο και ως προς την στελέχωση και τις υποδομές, ψηφιακές και κτιριακές».
«Στόχος μας είναι η απλοποίηση και η επιτάχυνση διαδικασιών, ενίσχυση της διαφάνειας του κύρους και της ασφάλειας δικαίου, εν τέλει η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Στη δικιά μας κυβέρνηση, με τη δική μας ματιά, κανείς δεν πρέπει να μένει πίσω, κανείς δε μένει πίσω», κατέληξε η Υπουργός Εργασίας.
Διαβάστε επίσης:
Attica Bank: Συμφωνία με την Davidson Kempner για τιτλοποιήσεις 3,7 δισ. ευρώ
Ο Alpha αποχαιρετά τον σπουδαίο Βαρδή Βαρδινογιάννη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ευρώπη Ασφαλιστική: Ποια είναι τα 2 νέα έμπειρα στελέχη που εντάσσονται στο δυναμικό της
- Όλγα Κεφαλογιάννη: Ψηφιακές πλατφόρμες για τουρισμό και ψηφιακός μετασχηματισμός ΕΟΤ
- Σοφία Εφραίμογλου: Καταφέραμε να βάλουμε τα θεμέλια για το ΕΒΕΑ της νέας εποχής
- Τουρισμός: Αυξήθηκαν κατά 2,9% οι αφίξεις και κατά 3,6% οι διανυκτερεύσεις τον Σεπτέμβριο