ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με αφορμή τις εξελίξεις για το Κτηματολόγιο, ο Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Καραμέρος και ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτος Ζαμπάρας έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Η απραξία και η στασιμότητα που χαρακτηρίζει το κυβερνητικό έργο βρίσκει την εξαίρεσή της στη σύγχυση που προξενεί καθημερινά, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε σχέση με το Κτηματολόγιο. Οι λάθος επιλογές, οι παλινωδίες και οι καθυστερήσεις έχουν πλέον αντικατασταθεί από προθεσμίες και δήθεν σωτήριες ενέργειες που στην πραγματικότητα υπονομεύουν τον οργανισμό και τις περιουσίες χιλιάδων πολιτών.
Αν και η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία του «Ελληνικού Κτηματολογίου», με τον νόμο 4512/2018, αποτέλεσε ένα επίτευγμα που δικαιώθηκε, η μεταφορά του στο Υπ. Ψηφιακής Μεταρρύθμισης αποδεικνύεται ένα στοίχημα που έχει χάσει η κυβέρνηση.
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι δεν κατανοεί το ρόλο του και το περιεχόμενό του Κτηματολογίου και το αντιμετωπίζει επιφανειακά ως ένα ακόμα ψηφιακό έργο, προειδοποιώντας και θέτοντας τελεσίγραφα στους πολίτες την ώρα που με τις παραλείψεις της αφήνει περιθώρια δράσης σε επιτήδειους που εποφθαλμιούν την ακίνητη περιουσία πολιτών.
Ο κίνδυνος καταπάτησης ιδιωτικών περιουσιών είναι ορατός όταν αφενός δεν έχουν δημοσιοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις οι αρχικές δηλώσεις και αφετέρου δεν υπάρχει επαρκής αριθμών προϊσταμένων στα Κτηματολογικά γραφεία να επικυρώσουν όπως οφείλουν από το νόμο, τις διαδικασίες.
Η λύση των ψηφιακών ραντεβού στα Κτηματολογικά γραφεία εφευρέθηκε μόνο και μόνο για να πάψουν τα τηλεοπτικά κανάλια να εκπέμπουν άθλιες εικόνες με ουρές εκατοντάδων πολιτών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, όταν σε καθημερινή βάση τα ραντεβού που κλείνονται αδυνατούν να ικανοποιηθούν από τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Κτηματολογίου.
Τρανό παράδειγμα το Κτηματολογικό γραφείο Αθηνών όπου κάθε μέρα ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μόλις για 10 λεπτά για ραντεβού της επόμενης μέρας χωρίς συγκεκριμένη ώρα με αποτέλεσμα 100 πολίτες να συνωστίζονται χωρίς να γνωρίζουν την ώρα που θα εξυπηρετηθούν! Την ίδια στιγμή πολίτες αλλά και επαγγελματίες προσπαθούν επί μέρες να “πετύχουν” ραντεβού».
Καραμέρος – Ζαμπάρας: Έργο Σουφλιά οι προαναγγελίες Κυρανάκη
Έπειτα, τονίζουν το εξής:
«Ο κ. Κυρανάκης προαναγγέλλει για τις αρχές του 2024 το διαδραστικό χάρτη για τον εντοπισμό της περιουσίας των πολιτών κατά τη διαδικασία κατοχύρωσης των ακινήτων, έργο που είχε ανακοινώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ ο τότε Υπουργός Γιώργος Σουφλιάς από τον μακρινό Μάϊο του 2008. Προαναγγέλλει δηλαδή ψηφιακή μεταρρύθμιση κάτι που ισχύει εδώ και 16 χρόνια!
Ο ίδιος έχει μιλήσει δημόσια για την ατομική κτηματογράφηση και έχει δεσμευθεί δημόσια για τη δυνατότητα του κράτους να εκδίδει πιστοποιητικά ακινήτων από τον Ιανουάριο του 2024 εντός μίας ημέρας. Να μας απαντήσει πρακτικά πως κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό όταν απέναντι στην πανευρωπαϊκή επίδοση του ενός (1) μήνα, στη χώρα μας η δυνατότητα αυτή διαρκεί από 2 μήνες έως και 2 χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικά τα αρνητικά παραδείγματα των Κτηματολογικών Γραφείων στην Αθήνα που απασχολούνται μόνο 12 εργαζόμενοι συσσωρεύοντας μέσα σε ελάχιστους μήνες 30 χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι εκκρεμείς υποθέσεις φτάνουν τις 120 χιλιάδες.
Η εμπλοκή των δικηγόρων στον έλεγχο και τη διευθέτηση των αντιρρήσεων με Υπουργική Απόφαση μπορεί να έχει παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως μια εποικοδομητική λύση, πλην όμως θα κοστίσει ακριβά στο αποθεματικό του ΝΠΔΔ Εθνικό Κτηματολόγιο με 8 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν ως αμοιβή σε πολλαπλάσιο πραγματικό κόστος ανά κομμάτι από αυτό που θα απαιτούνταν με την ουσιαστική αντιμετώπιση της υποστελέχωσης, ενώ προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η απαλοιφή της συγκεκριμένης ευθύνης που βάραινε τους εκάστοτε προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων.
