ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο εισαγγελέας Γιάννης Αγγελής ήταν «ποταμός» στην 5ωρη κατάθεση του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή. Ωστόσο, «φωτογράφισε» και δεν κατονόμασε το μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης που -κατ’ εκείνον- χειραγωγούσε τις έρευνες της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.
«Το όνομα του ‘Ρασπούτιν’ το ξέρουν πολύ καλά η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και η πρώην επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου» φέρεται να κατέθεσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιάννης Αγγελής, μετακυλίοντας το βάρος της… αποκάλυψης του ονόματος σε αυτά τα πρόσωπα.
Είναι πολύ πιθανό οι επόμενοι μάρτυρες που θα κληθούν σε κατάθεση να είναι ο κ. Καλογήρου και οι Δημητρίου και Παπασπύρου.
«Ρασπούτιν ο… Θεός»
«Ο ‘Ρασπούτιν’ ήταν σαν τον Θεό, πανταχού παρών στο χώρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς» φέρεται να κατέθεσε ο κ. Αγγελής για να καταδείξει την επιρροή του στην έρευνα για τη Novartis.
Επέλεξε, ωστόσο, να μην τον κατονομάσει.
«Όλοι τον ξέρουν, αλλά όλοι τον φοβούνται» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, και αιτιολόγησε την απόφαση «σιωπής» και με αυτό τον ισχυρισμό:
Αν και η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τού είχε πει ποιος είναι ο «Ρασπούτιν», εκείνος δεν της έχει πια εμπιστοσύνη ότι του είπε την αλήθεια.
«Αυτός έκανε κουμάντο»
«Κουμάντο στην Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έκαναν οι ανώτεροι εισαγγελείς της κα Τουλουπάκη, αλλά ο ‘Ρασπούτιν’» φέρεται να κατέθεσε ο παραιτηθείς επόπτης της Εισαγγελίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχε ο ίδιος και με τους Καλογήρου, Δημητρίου και Παπασπύρου.
Κατά τον μάρτυρα, «εκεί συμφωνήθηκε να απομακρυνθεί η κα Τουλουπάκη από την Εισαγγελία Διαφθοράς, για να σταματήσει η επιρροή που είχε πάνω της ο ‘Ρασπούτιν. Ο υπουργός έπρεπε όμως να ενημερώσει πιο πάνω».
Αναφερόμενος, δε, στις σχέσεις του και με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα φέρεται να είπε: «Φίλη η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, φίλοι οι εισαγγελείς, αλλά φιλτάτη η αλήθεια».
«Ακολουθούσε εντολές»
Ο κ. Αγγελής φέρεται να κατέθεσε ότι «η συμπεριφορά της κα Τουλουπάκη έδειχνε ότι υπήρχε άτομο, του οποίου ακολουθούσε τις εντολές, ο οποίος ήταν ισχυρότερος από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και από μένα».
Ο κ. Αγγελής, σύμφωνα με πληροφορίες, προσκόμισε στον κ. Ζαχαρή έγγραφα προς απόδειξη των ισχυρισμών του.
Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι έγγραφο, που είχε αποστείλει στον ίδιο η Μαρία Παπασπύρου ότι «δέχεται απειλές από την κυρία Τουλουπάκη για να ολοκληρώσει την έρευνα της για τη Novartis».
«Και σε άλλες υποθέσεις»
Ο μάρτυρας, πέραν της Novartis, φέρεται να αναφέρθηκε και σε άλλες υποθέσεις, για τις οποίες κατήγγειλε παρεμβάσεις ‘Ρασπούτιν’, ενώ, κατά τις ίδιες πηγές, υποστήριξε, ότι από το 2013 υπήρχαν δικογραφίες στην Εισαγγελία Διαφθοράς που δεν είχαν κινηθεί καθόλου, ενώ για άλλες που μπήκαν στο αρχείο φέρεται να είπε «ότι αν γίνει έρευνα για τις αρχειοθετήσεις, κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους».
Επιπλέον, ο κ. Αγγελής επικαλέστηκε δέκα λόγους που κατ΄εκείνον αποδεικνύουν την παρέμβαση «Ρασπούτιν» στην Εισαγγελία Διαφθοράς.
Πρώτες στη… λίστα, οι καταγγελίες της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος τις δικές του.
Ο κ. Αγγελής επιβεβαίωσε ενώπιον του κ. Ζαχαρή όλες τις μέχρι τώρα αναφορές-καταγγελίες του στον Άρειο Πάγο και επανέλαβε ότι υπήρξε προειλημμένη απόφαση της κυρίας Τουλουπάκη, να ασκήσει, τον περασμένο Δεκέμβρη, ποινική δίωξη χωρίς στοιχεία κατά τριών πρώην υπουργών στην υπόθεση της Νοvartis.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Με red flags και ερωτήματα για τον ΑΔΜΗΕ η προκαταρκτική αξιολόγηση
- Πόλεμος Σίψα (ΕΚΤΕΡ) με Μιτζάλη (ΑΒΑΞ) σε δύο μέτωπα
- Φάρμα Κουκάκη: Το ρεκόρ πωλήσεων και οι νέες πράσινες επενδύσεις
- Αντώνης Λυμπέρης: Ο bon vivant «βασιλιάς» των περιοδικών life style που όρισε την αισθητική επί μια 20ετία