Τηλεφωνική επικοινωνία για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες πραγματοποίησε ο Αμερικανός  πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνοντας έτσι τις προθέσεις αλλά και την ανησυχία του για το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε ο Διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς, ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε και σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά το χθεσινό έκτακτο τηλεφώνημα, με αφορμή την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ενημέρωσε για όσα συζήτησαν με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Την Τετάρτη, Μητσοτάκης και Τραμπ συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Νωρίτερα την Πέμπτη, με μια νέα NAVTEX, η Αθήνα ακυρώνει αυτή που είχαν εκδώσει, προκλητικά, από το πρωί, οι Τούρκοι και διά της οποία παρατείνεται η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Η έκδοση της αντι-Navtex συνιστά πάγια τακτική που εφαρμόζεται, όταν η τουρκική πλευρά προβαίνει σε τέτοιου είδους κινήσεις.

Ειδικότερα, με αναγγελία που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού σημειώνεται από τη μία πως η τουρκική Navtex έχει εκδοθεί σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας (σε περιοχή που έχουν αρμοδιότητα οι σταθμοί της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας) και από την άλλη πως αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.