• Πολιτική

    Καραμανλής για παρακολουθήσεις: «Πρέπει να ριχτεί άπλετο φως, να ξεκαθαρίσει το ζήτημα»

    • NewsRoom


    Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, παραβρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης του Ιωάννη Κ. Κεφαλογιάννη. Πέρα όμως από τα όσα ανέφερε για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις παρακολουθήσεις.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «διαύγεια και διαφάνεια είναι θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμα περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!

    «Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών»

    «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν.

    Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών», ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής.

    Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν  ότι από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής.

    Τα λόγια του για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη

    «Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ήταν ένας άκαιρος άνθρωπος, ευθύς, ντόμπρος και αληθινός. Ήταν ένας ντόμπρος άνθρωπος, όταν πίστευε κάτι το πίστευε με βάθος. Όταν θύμωνε, σκοτείνιαζε ο ουρανός, όταν χαιρόταν φωτιζόταν το πρόσωπό του», ανέφερε ο κ. Καραμανλής κατά την έναρξη της ομιλίας του, «δεν ήταν εύκολος άνθρωπος, είχε ισχυρές αντιλήψεις που υπερασπιζόταν παθιασμένα», πρόσθεσε.

    «Ήταν επίμονος. Δεν το έβαζε ποτέ κάτω. Ποτέ! Είχε το θάρρος της γνώμης του, ακόμα και όταν ήξερε ότι δεν ήταν δημοφιλής ή εκείνη που θα επικρατούσε. Τον θυμάμαι να υποστηρίζει τις σκέψεις του με πείσμα, με ζέση. Συχνά κόντρα σε όλους τους άλλους. Σε πολλές από αυτές που δεν μπόρεσε να επιβάλλει, αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι είχε δίκιο. Η φύση του τον οδηγούσε όχι πολύ σπάνια σε διάφορες και συγκρούσεις, πάντα με ευπρέπεια, αλλά με πάθος και πίστη», τόνισε.

    Παράλληλα συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «Είναι όμως κι αυτό δείγμα ανθρώπου καθαρού και έντιμου, με ξεκάθαρες ιδέες και σταθερό στα ιδανικά του». Όπως είπε: «Ο νεαρός γιατρός από τα Ανώγεια εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής τον Μάιο του μακρινού 1958. Γόνος μεγάλης και ιστορικής οικογένειας. Επιστρατεύτηκε να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο, τότε της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης και όπως ο ίδιος διηγείτο, ήταν μία σειρά συμπτώσεων που οδήγησαν στην εκλογή του».

    Δείτε την ομιλία του Καραμανλή

    Διαβάστε επίσης

    Μηταράκης: «Την Πέμπτη καταθέτει στοιχεία για τους 38 μετανάστες στον Έβρο»

    Σκέρτσος: «Ο Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα πολυεπίπεδο αναπτυξιακό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη»

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη αύριο ο πρωθυπουργός



    ΣΧΟΛΙΑ