Συνεπώς, τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των συναλλαγών εφόσον τα ακίνητα στη διαδικασία εμπλέκονται ταυτόχρονα ο ελεγκτής και ο ελεγχόμενος, ενώ εγγράφονται με εκκρεμότητες και θα κάνουν πράξεις και ο δικαιούχος και ο ενιστάμενος».
Καραμέρος – Ζαμπάρας: Μεγάλη επιβάρυνση η υποστελέχωση των κτηματολογικών γραφείων
Στη συνέχεια, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:
«Είναι προφανές ότι η υποστελέχωση των κτηματολογικών γραφείων έχει προκαλέσει σήμερα, μια ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στο Κτηματολόγιο προκειμένου με άλλα μέσα και άλλους ανθρώπους πέραν των κρατικών μέσων και υπηρεσιών να ολοκληρωθεί ένα εξαιρετικά ογκώδες έργο που σκοντάφτει σε έναν τεράστιο αριθμό εκκρεμοτήτων, ενστάσεων, αντιρρήσεων ακόμα και μη έγκυρων πράξεων και πιστοποιητικών στη βάση της αδυναμίας δημοσιοποίησης των αρχικών δηλώσεων που επιβάλλεται να επανελεγχθούν προκειμένου να μην αποτελέσουν ακίνητα χωρίς τίτλους αλλά και αγνώστου ιδιοκτήτη, την εύκολη λεία στα χέρια πολλών επιτήδειων που τα εποφθαλμιούν.
Φυσικά, όλα αυτά δεν απασχολούν την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, που βλέπει ως cashcow για ημετέρους τα έσοδα του Κτηματολογίου που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Μόνο για διαφημιστική δαπάνη μέσα στο 2023 έχουν δεσμευτεί σύμφωνα με πράξεις που αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ποσά ύψους που αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Ως προς το αντικείμενο του οργανισμού αυτό καθαυτό υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα εκτιμάται πως είναι 170.000 στην πλειονότητα των οποίων πρόκειται για γεωτεμάχια. Μόνο στο Κορωπί Αττικής υφίστανται σχεδόν 10.300, στις Αχαρνές 6.100 και στη Μάνδρα 5.800. Οι αλχημείες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου θέτουν σε κίνδυνο αυτές τις περιουσίες».
Καραμέρος – Ζαμπάρας: Μην ξεχνάμε το πρόσφατο φιάσκο με τον κ. Τσώκο
«Και μην ξεχνάμε το πρόσφατο φιάσκο με τον γαλάζιο πολιτευτή κ. Ανδρέα Τσώκο που διορίστηκε πρόεδρος του ΔΣ της “Ελληνικό Κτηματολόγιο” από τους κ.κ. Παπαστεργίου – Κυρανάκη ο οποίος και παραιτήθηκε πριν καν αναλάβει καθήκοντα.
Μία ακόμα καθυστέρηση και παλινωδία σε μια περίοδο μάλιστα που ο φορέας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή με τόσα ανοιχτά μέτωπα (δασικοί χάρτες και τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων, κατάργηση υποθηκοφυλακείων, τη ψηφιοποίηση αρχείων και υπηρεσιών) και θέματα χωροταξικού κυρίως χαρακτήρα.
Αντί λοιπόν οι αρμόδιοι υπουργοί να λύσουν όλα αυτά κάθε τρεις και λίγο επιδίδονται σε επικοινωνιακές κορώνες μεταφέροντας τη δική τους διοικητική ανεπάρκεια και τα προβλήματα σε πολίτες, επαγγελματίες και υπαλλήλους.
Το σχέδιο ψηφιακού εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών και κτηματογράφησης οφείλει να ολοκληρωθεί χωρίς κινδύνους και απειλές για την ατομική ιδιοκτησία, διασφαλίζοντας μέσω της αξιοπιστίας από πλευράς ελέγχων του κράτους, την προστασία της περιουσίας των πολιτών.
Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν τις ενστάσεις των συμβολαιογράφων, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει εγγυητές κάθε νόμιμης διαδικασίας που αφορούν στην ταυτότητα ενός ακινήτου με τη σφραγίδα του ελληνικού κράτους, δίχως αυτό να αναιρεί την ανάγκη άρσης των γραφειοκρατικών στρεβλώσεων και όχι απλά της ψηφιοποίησής τους.
Όπως επίσης και εκείνες των ιδιοκτητών ακινήτων βασικά επί του χρόνου διόρθωσης των ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών προκειμένου να μην εξελιχθεί το Κτηματολόγιο σε εργαλείο δήμευσης της ιδιωτικής περιουσίας και το κράτος σε αποθήκη ακινήτων.
Η ανάγκη ολοκλήρωσης του σύγχρονου Ελληνικού Κτηματολογίου και η λειτουργία του με όρους που διασφαλίζουν τόσο την ιδιωτική όσο και την δημόσια περιουσία είναι επιτακτική και πρέπει να γίνει σύντομα και συντεταγμένα.
Γιατί μόνον έτσι θα καταστεί ένα λειτουργικά χρήσιμο εργαλείο ψηφιακής διαχείρισης του τόπου μας στην υπηρεσία της πρόοδο και της εξέλιξης κάθε περιοχής της ελληνικής επικράτειας με την παράλληλη συνειδητή προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος»
Διαβάστε επίσης:
Βορίδης: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή μάχη με τη φοροδιαφυγή
Κωστής Χατζηδάκης: Τελικά η Αντιπολίτευση υποστηρίζει τη φοροδιαφυγή;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας