ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την αυξητική πορεία που έχουν καταγράψει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια οι μισθολογικές απολαβές, η οποία αποτυπώνεται στα στοιχεία Σεπτεμβρίου του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», παρουσίασε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Η υπουργός σημείωσε ότι ο μέσος μισθός το 2019 ήταν 1.036 ευρώ, ενώ σήμερα έχει ανέλθει στα 1.252 ευρώ. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στην πλήρη απασχόληση ο μέσος μισθός έχει ήδη ξεπεράσει τα 1.430 ευρώ.
«Τον Σεπτέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019, έχουμε μία μεγάλη αύξηση αποδοχών. Για παράδειγμα, στις υπηρεσίες εστίασης κατά 46%, στις δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης 35% αύξηση, στις κατασκευές μηχανημάτων 33% αύξηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, η κα Κεραμέως τόνισε ότι, το 2019, βρισκόταν στα 650 ευρώ, ενώ σήμερα αγγίζει τα 830 ευρώ και, μέχρι το 2027, θα φτάσει στα 950 ευρώ, «μία αύξηση της τάξης του 46%».
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο νέος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού λαμβάνει υπ’ όψιν δύο οικονομικά αντικειμενικά κριτήρια: τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της οικονομίας.
«Η προσπάθεια που κάνουμε είναι η αύξηση του κατώτατου να είναι πάνω από τον πληθωρισμό, δηλαδή, για παράδειγμα, ο κατώτατος έχει αυξηθεί 28%, ενώ οι πληθωριστικές τάσεις βρίσκονται στο 16,67%». εξήγησε η ίδια.
Απαντώντας σε ερώτηση για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη σημασία διεύρυνσης της λίστας των μη αναστρέψιμων παθήσεων, η οποία έγινε με υπουργική απόφαση το καλοκαίρι, επισημαίνοντας ότι, εφόσον η πάθηση είναι μη αναστρέψιμη, ο πολίτης θα πηγαίνει άπαξ για πιστοποίηση και αυτή θα ισχύει εφ’ όρου ζωής. Παράλληλα, υπενθύμισε την ενίσχυση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) με γιατρούς, προσθέτοντας ότι, πλέον, οι γιατροί που υπηρετούν στο ΚΕ.Π.Α. ανέρχονται σε 1.250 από 500, που ήταν, μέχρι σήμερα.
Η κα Κεραμέως υπογράμμισε την περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας στο 9,3%, τις χιλιάδες θέσεις εργασίας, το μεγαλύτερο μέρος πλήρους απασχόλησης, που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες συνολικά από το 2019 μέχρι και το 2027.
«Είναι η μεγαλύτερη μείωση που έχει γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τις μειώσεις αυτές φτάνουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εμείς προφανώς και θα θέλαμε να μειώνουμε διαρκώς το μη μισθολογικό κόστος, αλλά θα πρέπει και τα ταμεία μας να είναι υγιή, οι συμπολίτες μας να δουν συντάξεις» σχολίασε η υπουργός Εργασίας.
Όπως είπε, πρόκειται για μία δύσκολη ισορροπία, καθώς «η μέριμνά μας είναι και για τους μισθούς των εργαζομένων, για την υγιή επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων μας».
Ως προς την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η κα Κεραμέως δήλωσε ότι, με τη χρήση της, επιτυγχάνεται συμμόρφωση σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που προστατεύει και τον εργαζόμενο, ο οποίος αμείβεται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας του, αλλά και την υγιή επιχειρηματικότητα. Όπως επεσήμανε, αυτή τη στιγμή, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θωρακίζει ήδη 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους, που υπάγονται σε αυτό το καθεστώς, ενώ συμπλήρωσε ότι από τη χρήση του μέτρου καταγράφεται σημαντική αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες.
Αναφορικά με τη θέση η οποία έχει διατυπωθεί από μερίδα της αντιπολίτευσης και υποστηρίζει το ύψος του κατώτατου μισθού να είναι αποτέλεσμα ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, η κα Κεραμέως αντέτεινε τέσσερα επιχειρήματα, λέγοντας τα εξής: «Ο κατώτατος μισθός υπάρχει, για να προστατεύει όλους. Οι κοινωνικοί εταίροι δεν τους εκπροσωπούν όλους. Δεν εκπροσωπούν για παράδειγμα τους ανέργους, δεν εκπροσωπούν τα νέα παιδιά, που θα μπουν στην αγορά εργασίας» τόνισε και εξήγησε ότι, ως εκ τούτου, οι κοινωνικοί εταίροι δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν όλους και να διαπραγματευτούν για λογαριασμό τους».
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν διασφαλίζουν την προβλεψιμότητα, που είναι τόσο σημαντική για τον οικογενειακό προγραμματισμό του κάθε εργαζομένου και για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κάθε επιχείρησης.
Σημείωσε, επίσης, ότι αυτό που κάνει η χώρα μας το κάνουν 22 από τις 27 συνολικά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έχουν νομοθετικά κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό.
Επιπλέον, εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με το κατά πόσο το ύψος του κατώτατου μισθού θα είχε διαμορφωθεί σε αντίστοιχα επίπεδα, μέσω ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, από τα προδιαγεγραμμένα με αύξηση πάνω από 45%.
Ερωτηθείσα σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης συντάξεων, η υπουργός Εργασίας απάντησε ότι έχει τεθεί σε λειτουργία ένα είδος «πύργου ελέγχου» στον e-ΕΦΚΑ, που παρακολουθεί την πορεία κάθε σύνταξης και προανήγγειλε ότι κάτι αντίστοιχο θα εφαρμοστεί και στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, «προκειμένου πιο γρήγορα να προχωρούμε σε ραντεβού και σε έκδοση πιστοποιητικών, προκειμένου να εξυπηρετούμε καλύτερα, όπως οφείλουμε, τους πολίτες» αποσαφήνισε.
«Αφουγκραζόμαστε πλήρως την αγωνία του κόσμου και το μέλημά μας είναι να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι, για να εξυπηρετείται καλύτερα η κοινωνία. Πιστεύω όμως σε έναν βαθμό ότι πράγματα που γίνονται ίσως δεν είναι γνωστά», είπε η κα Κεραμέως, η οποία εν συνεχεία απαρίθμησε ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο. Ενδεικτικά, ανέφερε την επιστολική ψήφο, το κτηματολόγιο, τη συγχώνευση των Πρωτοδικείων και των Ειρηνοδικείων, που αποσκοπεί στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, τον νόμο για την επιλογή διοικήσεων στο Δημόσιο και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ- πηγές πλειοψηφίας: Τα πραγματικά στοιχεία και η επικράτηση με 60%
Μάικλ Τζόρνταν: Φανέλα από… χρυσάφι – Πουλήθηκε για 4,68 εκατ. δολ.
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αντισυνταγματική η παρέμβαση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση