Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας
Τον έντονο προβληματισμό για την καταβαράρθωση των βάσεων στο μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων των πανεπιστημίων, ως αποτέλεσμα των αμφιλεγόμενων χειρισμών Γαβρόγλου στο πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας, εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Σχολιάζοντας τις ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες, με τις οποίες εισήχθησαν μαθητές στα τμήματα των πανεπιστημίων (καθώς πλέον με βάση τους νόμους Γαβρόγλου καταργήθηκαν τα ΤΕΙ), η κα Κεραμέως τόνισε πως η κυβέρνηση «έχει από καιρό πει ότι πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα ορίζεται από την Πολιτεία και από εκεί και πέρα να μπορεί κάθε Πανεπιστήμιο να ορίζει, εάν θέλει, ακόμη υψηλότερη βάση».
«Τα σημερινά αποτελέσματα πρέπει να μας προβληματίσουν, όπως έκανα εγώ όταν είδα σήμερα ότι μπαίνει στο Πανεπιστήμιο ένας μαθητής με βαθμολογία 0,8», είπε η Νίκη Κεραμέως. Επισήμανε δε πως υπάρχει αδήριτη ανάγκη για αλλαγή, η οποία όμως θα πρέπει να γίνει μετά από ευρύ κοινωνικό διάλογο.
Η υπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στην αναθεώρηση του Συντάγματος, λόγω της οποίας δεν μπορούν για τα επόμενα δέκα χρόνια να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
Αναφορικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «ήδη όλα τα βιβλία έχουν ήδη παραδοθεί στα σχολεία όλης της χώρας, ενώ στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι διορισμοί των αναπληρωτών εκπαιδευτικών».
«Η κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτο οι εκπαιδευτικοί να μαθαίνουν την τελευταία στιγμή πού διορίζονται», τόνισε σε αυτό το πλαίσιο η Νίκη Κεραμέως.
Σε ότι αφορά την διάταξη για την κατάργηση του ασύλου, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση ψήφισε «μια καθαρή διάταξη, χωρίς ”παραθυράκια” για κανέναν, ώστε όλοι –και οι αστυνομικοί – να κάνουν αυτό που γίνεται σε κάθε δημόσιο κτήριο».
«Έχουν γίνει πολλές προπαρασκευαστικές ενέργειες, με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ώστε να τηρηθεί ο νόμος», συμπλήρωσε.
Κατέληξε ωστόσο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρχει «διάχυτη η αίσθηση ότι στο Πανεπιστήμιο θα μπορεί ο καθένας να μιλάει ελεύθερα, καθώς ψηφίσαμε μια διάταξη που αποκαθιστά το άσυλο στην ουσιαστική του έννοια, που επιτρέπει σε όλους να μιλούν ελεύθερα μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων».