Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Κασσελάκης: Δημοσιοποίησε τα ονόματα των υποστηρικτών του

Στέφανος Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο υποψήφιοι Αχτσιόγλου και Κασσελάκης μπήκαν σήμερα σε θέση “μάχης”, με αναρτήσεις και βίντεο, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Την ίδια στιγμή, στελέχη του κόμματος ανακοινώνουν τη στήριξή τους σε έναν από τους δύο υποψηφίους.

Σύμφωνα με το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, δημόσια έχουν τοποθετηθεί νυν και πρώην βουλευτές και στελέχη του κόμματος υπέρ της υποψηφιότητας του, ασχέτως με την επιλογή τους την προηγούμενη Κυριακή.

Ποιοι στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη

Θάνος Μωραϊτης

Τάκης Χαρίτου

Μπέττυ Σκούφα

Σουλτάνα ( Τάνια) Ελευθεριάδου

Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Λευτέρης Αβραμάκης

Σωκράτης Βαρδάκης

Ραλλία Χρηστίδου

Γιώργος Ντζιμάνης

Γιάννης Θεοφύλακτος

Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης

Χρήστος Μπγιάλας

Νίκος Παπαδόπουλος

Βασίλης Κόκκαλης

Δημήτρης Βέτας

Θανάσης Οικονόμου

Πέτρος Κωνσταντινέας

Ελένη Αυλωνίτου

Γρηγόρης Στογιαννίδης

Χρήστος Σιμορέλης

Χαρά Καφαντάρη

‘Αννα Βαγενά

Ωστόσο, το επιτελείο του δεν συμπεριέλαβε τον Γιάννη Μπουρνούς, ο οποίος σε δημόσια δήλωση του εξέφρασε τη στήριξη του στην υποψηφιότητα Κασσελάκη.

Όπως εξήγησε: «στον α’ γύρο στήριξα χωρίς κραυγές και εξαλλοσύνες, χωρίς διακηρύξεις-«σεντόνια» και μανιχαϊσμούς το Νίκο Παππά, όχι γιατί γνωριζόμαστε 25 χρόνια, αλλά γιατί αισθάνθηκα πιο κοντά στο πολιτικό πλαίσιο που έθεσε στο δημόσιο διάλογο ο Νίκος. Αύριο θα ψηφίσω σκεπτόμενος το παρόν και το μέλλον της παράταξης.

Ένα από τα πολλά που έμαθα συμπορευόμενος 25 χρόνια με τον Αλέξη, είναι ότι αν θέλεις να παρέμβεις πρωταγωνιστικά στον πολιτικό ανταγωνισμό, πρέπει να έχεις στρατηγική-σχέδιο, αλλά ταυτόχρονα να παίρνεις και ρίσκα, πολιτικά και προσωπικά. Αν ήθελα «σιγουριές» άλλωστε, θα είχα επιλέξει προ πολλού το ΚΚΕ, τον μικροαστικό αριστερισμό, την ιδιώτευση ή κάποιο μοναστήρι».

Η ανάρτηση του Γιάννη Μπουρνούς

Με το βλέμμα στη Δευτέρα

Επέλεξα συνειδητά μέχρι τώρα να μην κάνω δηλώσεις στήριξης κάποιου υποψήφιου, ούτε να υπογράψω κάποιο κείμενο διαμαρτυρίας ή καταγγελίας. Το έπραξα αυτό με απόλυτη συνείδηση τόσο της σοβαρότητας και της σημασίας που έχει η εκλογική μας διαδικασία για την ανάδειξη Πρόεδρου, όσο και σκεπτόμενος την επόμενη μέρα του κόμματος, που πρέπει να μας βρει ενωμένους, για να αγωνιστούμε από καλύτερες θέσεις έναντι της Δεξιάς.

