Αν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πήγαινε στη Νέα Υόρκη να παντρευτεί τον σύντροφό του, Τάιλερ Μακμπέθ, κι έμενε στην Ελλάδα, ουσιαστικά το ζευγάρι θα… χώριζε. Αυτή είναι η νομική ερμηνεία που δίνεται σχετικά με το γάμο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον. Επί της ουσίας ο Τάιλερ δεν θα μπορούσε να μείνει στην Ελλάδα καθώς δεν έχει άδεια παραμονής, επομένως θα αναγκαζόταν να φύγει από τη χώρα μας ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης θα παρέμενε εδώ.

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο νομικό ζήτημα που έχει να κάνει με την αναγνώριση των γάμων ομόφυλων ζευγαριών.

Μιλώντας στο LIVE NEWS του Mega, ο δικηγόρος Όθων Παπαδόπουλος εξήγησε πως επειδή ο γάμος μεταξύ δύο ομόφυλων ατόμων δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα, δημιουργούνται πολλά νομικά θέματα, καθώς σε πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού επιτρέπεται.

«Γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα. Αναγνωρίζονται όμως, σε πολλές άλλες χώρες και έτσι προκύπτουν διάφορα νομικά προβλήματα σχετικά με το συμβαίνει όταν έρθουν εδώ. Το ίδιο συμβαίνει και στην τεκνοθεσία.

Επίσημα η ελληνική νομοθεσία δεν δίνει καν την άδεια παραμονής σε τρίτη χώρα για έναν γάμο που δεν αναγνωρίζει. Εκ πλαγίου όμως, με δικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Έρχονται δηλαδή οι δικαστικές αποφάσεις να αντικαταστήσουν τον νόμο», εξήγησε.

Η Μαρία Μάρκου, δικηγόρος στη Νέα Υόρκη, είπε πως σύμφωνα με τον νόμο της Νέας Υόρκης ο γάμος μπορεί να γίνει όπου θέλει το ζευγάρι είτε στο δημαρχείο είτε σε λίμνη.

«Οποιοσδήποτε θέλει να τελέσει έναν γάμο, μπορεί να πάρει μία άδεια όπου γράφεται απλά σε ένα οργανισμό. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος εξειδικευμένος από το κράτος. Από το 2011 υπάρχει σχετική νομοθεσία που επιτρέπει τον γάμο των ομοφυλοφίλων, η οποία δίνει τα αντίστοιχα δικαιώματα με έναν γάμο ετερόφυλων».

Υπάρχει πάντως και μια άλλη φημολογία που αναφέρει ότι αν κάποιος παντρευτεί στο εξωτερικό μπορεί στη συνέχεια να εξαγοράσει το σύνολο της στρατιωτικής του θητείας, οπότε ο κ. Κασσελάκης δεν θα πάει ούτε 20 ημέρες στον ελληνικό στρατό.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Τι ισχύει για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών σε ΗΠΑ και Ευρώπη