ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την καταδίκη της Ελλάδας για την επιβολή δυσανάλογα επιεικούς κύρωσης σε αστυνομικό που καταδικάστηκε για βασανιστήρια, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).
Η υπόθεση τέθηκε ενώπιον του ΕΔΔΑ έπειτα από προσφυγή δύο Ελλήνων υπηκόων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για τροχαίες παραβάσεις.
Έπειτα από την προσαγωγή τους στο αστυνομικό τμήμα Ασπροπύργου, οι δύο άντρες κατήγγειλαν ότι ο αστυνομικός που ανέλαβε την ανάκριση τους υπέβαλε σε βασανιστήρια, χρησιμοποιώντας συσκευή μετάδοσης ηλεκτρισμού σε διάφορα σημεία του σώματός τους.
Εναντίον του αστυνομικού κινήθηκε διοικητική και ποινική διαδικασία, οι οποίες αφενός κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα και αφετέρου κρίθηκαν δυσανάλογα επιεικείς για τη σοβαρότητα της πράξης του.
Ειδικότερα, το Εφετείο αναγνώρισε με την απόφασή του ελαφρυντικά στον αστυνομικό και δεν έλαβε υπόψη του ότι ο ένας από τους προσφεύγοντες ήταν ανήλικος κατά το χρόνο του συμβάντος, επιβάλλοντας στον αστυνομικό ποινή φυλάκισης πέντε ετών, με τη δυνατότητα μετατροπής σε χρηματική ποινή 5 ευρώ την ημέρα (σ.σ. το νόμιμο μέγιστο ήταν 100 ευρώ), πληρωτέο σε 36 μηνιαίες δόσεις.
Παράλληλα, η πειθαρχική διαδικασία εναντίον του αστυνομικού ολοκληρώθηκε με την επιβολή προστίμου 100 ευρώ για χρήση συσκευής χωρίς προηγούμενη άδεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αστυνομικός συνέχισε να υπηρετεί στο Σώμα για οκτώ χρόνια μετά το συμβάν, ενώ αποχώρησε από την υπηρεσία οικειοθελώς, λαμβάνοντας μάλιστα προαγωγή κατά την αποχώρησή του.
Ενόψει αυτών των γεγονότων, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι υπήρξαν σοβαρές ελλείψεις στην ποινική και τη διοικητική διαδικασία, με τις κυρώσεις να μην είναι επαρκείς για την αποτελεσματική πρόληψη παράνομων ενεργειών όπως τα βασανιστήρια.
Όπως σημειώνει το ΕΔΔΑ, οι διαδικασίες που κινήθηκαν κατά του αστυνομικού δεν οδήγησαν σε αποκατάσταση της παραβίασης του δικαιώματος των θυμάτων (άρθρο 3 ΕΣΔΑ), καθώς η ποινή του ήταν προδήλως δυσανάλογη σε σχέση με τη βλάβη που προκάλεσε στους προσφεύγοντες.
Τέλος, το Δικαστήριο έκρινε ότι η διάρκεια της ποινικής διαδικασίας (οκτώ χρόνια για έναν βαθμό δικαιοδοσίας) ήταν υπερβολική και εκτός λογικού πλαισίου.
Κρίνοντας ομόφωνα ότι η Ελλάδα παραβίασε:
Το άρθρο 3 (Απαγόρευση των βασανιστηρίων)
Το άρθρο 6 παρ. 1 (Δικαίωμα στη χρηστή απονομή δικαιοσύνης)
Και το άρθρο 13 (Δικαίωμα πραγματικής προσφυγής)
της Ευρωπαϊκής Σϋμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το ΕΔΔΑ επιδίκασε το ποσό των 26.000 ευρώ σε καθέναν από τους προσφεύγοντες ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και το ποσό των 2000 ευρω από κοινού για δικαστικά έξοδα.
Η απόφαση είναι διαθέσιμη στην γαλλική γλώσσα εδώ.
Πηγή: www.lawspot.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ασφαλιστικά μέτρα για συνεχείς και υπερβολικούς θορύβους από ζώο συντροφιάς
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συναινετικό διαζύγιο: Αναλυτικές πληροφορίες από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παράνομοι οι όροι προστασίας δεδομένων του Facebook σύμφωνα με γερμανικό δικαστήριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έρευνα ΒΒC: Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με τους βομβαρδισμούς στη Συρία
- Τράπεζα της Αγγλίας: Το ελεύθερο εμπόριο δεν σχετίζεται με την επιλογή μιας περιοχής έναντι μιας άλλης
- Walmart: Αύξηση 5,3% των πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο – Αναβάθμισε το guidance για τα ετήσια κέρδη
- Ιράν: Θα περιορίσει τα αποθέματα του σε εμπλουτισμένο ουράνιο