“Το ΠΑΣΟΚ έχει στο πολιτικό DNA του, τις πατριωτικές θέσεις ευθύνης’’ τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση των πρωτοκόλλων για την εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα ο κ.Κατρίνης έκανε αναφορές στα ελληνοτουρκικά τονίζοντας ότι:

1

 “Η Τουρκία με τον τρόπο που συμπεριφέρεται τόσο στις σχέσεις της με τη Ρωσία όσο και στις σχέσεις της με μια σύμμαχο χώρα όπως είναι η Ελλάδα, επιβεβαιώνει ότι δεν λειτουργεί με βάση τις αρχές και τους κανόνες του δυτικού συστήματος ασφαλείας, αλλά έχει υιοθετήσει έναν αναθεωρητισμό που μικρές διαφορές έχει σε σχέση με τον αναθεωρητισμό και την αλλαγή συνόρων που επιχειρεί η Ρωσία. Η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει ανεκτές συμπεριφορές συμμάχων που εθελοτυφλούν. Συμπεριφορές ευρωπαϊκών χωρών, που υλοποιούν αμυντικά προγράμματα και εξοπλίζουν την Τουρκία”

Επισήμανε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση  ότι “η συζητούμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, στο νέο όργανο για τις σχέσεις της Ε.Ε με τρίτες χώρες, δεν μπορεί να είναι άνευ όρων, αλλά προϋποθέτει αποδοχή των διεθνών συνθηκών, των κανόνων του διεθνούς δικαίου, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών μελών της Ε.Ε και αποφυγή κάθε επιθετικής πράξης ή πολιτικής απειλών. Η Ελλάδα πρέπει να το καταστήσει αυτό σαφές. Επιπλέον η συμμετοχή, πρέπει να συνοδεύεται από την αποδοχή των αρχών και των αξιών της φιλελεύθερης Ευρώπης για τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα”.

Παράλληλα αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ,που δήλωσε ανοιχτός για μια νέα συνάντηση με τον κ.Ερντογάν, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:

“Εμείς πιστεύουμε ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι πρέπει να είναι πάντα ανοιχτοί. Το πεδίο του διαλόγου όμως δεν μπορεί να είναι ένα πεδίο εφ΄όλης της ύλης που περιλαμβάνει τις ανιστόρητες διεκδικήσεις της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των συνθηκών και της ελληνικής κυριαρχίας. Μπορεί, άραγε, να γίνει διάλογος και διαπραγμάτευση για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τον περιορισμό του εθνικού εναέριου χώρου και των θαλάσσιων χωρικών υδάτων;”

Κάλεσε τον Πρωθυπουργό να επιβεβαιώσει την πάγια ελληνική θέση για τις ελληνοτουρκικές διαφορές που θεμελιώθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, που αναγνωρίζει ως μοναδική την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Γιατί τα νησιά του Αιγαίου δεν μπορούν να είναι τα μοναδικά νησιά σε όλο τον κόσμο που δεν θα έχουν υφαλοκρηπίδα, επειδή αυτό απαιτεί η Τουρκία. Γιατί το Αιγαίο δεν μπορεί να είναι η μοναδική θάλασσα στην οποία δεν έχει ισχύ και εφαρμογή το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας ότι “το ΠΑΣΟΚ  θα υπερψηφίσει τα πρωτόκολλα για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Η ισχύς όμως και η συνοχή της ατλαντικής συμμαχίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μηδενική ανοχή απέναντι σε πρακτικές απειλών εναντίον χωρών μελών του ΝΑΤΟ αλλά απέναντι και σε πρακτικές που υπονομεύουν την ενότητα και την ισχύ των αποφάσεων και των κυρώσεων που αποφασίζονται. Αυτό θα πρέπει να το καταστήσει σαφές η χώρα μας σε φίλους και συμμάχους.”

Διαβάστε επίσης

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Εξεταστική – Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών ζητά η αντιπολίτευση