Δεν μπορώ, όμως, παρά να εκφράσω την κάθετη αντίθεσή μου σε λογικές υποτίμησης και απαξίωσης της ψήφου των 150.000 παλαιών και νέων μελών, που με την μαζικότατη συμμετοχή τους την περασμένη Κυριακή δήλωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί και πρέπει να ανασυγκροτηθεί άμεσα, ώστε να ασκήσει δυναμική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και να οικοδομήσει ξανά την αναγκαία κοινωνική και πολιτική συμμαχία που θα τον φέρει γρήγορα σε θέση διεκδικητή της διακυβέρνησης της πατρίδας.

Ο κόσμος αυτός δεν ψήφισε ούτε «θολά», ούτε «ανεύθυνα». Ψήφισε συνειδητά και εξέφρασε την προσμονή και την ελπίδα του για μια νέα πορεία με συνέχεια, αλλά και τομές. Ψήφισε καταδικάζοντας παθογένειες και τάσεις ελιτισμού και αυτοαναφορικότητας, που μας στοίχισαν οδυνηρά. Έδωσε εντολή υπέρβασης της εσωκομματικής νοσηρότητας και στροφής του βλέμματός μας προς τις πραγματικές ανησυχίες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Κι αυτή η εντολή δεν μπορεί να περιφρονηθεί. Ακόμα χειρότερα, δεν μπορεί να γίνονται απέλπιδες απόπειρες να ακυρωθεί, μέσω παντελώς άκομψων και πιεστικών δημόσιων εκκλήσεων προς τον Αλέξη Τσίπρα για παρέμβασή του εις βάρος της καταγεγραμμένης ετυμηγορίας των μελών.

Εν όψει του β’ γύρου των εσωκομματικών μας εκλογών, αυτό που πρέπει να υπερισχύσει είναι η αίσθηση του καθήκοντός μας απέναντι στον αριστερό και προοδευτικό κόσμο που μας στηρίζει ή μας παρακολουθεί με αγωνία.

Και η δέσμευση ότι από Δευτέρα θα είμαστε εδώ, για να εργαστούμε για την εμβάθυνση και την εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων του τελευταίου μας συνεδρίου για τη διεύρυνση, τη βελτίωση της λειτουργίας και την αποτελεσματικότητα του κόμματός μας.

Αυτές οι αποφάσεις, που υπερψηφίστηκαν από μια πολύ μεγάλη συνεδριακή πλειοψηφία, συνιστούν το πολιτικό μας σχέδιο και αυτές θα κληθεί να υλοποιήσει και ο νέος Πρόεδρος του κόμματος με τις όποιες αναγκαίες αναπροσαρμογές. Σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να μας βρει συμπαραστάτες.

Η προσωπικότητα του νέου Προέδρου θα παίξει σίγουρα το ρόλο της. Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει ταυτόχρονα και η βούληση των μελών του κόμματος, που θα εκφράζεται μέσω μιας σχέσης αλληλεπίδρασης με τον Πρόεδρο, αλλά και με τα νέα συλλογικά όργανα που θα προκύψουν από το προσεχές έκτακτο συνέδριο. Το δημοκρατικό καταστατικό μας ορίζει ως απόλυτο ιδιοκτήτη του κόμματος τα μέλη του.

Συνεπώς, να πετάξουμε στο περιθώριο τους προσβλητικούς και οπαδικού τύπου διαξιφισμούς και τις κινδυνολογίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να εργαστούμε όλοι και όλες για το αναγκαίο νέο «συμβόλαιο» πολιτικής ενότητας που θα κληθούμε να συνάψουμε τη Δευτέρα.

Πριν ξημερώσει η Δευτέρα, όμως, έχουμε τις αυριανές εκλογές. Δεν θa κρύψω τη στάση μου, χωρίς καμία πρόθεση “καθοδήγησης”. Στον α’ γύρο στήριξα χωρίς κραυγές και εξαλλοσύνες, χωρίς διακηρύξεις-«σεντόνια» και μανιχαϊσμούς το Νίκο Παππά, όχι γιατί γνωριζόμαστε 25 χρόνια, αλλά γιατί αισθάνθηκα πιο κοντά στο πολιτικό πλαίσιο που έθεσε στο δημόσιο διάλογο ο Νίκος. Αύριο θα ψηφίσω σκεπτόμενος το παρόν και το μέλλον της παράταξης.

Ένα από τα πολλά που έμαθα συμπορευόμενος 25 χρόνια με τον Αλέξη, είναι ότι αν θέλεις να παρέμβεις πρωταγωνιστικά στον πολιτικό ανταγωνισμό, πρέπει να έχεις στρατηγική-σχέδιο, αλλά ταυτόχρονα να παίρνεις και ρίσκα, πολιτικά και προσωπικά. Αν ήθελα «σιγουριές» άλλωστε, θα είχα επιλέξει προ πολλού το ΚΚΕ, τον μικροαστικό αριστερισμό, την ιδιώτευση ή κάποιο μοναστήρι.

Με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και με την αισιοδοξία της βούλησης λοιπόν, αύριο θα στηρίξω τον Στέφανο Κασσελάκη. Και από Δευτέρα θα αγωνιστώ, όχι για να δικαιωθεί η επιλογή μου, αλλά για να δικαιωθεί η συλλογική ελπίδα.

Δήλωση της Π. Πέρκα για ψευδές δημοσίευμα: Στηρίζω την υποψηφιότητα της Ε. Αχτσιόγλου

Διαψεύδει δημοσιεύματα για στήριξη προς τον Στέφανο Κασσελάκη η Π. Πέρκα, η οποία, σημειώνει σε ανάρτησή της ότι στηρίζει την ‘Εφη Αχτσιόγλου.

“Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκε κείμενο με υπογραφές Βουλευτών και πρώην Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που υποτίθεται στηρίζουν την υποψηφιότητα του Σ. Κασσελάκη, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το δικό μου όνομα.

Καταγγέλλω με τον πιο έντονο τρόπο ως ψευδές αυτό το γεγονός και δηλώνω ότι ουδέποτε δήλωσα στήριξη στην εν λόγω υποψηφιότητα.

Αντιθέτως, με μεγάλη ανησυχία για την πορεία του κόμματος που υπηρετώ δεκάδες χρόνια, δήλωσα ξεκάθαρα μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής 17/09, ότι η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου εγγυάται την ενότητα του κόμματος, την καθαρή πολιτική του στόχευση και θέση ενώ συγχρόνως δίνει την προοπτική να έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Με τέτοιες μεθόδους που πολύ απέχουν από το να είναι πολιτικές, κανένας πολιτικός χώρος και κανένα διακύβευμα δεν έχει προχωρήσει πολύ. Καλώ το γραφείο τύπου του κ. Κασσελάκη για άμεση διόρθωση του δημοσιεύματος –όπου αυτό έχει διακινηθεί- και την αποκατάσταση της αλήθειας και της θέσης μου”, τονίζει.

Guardian για Κασσελάκη: Ο «αουτσάιντερ» που ελπίζει να αναβιώσει την αριστερά

Στο μεταξύ ο Guardian σε άρθρο που δημοσιεύσει αναφέρεται στον Στέφανο Κασσελάκη,  ως τον 35χρονο επιχειρηματία, το πολιτικό αουτσάιντερ που ελπίζει να αναβιώσει την ελληνική αριστερά, ο οποίος ήρθε από το “πουθενά” για να κερδίσει τον πρώτο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του Σύριζα.

Όπως γράφει:

«Είναι πλούσιος, όμορφος, ανοιχτά ομοφυλόφιλος, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και εφοπλιστής.

Πριν από τέσσερις εβδομάδες λίγοι στην Αθήνα είχαν ακούσει για τον Στέφανο Κασσελάκη. Όπως όμως έδειξε σε όλους ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας ένας μήνας είναι πολύς καιρός στην πολιτική.

Από τότε που ανακοίνωσε απροσδόκητα την υποψηφιότητά του στην κούρσα για να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ, της κύριας αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο 35χρονος αουτσάιντερ πολιτεύεται με τρόπους που λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν.

