ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και διπλασιασμός αυτών που νοσηλεύονται παρατηρείται τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, από τότε δηλαδή που ελήφθη η απόφαση για το άνοιγμα των συνόρων, ενώ η κυβέρνηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα φαινόμενα χαλάρωσης στην κοινωνία.
Μετά την απαγόρευση των πανηγυριών έως τα τέλη Ιουλίου, οι ειδικοί πιέζουν και για την μάσκα, ζητώντας να γίνει υποχρεωτική η χρήση της σε κλειστούς χώρους, όπως τα εμπορικά κέντρα.
Οι Αρχές, παράλληλα, παρακολουθούν την πορεία των κρουσμάτων με τα τεστ που γίνονται σε Βρετανούς τουρίστες, που φτάνουν στην χώρα από χτες. Ο αριθμός των θετικών επισκεπτών θα καθορίσει και το εάν θα παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο ή θα ληφθεί και πάλι η απόφαση να τεθούν περιορισμοί.
Εξάλλου, από τις 22 Ιουλίου ξεκινούν και οι πτήσεις από Σουηδία, χώρα που επίσης παρουσιάζει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου κρίθηκε ότι το πλαίσιο των μέτρων που έχει ήδη ληφθεί είναι επαρκές, όμως τονίστηκε ότι χρειάζεται εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων.
«Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» τόνισε ανοίγοντας τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις». Επισήμανε δε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης, τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αυτή τη στιγμή κρίνω ότι το πλαίσιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας -με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε και με βάση τις υποδείξεις των ειδικών- είναι πλαίσιο επαρκές. Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα εφαρμογής. Άρα, θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι για να μπορέσουμε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες, ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, τηρούνται» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με έμφαση στην τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής από τους εργαζόμενους, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού και εστίασης και στην αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. «Έχουμε ουκ ολίγα τέτοια προηγούμενα. Νομίζω, αυτό φάνηκε και από τους ελέγχους σε μπαρ, κλειστά κέντρα διασκέδασης, όπου είχαμε περισσότερο κόσμο από τον επιτρεπόμενο. Εκεί, βλέπω εγώ, ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα. Και θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στους ελέγχους μας. Θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα και δεν είμαι διατεθειμένος από αυτήν την πολιτική να κάνω αυτή τη στιγμή εκπτώσεις» είπε.
«Αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα να είμαστε σίγουροι ότι στέλνουμε σε όλους ένα μήνυμα: ότι έλεγχοι γίνονται και όπου χρειάζεται επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «δεν μπορεί Περιφέρειες και δήμοι να είναι έξω από αυτήν την υπόθεση. Δεν αφορά μόνο τον κεντρικό μηχανισμό. Άρα είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα αυτό να μεταφερθεί και στις Περιφέρειες και στους δήμους. Τους χρειαζόμαστε όπως ήταν μέχρι σήμερα. Συνεργάτες σε αυτήν την μεγάλη εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε».
Στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους στους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός. Ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Επίσης, στο κοινό επιχειρησιακό κέντρο, όπου εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς (ΕΛΑΣ, ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή) που συμμετέχουν στην ελεγκτική διαδικασία, θα προστεθεί ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφέρεια και από τους μεγάλους ή παραλιακούς δήμους της χώρας, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός των ελέγχων και καλύτερη κατανομή των δυνάμεων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή