ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βαριά ήταν η “καμπάνα” της Δικαιοσύνης για τον γνωστό επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο στην πρώτη του δίκη για την αμαρτωλή περίοδο των εξοπλιστικών συμβάσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Ο επιχειρηματίας οπλικών συστημάτων κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για την προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στο Στρατό Ξηράς. Κινδύνευε να καταδικαστεί με ισόβια κάθειρξη, ωστόσο το ένα ελαφρυντικό που του αναγνωρίστηκε, αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του έσπασε τα ισόβια δεσμά.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας καταδίκασε και τους 17 κατηγορουμένους στην υπόθεση (ανάμεσα τους δύο πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας), επιβάλλοντας τους πολυετείς ποινές κάθειρξης και την υποχρέωση να καταβάλουν “τσουχτερές” αποζημιώσεις στο Δημόσιο.
Όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, μέχρι να κριθούν οι εφέσεις που θα καταθέσουν, ενώ σε όλους αναγνωρίστηκαν από ένα ή δύο ελαφρυντικά: της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς ή/και του πρότερου έντιμου βίου.
Ποιοι καταδικάστηκαν
Ο Θωμάς Λιακουνάκος δεν κατάφερε να πείσει τους δικαστές ότι η προμήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων με το σύστημα που είναι γνωστό και ως “ηλεκτρονικός πόλεμος”, δεν ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον καταδίκασε για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 16 ετών.
Με την ίδια ποινή των 16 ετών και για το ίδιο αδίκημα τιμωρήθηκε ο Ηλίας Αρκουμανέας, πρώην ιδιοκτήτης και υψηλόβαθμο στέλεχος της Sonak.
Για απιστία καταδικάστηκαν τα δύο στελέχη του ΥΕΘΑ, πρώην γενικοί γραμματείς Γιώργος Κολλίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος. Επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών στον καθένα.
Οι υπόλοιποι 13 κατηγορούμενοι τιμωρήθηκαν με ποινή 10 ετών για απλή συνέργεια στην απιστία. Πρόκειται για τους κ.κ. Κάντα, Αρβανιτάκη, Βλάχο, Χατζηνάκη, Πετρόπουλο, Αντωνακόπουλο, Δελατόλλα, Κουλούρα, Λεονταρίτη, Ηρακλείδη, Ντούμα, Κλάρα και Πατσιαούρα.
Οι αποζημιώσεις των 49,5 εκατ. ευρώ
Και οι 17 καταδικασθέντες καλούνται, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, να καταβάλουν αποζημιώσεις στο Ελληνικό Δημόσιο που “αγγίζουν” το ιλλιγιώδες ποσό των 49,5 εκατομμυρίων ευρώ!
Η μερίδα του λέοντος είναι για την υλική βλάβη που φέρεται να υπέστη το Δημόσιο από τη ζημιογόνο -κατά τη δικαστική απόφαση- προμήθεια του “ηλεκτρονικού πολέμου”. Για αυτή τη ζημία το Τριμελές Εφετείο επιδίκασε αποζημίωση 48.408.000 ευρώ!
Για την ηθική βλάβη του Δημοσίου, αποφασίστηκε να καταβάλουν από 100.000 ευρώ οι Λιακουνάκος, Αρκουμανέας, Κολλίρης και Βασιλάκος, από 50.000 ευρώ οι υπόλοιποι καταδικασθέντες.
Συνολικά δηλαδή η αποζημίωση για την ηθική βλάβη του Δημοσίου είναι 1 εκατ. 50.000 ευρώ!
Για όλους τους κατηγορουμένους ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής τους (μαζί και η υποχρέωση να πληρώσουν τις αποζημιώσεις) μέχρι να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό.
Σε όλους, επίσης, επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Η απόφαση της καταδίκης ελήφθη με αντίθετη εισαγγελική πρόταση
Ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε την άποψη ότι όλοι οι κατηγορούμενοι έπρεπε να αθωωθούν καθώς, κατά την κρίση του, δεν προέκυψε ευθύνη για ζημία του Δημοσίου.
Ως άπορος δικάστηκε ο Αντώνης Κάντας
Ο Αντώνης Κάντας που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών είναι ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, η χειμαρρώδης απολογία του οποίου στους ανακριτές άνοιξε το δρόμο για την άσκηση ποινικής δίωξης σε περισσότερες από 10 συμβάσεις εξοπλισμών.
Ο Κάντας έχει ομολογήσει ότι εισέπραξε μίζες εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και, μετά την απόφαση του να ομολογήσει, υποστηρίζει ότι επέστρεψε το σύνολο του “μαύρου” χρήματος στο ελληνικό Δημόσιο.
Το εντυπωσιακό πλέον είναι ότι ο Αντώνης Κάντας δηλώνει άπορος. Εμφανίστηκε και σε αυτή τη δίκη (όπως και στις άλλες ποινικές εκκρεμότητες του, όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντος του) και δήλωσε στους δικαστές ότι δεν έχει χρήματα για να διορίσει δικηγόρο. Το δικαστήριο του διόρισε αυτεπαγγέλτως συνήγορο (ο οποίος πληρώνεται από το Δημόσιο), όπως γίνεται με όλους τους κατηγορουμένους που δηλώνουν άποροι.