ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Υπουργός Εργασίας ερωτηθείσα για τα στοιχεία που καταδεικνύουν μείωση της ανεργίας σχολίασε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος αλλά μένει ακόμη πολλή δουλειά.
“Παραλάβαμε τη χώρα με δείκτη ανεργίας 17, 9% το 2019 και πλέον ο δείκτης ανεργίας με επιβεβαιωμένα στοιχεία τριμήνου της ΕΛΣΤΑΤ είναι κάτω από το 10% για πρώτη φορά μετά το 2009” . Έμφαση όπως είπε δίνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες όπως στις γυναίκες, στους νέους σε ΑμεΑ και συνταξιούχους. “Τα στοιχεία δείχνουν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, ότι γυναίκες δεν δουλεύουν είτε γιατί φροντίζουν ανήλικα ή ηλικιωμένους γονείς. Η φροντίδα ηλικιωμένος είναι βασικός ανασταλτικός παράγοντας για μία γυναίκα να μη δουλεύει, αυτό θέλουμε να το καταπολεμήσουμε. Και η Πολιτεία να σταθεί δίπλα στους ηλικιωμένους ακόμη περισσότερο και ταυτόχρονα να δώσουμε προοπτικές απασχόλησης στη γυναίκα” σημείωσε η κ. Κεραμέως η οποία αναφέρθηκε και στη συνεργασία του υπουργείου με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με προγράμματα απασχόλησης για γυναίκες, νέους, προγράμματα για ειδικές δεξιότητες όπως πράσινες ή ψηφιακές δεξιότητες.
Περισσότερες από χίλιες συντάξεις εκδίδονται την ημέρα
“Έχουμε πλέον ξεπεράσει τις χίλιες συντάξεις την ημέρα, υπάρχουν μέρες που ξεπερνάμε αυτό το νούμερο, αυτό έχει επιτευχθεί με πολύ σκληρή προσπάθεια” σημείωσε η κ. Κεραμέως, τονίζοντας ότι “το αποτέλεσμα πιστώνεται σε κάθε εργαζόμενο/η, κάθε υπάλληλο του ΕΦΚΑ. Αναφέρθηκε μάλιστα στην ευκαιρία που είχε τις προηγούμενες ημέρες να επισκεφτεί πολλά υποκαταστήματα, στην Καβάλα, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη και να γνωρίσει όλους τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ. “Και να τους συγχαραρώ για την πολλή μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τον πολίτη. Η αποστολή μας είναι πώς να κάνουμε τη ζωή του πιο εύκολη σε κάθε έκφανση που αφορά την επαφή του με το Δημόσιο. Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι έχει γίνει συστηματική προσπάθεια “αλλά δεν χωρά κανείς εφησυχασμός”.
Το επόμενο διάστημα θα εστιάσει το Υπουργείο στην περαιτέρω μείωση του ρυθμού απονομής συντάξεως, ιδιαίτερα στις επικουρικές συντάξεις και στην ψηφιοποίηση, είπε η κ. Κεραμέως, σημειώνοντας ότι “όλο το αρχείο του ΕΦΚΑ όταν έγινε η ενοποίηση των ταμείων ήταν χαρτιά”.
“Πενήντα εκατομμύρια τόνους χαρτιού ψηφιοποιούμε, ανάγνωσης μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης για να γίνουν όλα ψηφιακά, διαλειτουργικά και να βγαίνουν ακόμη πιο γρήγορα οι συντάξεις, να εξυπηρετούμε καλύτερα τον πολίτη, είπε η υπουργός Εργασίας επισημαίνοντας τις ανάλογες προσπάθειες που έκαναν προκάτοχοί της από τον Κωστή Χατζηδάκη , τον Άδωνι Γεωργιάδη και τη Δόμνα Μηχαϊλίδου.
Στη συνέντευξή της η κ. Κεραμέως θύμισε ότι “όταν παρέλαβε η ΝΔ τη διακυβέρνηση, οι συντάξεις έβγαιναν σε ενάμισι με δύο χρόνια και τώρα ο μέσος χρόνος απονομής μιας κύριας σύνταξης είναι 60 ημέρες”.
Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι ” έγιναν “πάνω από 190 χιλιάδες δηλώσεις εργαζόμενων συνταξιούχων τονίζοντας ότι αυτή η πολιτική “συνάντησε σημαντική υποστήριξη από την κοινωνία”.
“Παλιά όταν ένας συνταξιούχος επέλεγε να εργάζεται είχε περικοπή σύνταξης 60%” είπε η υπουργός, “πλέον δεν παρακρατείται κανένα ποσοστό της σύνταξης του, τη διατηρεί στο ακέραιο. Πληρώνει ένα 10% επί του εισοδήματος που κερδίζει και τις εισφορές”.
“Από το 2019 ‘έως το 2024 έχουμε 500 χιλιάδες περισσότερους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα”
Η Υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση απασχόλησης το τελευταίο διάστημα: “Από το 2019 έως το 2024 έχουμε 500 χιλιάδες περισσότερους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, στην πληροφορική άνοδο της απασχόλησης κατά 82,9 %, κατασκευές 65,5%, στη βιομηχανία κατά 15%, στο λιανεμπόριο 17%, εστίαση 28,5%. Υπάρχει σταθερή αύξηση απασχόλησης που μεταφράζεται σε περισσότερες δουλειές”.
Η κ. Κεραμέως περιέγραψε τη νέα φιλοσοφία για το επίδομα ανεργίας – να είναι πιο δίκαιο και πιο εμπροσθοβαρές- ενώ είπε πως είναι θέμα ημερών η “επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση”, επισημαίνοντας ότι “η βασική αρχή είναι η ψηφιακή κάρτα να θωρακίσει τα δικαιώματα των εργαζόμενων .Όπως σε κάθε φάση θα υπάρχει μία πιλοτική περίοδος, όπου καταγράφουμε όλοι απο κοινού, εργαζόμενοι, εργοδότες πολιτεία, πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή για να έρθουμε να τα λύσουμε”.
Ο στόχος είναι να καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας και να αμείβεσαι για αυτόν, όχι να δουλεύσεις 10 και να πληρώνεσαι για 5 ώρες είπε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δίνοντας μάλιστα τα στοιχεία για την εφαρμογή στα σούπερ μάρκετ όπου όπως είπε υπήρξε “αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες κατά 61,2%”.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
ΔΕΘ: Παρουσιάστηκε το govHUB έναν κόμβο Διαδικτυακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Δήμων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα