Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Κάπα Research: Τι δείχνει η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Κ. Μητσοτάκης – Α. Τσίπρας – Ν. Ανδρουλάκης

Κ. Μητσοτάκης – Α. Τσίπρας – Ν. Ανδρουλάκης

Την πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές του Μαΐου δημοσιοποίησε η Κάπα Research.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες εκλογές, ενώ επιβεβαιώνεται η δυναμική του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, οι περισσότεροι θεωρούν πως θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου,  η Νέα Δημοκρατία καταγράφει προβάδισμα 20,1 ποσοστιαίων μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 38,1%, έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 13,3%, το ΚΚΕ 6,6%, η Ελληνική Λύση 4,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,6%, το κόμμα Νίκη 3,2% και το ΜέΡΑ25 1,8%.

«Άλλο κόμμα», απαντά το 3,4%. Στο 7,8% το άκυρο/λευκό, οι αναποφάσιστοι και όσοι απαντούν πως δεν ψηφίζουν.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, το προβάδισμα της ΝΔ αυξάνεται στο 21,8%.

Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 41,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,5%, το ΠΑΣΟΚ 14,4%, το ΚΚΕ 7,2%, η Ελληνική Λύση 4,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,9%, το κόμμα Νίκη 3,5% και το ΜέΡΑ25 2%.

Στο ερώτημα «πού οφείλεται η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας», το 43% αναφέρει στις «σημαντικές αδυναμίες της αντιπολίτευσης», το 35%, στο ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιο ικανός για τη θέση του πρωθυπουργού από τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων», το 28% στο ότι «η ΝΔ είχε να επιδείξει θετικό έργο την τετραετία 2019 – 2023». Το 26% θεωρεί πως η ΝΔ επικράτησε γιατί είχε στήριξη από τα ΜΜΕ και τα οικονομικά συμφέροντα, ενώ το 18% επειδή «ήταν πιο σαφές τι σημαίνει η ψήφος στη ΝΔ».

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά πως στις εκλογές στις 25 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία, ενώ το 28% απαντά πως η ΝΔ πρέπει να συγκυβερνήσει με άλλο κόμμα.

Παράλληλα, το 52% των ερωτηθέντων θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στον αντίποδα μόλις το 28% θέλει εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη του Ιουνίου.

Επιπρόσθετα, το 46% ζητεί να ξεκινήσει άμεσα διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το άσχημο αποτέλεσμα, ενώ το 33% θέλει το κόμμα να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό που θέλει εκλογή νέου προέδρου στο κόμμα φτάνει το 14%, έναντι του 77% που θέλει να διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.

Το 50% εκφράζει θετικά συναισθήματα για το αποτέλεσμα των εκλογών και το 44% αρνητικά. Ειδικότερα, το 21% αισθάνεται ικανοποίηση, το 15% ελπίδα, το 15% ανησυχία, το 15% θυμό, το 14% ανακούφιση και το 14% λύπη.

Διαβάστε επίσης

Εκλογές 2023 – Κούλογλου: Ο Τσίπρας έχει και τις περισσότερες ευθύνες

Ανδρουλάκης: Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή – «Δεν υπάρχει περιθώριο συγκλήσεων» (upd)