ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΓΛΚ, με το σχέδιο νόμου επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν.4648/2019„ αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.
Οι επερχόμενες μεταβολές εστιάζονται στα εξής κατά βάση σημεία:
α. Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).
β. Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
γ. Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.
Οι προηγούμενες ρυθμίσεις είχαν προβλεφθεί το 2019, μετά από απαίτηση του ΚΚΕ, προκειμένου να συμφωνήσουν τα κόμματα της Αριστεράς υπέρ του δικαιώματος στην ψήφο των αποδήμων Ελλήνων από τις επόμενες εκλογές. Και αυτό καθώς με την αρχική πρόταση της κυβέρνησης, η οποία δεν είχε τους συγκεκριμένους περιορισμούς, συμφωνούσαν μόνο τα κόμματα του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, συγκεντρώνοντας 190 βουλευτές (απαιτούταν πλειοψηφία 200 βουλευτών για να ισχύσει από την επόμενη εκλογική διαδικασία). Την θέση του ΚΚΕ υιοθέτησε στη συνέχεια και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το νέο νομοσχέδιο με το οποίο καταργούνται οι περιορισμοί έρχεται μετά από το κείμενο της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη στον «Εθνικό Κήρυκα», χαρακτήρισε άδικους τους περιορισμούς και υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους καταργήσει. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως η θέση αυτή βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση και πως υιοθετεί άμεσα την σκέψη, προχωρώντας με τον νέο άρθρο στην κατάργηση των περιορισμών, όπως ζήτησε η κα Τζάκρη, αναμένοντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να τηρήσει τα όσα είπε προς τους Έλληνες της διασποράς και να στηρίξει το νομοσχέδιο.
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να συμφωνεί με τις αλλαγές, παρά τα όσα ανέφερε η αρμόδια τομεάρχης του. Μάλιστα, με την υπογραφή της ίδιας της κας Τζάκρη, ανακοίνωσε πως θεωρεί «πυροτέχνημα» το νομοσχέδιο. Αντίθετα, κατέθεσε νέα τροπολογία με την οποία ζητά οι απόδημοι να ψηφίζουν για 4 βουλευτές επικρατείας, από κοινή λίστα, χωρίς ουσιαστικά η ψήφος τους να μετρά στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Κόντρα στη Βουλή – Ναι από ΚΙΝΑΛ, όχι από ΚΚΕ
Παρεμβαίνοντας στην Βουλή, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου στον Δημόσιο Τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ενημέρωσε τους βουλευτές για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των περιορισμών στη ψήφο των αποδήμων.
«Μετά την τοποθέτηση που έκανε η κα Τζάκρη -με την οποία εμείς διαβλέπουμε σημαντική αλλαγή στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των απόδημων- ανοίγει ο δρόμος για να αρθούν οι περιορισμοί του ψηφισμένου νόμου» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Απαντώντας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» την νομοθετική πρωτοβουλία και κατηγόρησε για στρεψοδικία και διαστρέβλωση τον υπουργό, επαναλαμβάνοντας την ανακοίνωση του κόμματός του. Προανήγγειλε δε την κατάθεση τροπολογίας που επαναφέρει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Από το Κίνημα Αλλαγής η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «η κα Τζάκρη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει όλους τους περιορισμούς όταν γίνει κυβέρνηση. Θα κάνει άρση όλων των περιορισμών που τέθηκαν ώστε ελεύθεροι να μπορούν όλοι να ψηφίσουν. Αυτό είπε ρε παιδία πως μπορούμε να διαβάζουμε αλλιώς τις λέξεις. Οι περιορισμοί μπήκαν ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις των κομμάτων και να πιάσει το νομοσχέδιο τις 200 ψήφους που προβλέπει Σύνταγμα. Εμείς σήμερα αισθανόμαστε δικαίωση γιατί από τότε ζητάγαμε την άσκηση του δικαιώματος χωρίς κανένα περιορισμό. Η υποκρισία σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να εκφράζει καμία παράταξη. Είναι υπερεθνικό θέμα που έχει μεγάλης αξίας δημοκρατικό πρόσημο. Να συζητήσουμε για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις».
Από το ΚΚΕ ο κ. Μανώλης Συντυχάκης υποστήριξε «ανακύπτει θέμα με ευθύνη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ/ Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία έρχεται η κα Τζάκρη -όχι τυχαία καθώς είναι υπεύθυνη αποδήμου ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ και δίνει την πάσα στον κ. Βορίδη και ανοίγουν και οι δύο ένα ζήτημα κατάργησης αυτών των κριτηρίων. Προφανώς η κα Τζάκρη έρχεται με ρόλο λαγού της ΝΔ και προκαλεί συζήτηση για να αμφισβητηθεί και αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματα είχαν ψηφίσει στην Βουλή πριν λίγοι καιρό. Εκτός αν υπάρχουν και άλλες συνεννοήσεις μεταξύ Μητσοτακη και Τσίπρα».
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης υπενθύμισε ότι το κόμμα του διαφωνούσε με τους περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχει υπόγεια ατζέντα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».