Πολλαπλά μηνύματα προς την κυβέρνηση έστειλε ο Κώστας Καραμανλής από την Θεσσαλονίκη το βράδυ της Δευτέρας κατά την παρέμβαση του στο βιβλίο « ο Κωνσταντ;oνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη».

Ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε τις κόκκινες γραμμές για τα ελληνοτουρκικά ενώ έκανε αναφορά και στους θεσμους.

1

Ο Μακεδόνας πολιτικός μέσω των θέσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή προσπάθησε να βάλει το πλαίσιο του επικείμενου διαλόγου με την γείτονα εν όψει και της επισκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Φιντάν Χακάν στην Αθήνα την Παρασκεύη.

Ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε πως πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι αλλά με σταθερές θέσεις, πάντοτε διατυπωμένες με απόλυτη διαύγεια και ξεκαθάρισε πως ο ισχυρισμός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν έτοιμος να μπει σε εφ όλης της ύλης διαπραγμάτευση με την Τουρκία όπως ακούγεται από κάποιες πλευρές τελευταία, δεν ευσταθεί.

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστευε ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία, η οριοθέτηση δηλαδή της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο θα έπρεπε να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, αν χρειαστεί και με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού. Και ήταν η Τουρκία που υπαναχώρησε τότε. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και προσθεσε πως «ο υπαινιγμός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει επί θεμάτων που μονομερώς και αυθαίρετα επιχειρεί να προσθέτει διαχρονικά η Τουρκία στην ατζέντα είναι ανακριβής, έωλος και ίσως εκ του πονηρού».

Παράλληλα όμως ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε οτι οι προβληματισμοί και ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές αφού τους δημιουργεί η επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας.

Ετσι η ανάδειξή τους, δηλαδή των προβληματισμών στην ουσία ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, ιδίως όταν εκφράζονται από υπεύθυνα χείλη. Είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές, εφ όσον μάλιστα η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή, ανέφερε.

Θεσμοί

Την ίδια ώρα όμως ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε και στην λειτουργία των θεσμών, τη δικαιοσύνη και την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού με αφορμή την αποκατάσταση της Δημοκρατίας πριν από 50 χρόνια από τον ιδρυτή της ΝΔ.

Επισήμανε οτι βασική προϋπόθεση της δημοκρατίας και της ομαλής λειτουργίας της είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

«Παραθέτω τα λόγια του: όταν ένας λαός δεν μπορεί να επιτύχει την κοινωνική δικαιοσύνη στα πλαίσια της δημοκρατίας, κλονίζεται η εμπιστοσύνη του στην ιδέα της Δημοκρατίας», είπε ο πρώην πρωθυπουργός για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ακόμα ο σεβασμός στους θεσμούς και την διάκριση των εξουσιών. Δημοκρατία δεν είναι μόνο το δικαίωμα ψήφου και οι εκλογές. Είναι και, πρωτίστως ίσως, ο σεβασμός στους νόμους και τους κανόνες του παιχνιδιού, υποστήριξε.

Τέλος το ήρεμο πολιτικό κλίμα και τα ήπια πολιτικά ήθη. Η δημοκρατία δεν ανθεί εκεί όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι ύβρεις, οι προσωπικές διαμάχες, οι άκρατοι κομματικοί ανταγωνισμοί, η διχόνοια και ο διχασμός.

Παράλληλα όμως έκανε λόγο και για αμερόληπτη ενημέρωση που είναι καίριας σημασίας για την δημοκρατία τονίζοντας πως «τείνει να γίνει κανόνας η προπαγάνδα της στοχοποίησης και κατασυκοφάντησης όσων δεν ταυτίζονται με το εκάστοτε κυρίαρχο αφήγημά της. Στην αντιδημοκρατική λογική του όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός». Με κάποιους μάλιστα να σημειώνουν πως άφησε αιχμές για την στοχοποίηση όσων δεν συμφωνούν με την ηγετική ομάδα.

Οι παρακαταθήκες του ιδρυτή

Κλείνοντας ο Μακεδόνας πολιτικός τονισε οτι «οι παρακαταθήκες αυτές του Κωνσταντίνου Καραμανλή έχουν ξεχωριστή σημασία και σήμερα. Διότι μπορεί πράγματι το δημοκρατικό πολίτευμα να είναι στέρεα εδραιωμένο στην χώρα μας, όμως κίνδυνοι για την δημοκρατία και κυρίως την ποιότητά της ελλοχεύουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα προτού προξενήσουν ανεπανόρθωτες βλάβες» κρούοντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου για το πολιτικό σύστημα.

Έτσι όπως τονισε «η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού ωθεί αυξανόμενο αριθμό πολιτών στην αποχή και άρνηση της πολιτικής διαδικασίας. Ακόμα χειρότερα στα μάτια πολλών το σύστημα έχει απολέσει την νομιμοποίησή του. Μεταβάλλονται είτε σε «φυγάδες της πολιτικής» δηλαδή απορρίπτουν την συμμετοχή τους στα κοινά, είτε σε «πολιτικούς νομάδες» εγκαταλείποντας ιστορικά κόμματα και στρέφονται σε πιο ακραίες φωνές και σχήματα».

Είναι σαφές οτι ο Κώστας Καραμανλής συνεχίζει να εκφράζει τις διαχρονικές απόψεις του ειδικά για τα μεγάλα θέματα, εν όψει και του ελληνοτουρκικού διαλόγου ενώ επισημαίνει πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές οι εύλογες ανησυχίες όπως χαρακτηριστικά είπε, αφού ουσιαστικά έτσι ενισχύεται η εθνική γραμμή.

Σε αυτή την φάση πως ο πρώην πρωθυπουργός βάζει το πλαίσιο του διαλόγου λίγα 24ωρα πριν την παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα ενώ έχει ήδη προγραμματίσει και την επόμενη παρέμβαση του μέσα στο Νοέμβριο στην Πάτρα, δηλαδή μετά την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Κώστας Γκιουλέκας και η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα.

Μεταξύ άλλων το παρων έδωσαν οι βουλευτές της Α και Β Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, Δημήτρης Κουβελας, Νεφέλη Χατζηιωννίδου, Στράτος Σιμόπουλος, Διαμαντής Γκολιδάκης,

Φάνης Παππάς, ο πρωην γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Διαβάστε επίσης:

Μίνως Μάτσας: Το πόθεν έσχες με τα 10 διαμερίσματα, τη βίλα των Σπετσών, 8 καταστήματα και 2 εκατ. στην JP Morgan
Σκληρή απάντηση Μαρινάκη σε Ειρήνη και Θεόδωρο Καρυπίδη: Επιβιώνετε σαν βδέλλες, σπιλώνετε τέσσερις κορυφαίους υπουργούς
Attica Bank: Ποια βαριά ονόματα πήραν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου