ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση, υλοποιώντας θεμελιώδη προεκλογική μας δέσμευση: Εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι δημόσιες Αρχές να ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων» ανέφερε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, υπεραμυνόμενη της διάταξης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου.
Παράλληλα, η κ. Κεραμέως απέρριψε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο ζήτησε να εφαρμοστεί με βελτιωτικές αλλαγές ο νόμος Διαμαντοπούλου, αντιτείνοντας ότι «εισάγει εκ νέου ένα ειδικό καθεστώς για τα πανεπιστήμια, μία πιο περιορισμένη προστασία σε σχέση με τους κοινούς δημόσιους χώρους». «Δεν εξομοιώνει τον πανεπιστημιακό χώρο με τον κοινό δημόσιο χώρο. Όσο ανοίγουμε παραθυράκια στη διάταξη, ελλοχεύει σημαντικός κίνδυνος αυτή να μείνει ανεφάρμοστη» πρόσθεσε.
«Πασχίζουμε για να εφαρμοστεί απλά η κοινή λογική. Βάζουμε τέλος στο παράλογο πράττουμε το αυτονόητο»,σημείωσε η υπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε: «Πολιτική απόφαση και βούληση της κυβέρνησης είναι να πάψουν τα πανεπιστήμια να αποτελούν αφενός το ‘πεδίο προστασίας’ έκνομων ενεργειών και συμπεριφορών που τελούνται εντός αυτού, αφετέρου το ‘καταφύγιο’ δραστών που τελούν αξιόποινες πράξεις εκτός των ΑΕΙ και εισέρχονται σε αυτά προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη. Εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά στην άσκηση αρμοδιοτήτων των Αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».
Η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει «αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια» και ότι «επιθυμία θα ήταν να μη χρειαστεί η διάταξη να εφαρμοστεί ποτέ και να λειτουργεί μόνο αποτρεπτικά». Αναγνώρισε ότι δεν αρκεί μία διάταξη «για να περάσουμε στην πολυπόθητη κανονικότητα», ωστόσο, όπως είπε, «είναι ένα απαραίτητο βήμα».
«Χρειαζόμαστε ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο. Και από εκεί και πέρα απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση για να εφαρμοστεί στην πράξη το θεσμικό αυτό πλαίσιο. Και θα το δείτε ότι η κυβέρνηση έχει την ισχυρή αυτή πολιτική βούληση», τόνισε.
Στο νομοσχέδιο προτείνεται ρύθμιση για την εξασφάλιση των πιστώσεων για την πρόσληψη των απαραίτητων αναπληρωτών εκπαιδευτικών το ερχόμενο διδακτικό έτος 2019-20. Επίσης, για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της θητείας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτά, ενόψει επανεξέτασης του θεσμικού πλαισίου των εν λόγω σχολείων.
Όσον αφορά τη ρύθμιση για την άρση της πρόβλεψης ίδρυσης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, η κ. Κεραμέως επανέλαβε ότι «δεν είναι θέμα Πάτρας, είναι θέμα 4ης Νομικής Σχολής». «Η ίδρυση έγινε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, χωρίς συμμετοχή της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση», σχολίασε.
Επιπλέον, απάντησε στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την επαγγελματική εκπαίδευση, ξεκαθαρίζοντας ότι «για την κυβέρνηση, η ενίσχυση και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της διά βίου μάθησης είναι στρατηγική προτεραιότητα», με την επιδίωξη να καταστεί «συνειδητή επιλογή για τους πολλούς από λύση ανάγκης για λίγους».
Νομοτεχνική βελτίωση για το άσυλο
Αντικατάσταση των «αρμοδίων αρχών» με τις «δημόσιες αρχές» προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής η Νίκη Κεραμέως. «Αλλάξαμε τις αρμόδιες αρχές σε δημόσιες αρχές και διευκρινίζουμε ότι αυτές οι αρμοδιότητες είναι επιπροσθέτως των όποιων αρμοδιοτήτων έχουν οι πρυτανικές αρχές εκ του νόμου από άλλα νομοθετήματα» τόνισε η υπουργός.
Η βελτίωση, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου, αποσκοπεί στο να ξεκαθαριστεί ότι η εν λόγω διάταξη δεν αφορά τις πρυτανικές αρχές. Δημόσιες αρχές νοούνται η αστυνομία, η πυροσβεστική, η εισαγγελία, η πολεοδομία, το ΣΔΟΕ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ολυμπιακός ONEX: Τιμητική διάκριση στον Πάνο Ξενοκώστα, στην εκδήλωση ΕΒΕΠ
- Νέα εποχή στη θεραπεία καταγμάτων του ώμου -Από τη συντηρητική προσέγγιση στην ανάστροφη αρθροπλαστική
- Σκυλακάκης: Εντός εβδομάδας η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες – Τι είπε για το Εξοικονομώ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε πρόγραμμα «μαμούθ» 500 δισ. δολ. για την Τεχνητή Νοημοσύνη με κολοσσούς τεχνολογίας