Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, κατηγορώντας την ότι με τις πολιτικές και τις πρακτικές της οδηγεί τη χώρα σε «θεσμική παρακμή».

Παράλληλα, επέκρινε έντονα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που χειρίζεται την υπόθεση των Τεμπών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θυμάται «ποτέ εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός ή ανώτερος δικαστικός λειτουργός να συμμετέχει σε δημόσια συζήτηση με αντικείμενο που έχει σχέση με τις δικαστικές αρμοδιότητες και υποθέσεις που έχει τώρα».

1

Ο κ. Κατρίνης σχολίασε και την αντιπαράθεση που είχαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη κάνοντας λόγο για ευτελισμό του Κοινοβουλίου.

«Κάνω έκκληση προς τον πρόεδρο της Βουλής, να περιφρουρήσει αυτό τον χώρο της δημοκρατίας και του διαλόγου και να μην επιτρέπει αυτόν τον ευτελισμό που προσφέρει η εφήμερη δημοσιότητα, που δυστυχώς όμως καταφέρνει ένα ακόμα πλήγμα στους θεσμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης, στην αρχή της παρέμβασης του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την δημόσια υγεία.

Και συμπλήρωσε:

«Δυστυχώς, δεν είναι όμως το μόνο σημάδι θεσμικής παρακμής. Θυμάστε ποτέ εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να συμμετέχει σε Φόρουμ και να δίνει συνέντευξη, αντιδικώντας μάλιστα με τις οικογένειες των θυμάτων, μιας υπόθεσης την οποία διερευνά; Εγώ δεν θυμάμαι ποτέ εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός ή ανώτερος δικαστικός λειτουργός, να συμμετέχει σε δημόσια συζήτηση με αντικείμενο που έχει σχέση με τις δικαστικές αρμοδιότητες και υποθέσεις που έχει τώρα.

Δεν είναι ο ρόλος αυτός εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο ρόλος του είναι να προσπαθεί, όπως και οι ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί, να αποκαταστήσουν αυτό που έχει τρωθεί και είναι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς».

Ως «ένα ακόμα σημάδι θεσμικής παρακμής», χαρακτήρισε ο κ. Κατρίνης, τις κατηγορίες της κυβέρνησης κατά του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «επειδή δεν ψηφίσαμε τα 5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης μας είπε ότι είμαστε εθνικοί μειοδότες, διότι διαφωνούμε με τον τρόπο κατανομής των χρημάτων σε πολύ λίγους και πολύ ισχυρούς».

«Να θυμίσω ότι για τα 17,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπέβαλαν αίτηση 500 επιχειρήσεις σε σύνολο 400.000 επιχειρήσεων και έχουμε 101 συμβόλαια από 10 εταιρείες, τα οποία συνήφθησαν χωρίς να υπάρχει ανταγωνιστής για τα κονδύλια ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά τις συμβάσεις.

Σημάδια θεσμικής παρακμής υπάρχουν παντού, με καρτέλ, ολιγοπώλια παντού, στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στις τράπεζες, στις επικοινωνίες στην αγορά τροφίμων αλλά ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα υγείας», ανέφερε.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα του «είναι απέναντι στο νομοσχέδιο που έχει στόχο την περαιτέρω υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ είναι δεδομένο πως απεχθάνεται το ΕΣΥ».

«Το κεντρικό δόγμα της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο αυτό είναι όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει, θα εξυπηρετείται. Κανένα σχέδιο δεν έχει για το μέλλον του ΕΣΥ. Ποτέ το δημόσιο σύστημα υγείας δεν ήταν τόσο υποστελεχωμένο και τόσο απαξιωμένο, με τους πολίτες να ανεβαίνουν ένα Γολγοθά. Μόνο πανηγυρισμούς και μόνο εξαγγελίες χωρίς τίποτα το ουσιαστικό», υποστήριξε ο κ. Κατρίνης και κατέληξε:

«Η πολιτική της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία είναι απλά βιτρίνα και επικοινωνία. Όμως για εμάς πολιτική της δημόσιας υγείας σημαίνει πρωτίστως φροντίδα και αγάπη για τον πολίτη. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η πρόσβαση στην δωρεάν και ποιοτική υγεία είναι αυτονόητο δικαίωμα και δεν εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του πολίτη. Η απαξίωση μιας κοινωνικής κατάκτησης όπως είναι το ΕΣΥ, το οποίο συστηματικά απαξιώνετε, σας βάζει απέναντι στην κοινωνία».

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Πρόσκληση στον Μητσοτάκη να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης της Ελβετίας

Γεωργιάδης σε Βελόπουλο: Παρακαλούσες τον Σαμαρά να κατέβεις ευρωβουλευτής με τη ΝΔ και σε έκοψε

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών