Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Κασσελάκης από Βόλο: Αναμένουμε επιτέλους από την κυβέρνηση αποπομπή όσων ευθύνονται για αυτήν εδώ την κατάσταση

Στέφανος Κασσελάκης στον Βόλο πηγή: Voria.gr

Στέφανος Κασσελάκης στον Βόλο πηγή: Voria.gr

«Θα αναφέρω το αυτονόητο, το οποίο είναι ότι αυτά τα φαινόμενα δεν γίνονται ξαφνικά. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει. Υπήρχαν πολλοί καθηγητές πανεπιστημίων που είχαν αναφερθεί στις πιθανές επιπτώσεις του Daniel σε όλο το οικοσύστημα εδώ στον Παγασητικό. Και η ερώτηση είναι γιατί δεν υπήρχε επιτήρηση; Γιατί δεν υπήρχε διοικητική εποπτεία; Πού χάθηκε αυτή η μπάλα;», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μετά την επίσκεψη του στον χείμαρρο Ξηριά στον Βόλο.

«Είναι ένα κλασικό παράδειγμα, πολύ λυπηρό παράδειγμα και για μας, για τον ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς που το περιβάλλον και η κλιματική προσαρμογή αποτελεί κομβικό, ταυτοτικό ζήτημα, το να βλέπεις μια τέτοια τεράστια οικολογική καταστροφή σε επηρεάζει πάρα πολύ βαθιά και ψυχολογικά και πολιτικά. Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις, εδώ στον τόπο που έχει βασανιστεί τόσο πολύ τον τελευταίο χρόνο και απ’ ό,τι φαίνεται δυστυχώς ερημώνει η Θεσσαλία και ο Βόλος σιγά σιγά», σημειώνει και συνεχίζει: «Η ερώτηση είναι γιατί υπήρχε αυτό το μπάχαλο μεταξύ ενός Υπουργείου Περιβάλλοντος που σιωπά, ενός ΟΦΥΠΕΚΑ που υποτίθεται ότι είχε την αρμοδιότητα από τον από τον φορέα της Κάρλας, από έναν ΟΔΥΘ Α.Ε., ο οποίος ακόμα δεν έχει Διοικητικό Συμβούλιο και από την Περιφέρεια, η οποία αναγκάστηκε να παρέμβει στο τέλος. Άλλες λύσεις, άλλες προειδοποιήσεις δεν υπήρχαν;».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα ευθυνών. «Αυτά τα ζητήματα είναι ζητήματα που φέρνουν στο προσκήνιο την σημασία της ευθύνης. Υπάρχει η διοικητική ευθύνη, υπάρχει η πολιτική ευθύνη. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανέναν να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί. Άρα λοιπόν, αναμένουμε πέρα από τις λύσεις για αποκατάσταση και αποζημίωση στην τοπική κοινωνία, όχι ασπιρίνες, αλλά πραγματικές λύσεις», τονίζει ο Στ. Κασσελάκης, δηλώνοντας πως αναμένει «επιτέλους από την κυβέρνηση αποπομπή όσων ευθύνονται για αυτήν εδώ την κατάσταση».

«Πρέπει να υπάρξει ευθύνη. Υπάρχει αρμοδιότητα, Εάν η κυβέρνηση έχει κάνει μπάχαλο το επιτελικό κράτος και δεν ξέρει πού είναι, ας αποπέμψει όσους έχουν συναρμοδιότητα. Απλά τα πράγματα», προσθέτει και εκφράζει τη «λύπη» του «για αυτή την κατάσταση». «Πραγματικά σε πληγώνει ως Έλληνα πολίτη, όχι μόνο τους κατοίκους. Εμένα με πληγώνει ως Έλληνα να βλέπω τη χώρα μου στα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως, με μια τέτοια οικολογική καταστροφή που σου λέει ο άλλος: Μα καλά, η Ελλάδα δεν έχει στοιχειώδη υποδομή; Αυτή είναι η Ελλάδα. Τελεία. Μηδέν. Λυπάμαι πολύ».

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει το σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και που «προβλέπεται να επιβαρύνει περισσότερο τη λίμνη Κάρλα», ο κ. Κασσελάκης απάντησε: «Η πρώτη μου αντίδραση είναι: Καλά, δεν υπάρχει πρωθυπουργός τα τελευταία πέντε χρόνια; Πού ήταν στον Ιανό; Δεν είχε έρθει στη Θεσσαλία; Δεν είχε πάλι υποσχεθεί ότι θα υπάρξει ανακούφιση, ότι δεν θα επαναληφθεί; Πού βρίσκεται τόσα χρόνια; Δεύτερον, είδα τον φάκελο που είχε η Περιφέρεια, την τελευταία φορά που επισκέφθηκα τον κ. Κουρέτα. Η πλήρης υποδομή που χρειάζεται η Θεσσαλία κοστίζει 500.000.000 ευρώ. Αυτές οι ζημιές εδώ πέρα χρεοκοπούν τη γενιά μου και τις μικρότερες γενιές και είναι ανήθικο αυτό να γίνεται στην Ελλάδα μας. Επιτέλους να γίνουν τα έργα. Να προτεραιοποιηθούν».

«Εάν θέλει να βρει πόρους ο κύριος Μητσοτάκης ας κοιτάξει τις εταιρείες του ηλεκτρικού ρεύματος, τις οποίες τις χρηματοδοτεί έμμεσα με τα ολιγοπώλια που επιτρέπει. Πόροι υπάρχουν. Το είδαμε και στα διυλιστήρια ξαφνικά που ξύπνησε, να βάλει έκτακτη εισφορά βάσει των προτάσεων που αποκαλούσε “λεφτόδεντρα”. Μια χαρά είναι στο να κατηγορεί στο να μπορεί να παίρνει χρήματα από εκεί που υπάρχει αισχροκέρδεια και να τα δίνει εκεί που πρέπει να υπάρχει υποδομή και πρόληψη δεν το κάνει και βρισκόμαστε εδώ προ εκπλήξεως», συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «να δοθούν μόνιμες λύσεις, εάν χρειαστεί να κοιτάξουμε και την εκροή προς το Αιγαίο μια και καλή και να τελειώνουμε και να μπορούμε επιτέλους να έχουμε μια Θεσσαλία η οποία να μην βλέπει τους κατοίκους της να ανησυχούν πώς θα ξημερώσει ο καιρός».

Σε ερώτηση για το εάν και η προηγούμενη διακυβέρνηση της χώρας φέρει ευθύνες για την κατάσταση στον Παγασητικό ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εκείνος ο οποίος κατήργησε τον φορέα της λίμνης» και υπενθύμισε ότι «υπήρχε και σχέδιο μέχρι το 2021, το οποίο δεν έγινε για τις απορροές και αυτό οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει». «Άρα λοιπόν, μην κοροϊδευόμαστε, εδώ οι ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, η οποία έκανε ένα μπερδεμένο συγκεντρωτικό σύστημα, αντί να αφήνει την Περιφέρεια να έχει την ευθύνη και την εποπτεία και τα κονδύλια που έπρεπε να έχει. Άρα όχι, δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνες σε αυτό. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ όπου γενικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνες, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, όπως είχε παραδώσει και χωροταξικού χάρτες. Άλλοι, οι οποίοι τα κατήργησαν και τα έκαναν ένα επιτελικό κράτος μπάχαλο», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Φιλορώσοι μπλόγκερ λένε πως οι δυνάμεις της Μόσχας προωθούνται προς δύο πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας

Τάκης Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ για τις τιμές σε 26 μεγάλες εταιρείες

«Έφοδος» της εφορίας σε μπαρ, καφέ και εστιατόρια