Αυτό που μπορεί κάποτε να φαινόταν παράξενο, ένας Αμερικανός επιχειρηματίας που διεκδικεί την ηγεσία του ριζοσπαστικού κόμματος, φαίνεται ξαφνικά πολύ πραγματικό.

Πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο της Κυριακής, πολλοί αναρωτιούνται εάν ο Κασσελάκης, ο οποίος κέρδισε περισσότερες ψήφους από τους συνυποψήφιούς του στον πρώτο γύρο την περασμένη εβδομάδα, μπορεί τώρα να κάνει το αδιανόητο και να κερδίσει την Έφη Αχτσιόγλου, μια επιτυχημένη πρώην υπουργό Εργασίας, τη μοναδική γυναίκα υποψήφια και, μέχρι πρόσφατα, το φαβορί.

Εάν πετύχει, θα είναι ένα πρώτο βήμα προς την ήττα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, διαθέτει «καλύτερες γνώσεις στα αγγλικά, τα οικονομικά και τα επιχειρηματικά”.

Στον πρώτο γύρο, ο επιχειρηματίας που προτιμά τζιν και μπλουζάκια, κέρδισε 45% έναντι 36% της Αχτσιόγλου, διαφορά 12.864 ψήφων.

Σε άρθρο του τον Ιούλιο, ο επιχειρηματίας, ο οποίος μετακόμισε στη Μασαχουσέτη έφηβος, χαρακτήρισε την απόφασή του να ασχοληθεί με την ελληνική πολιτική «ένα σύντομο διάλειμμα μεταξύ δύο κεφαλαίων στην επιχειρηματική μου καριέρα”.

Το διάλειμμά του ήταν όταν ο Τσίπρας του έδωσε την τιμητική θέση να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Σύριζα τον Απρίλιο.

“Ευτυχώς, δεδομένης της φύσης της επιχείρησής μου στη ναυτιλία τα τελευταία έξι χρόνια, μπόρεσα να επανασυνδεθώ με την Ελλάδα… και μπόρεσα να διαμορφώσω τις δικές μου απόψεις για τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα”, έγραψε.

“Αν η πρόθεση είναι να κυβερνήσει ξανά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει απλώς να αντιγράψει τη φόρμουλα των ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό και να αγκαλιάσει κατηγορηματικά και το πολιτικό κέντρο”, συμπλήρωσε.

Μεταξύ των πολιτικών προτεραιοτήτων που πρότεινε ο επιχειρηματίας ήταν οι «δραστικές» φορολογικές ελαφρύνσεις για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους, οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις, η ιθαγένεια για τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα και η νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων.

Αλλά η αποτυχία του να παράγει ένα λεπτομερές πρόγραμμα έχει επικριθεί ως ενδεικτική μιας προσέγγισης τόσο αδιαφανούς όσο και γενικής”.

Ακούστε την «απολογία» του Στέφανου Κασσελάκη για τον χαρακτηρισμό του ψευδοκράτους στην Βόρεια Κύπρο ως «κρατίδιο»

Σε ένα κλίμα ανοιχτού “πολέμου” στον Σύριζα –και συζήτηση για διάλυση του κόμματος– μένει να φανεί αν το αποτέλεσμα της Κυριακής θα φέρει τον νεοφερμένο ως “πεφταστέρι” ή την ενσάρκωση της ανανέωσης στα αριστερά του πολιτικού τοπίου της Ελλάδας», αναφέρει εκτός άλλων η Guardian.

Διαβάστε επίσης: 

Αχτσιόγλου: Γιατί ψηφίζουμε αύριο; – Η τελική δήλωση πριν τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο)

Έφη Αχτσιόγλου: Βόλτα με το παιδί της λίγο πριν τις εκλογές – «Υποχρεώσεις της μάνας, οι κανονικές, οι ωραίες»

Γαλλικός Τύπος για Ελλάδα: Πώς τα καταφέρνει καλύτερα στο μεταναστευτικό