• Πολιτική

    Καταγγελία Ελληνίδας του εξωτερικού: Μας αρνήθηκαν το δικαίωμα να ψηφίσουμε


    Με επιστολή της στους Financial Times, η Ελληνίδα που ζει στο Λονδίνο, Ηλιάννα Κοτείνη, διαμαρτύρεται για το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση απέκλεισε τους Έλληνες του εξωτερικού από την εκλογική διαδικασία της 7ης Ιουλίου.

    «Την ώρα που οι Έλληνες πήγαιναν στις κάλπες για τις πιο φορτισμένες εκλογές των τελευταίων ετών, μια μεγάλη ομάδα Ελλήνων ψηφοφόρων δεν μπόρεσε να ψηφίσει  -οι Έλληνες του εξωτερικού» λέει η κ. Κοτείνη και συνεχίζει:

    «Παρά τις αναφορές ότι περίπου 500.000 Έλληνες έχουν φύγει από την χώρα κυρίως λόγω οικονομικών και επαγγελματικών δυσκολιών στην χώρα, το ελληνικό κράτος ακόμη δεν μπορεί να δημιουργήσει έναν μηχανισμό, για να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, παρά τις υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ότι ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν έτοιμο τον Ιανουάριο του 2019».

    «Αυτή την στιγμή, οι Έλληνες που διέφυγαν από το τιμωρητικό περιβάλλον μιας λιμνάζουσας οικονομίας, τιμωρούνται με το να μην μπορούν να ασκήσουν τα πολιτικά δικαιώματά τους» λέει η κ Κοτείνη και καταλήγει ότι για να ψηφίσει κάποιος που ζει στο εξωτερικό έπρεπε να πληρώσει τελευταία στιγμή ένα πανάκριβο εισιτήριο για Ελλάδα, στην μέση του καλοκαιριού, στην ακμή της τουριστικής περιόδου.

    Αναφορά στο θέμα είχε γίνει από το mononews.gr και προεκλογικά, με αφορμή επιστολή εκπροσώπων της ελληνικής κοινότητας στο εξωτερικό προς τον πρώην πρωθυπουργό, με την οποία διαμαρτύρονταν για το ίδιο θέμα.

    Στην κοινή επιστολή τους, η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, η Ελληνική Κοινότητα Άμστερνταμ και περιχώρων, ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών Κύπρου, η Ελληνική Κοινότητα Μάλτας, η Ελληνική Κοινότητα Νορβηγίας και η Ελληνική Κοινότητα Ισλανδίας ανέφεραν μεταξύ άλλων:

    «Ζητήσαμε την αναγνώριση του ενός αυτονόητου δικαιώματός μας, να μας επιτραπεί να ψηφίσουμε σε αυτές τις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής μας. […] Η σημερινή νομοθεσία δημιουργεί συνθήκες άδικες για τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό».

    «Η κυβέρνησή σας είχε δεσμευτεί ότι θα φέρει σχέδιο νόμου έως τα τέλη Ιανουαρίου… Δεν τηρήσατε τη δέσμευσή σας και νιώθουμε δικαίως εξαπατημένοι. Ήταν στο χέρι σας να δώσετε δικαίωμα ψήφου για όλους τους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Χωρίς δικαιολογίες, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς παραθυράκια. Αυτό ήταν πραγματικά δίκαιο. Και δεν το κάνατε πράξη».



    ΣΧΟΛΙΑ