ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Χωρίς κάμερες ξεκίνησε λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό δεν μεταδόθηκε ζωντανά η εισήγηση του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του. Η απόφαση έχει να κάνει με αυτά που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο της τελευταίας σύγκρουσης του Πάνου Καμμένου με στελέχη της κυβέρνησης με αφορμή τα πεπραγμένα του στην Ουάσινγκτον.
Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του ζήτησε από τους υπουργούς του να μην ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό, «δείχνοντας» ουσιαστικά προς την κατεύθυνση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαιτέρως στο θέμα της ενότητας της κυβέρνησης, σε μια περίοδο, που -όπως είπε- μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της ΝΔ να ανατραπεί η κυβέρνηση, με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.
Στην αρχή της εισήγησής του σημείωσε πως πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης:
• Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό.
• Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ.
Επανέλαβε την εκτίμησή του ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση όσων εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έθεσε ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις αρχές Νοεμβρίου, στη βάση των προτάσεων του Ιουλίου 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.