• Top Stories

    Καμία απάντηση από το ΝΑΤΟ για τον Τούρκο ναύαρχο στο Αιγαίο


    Στην πιο… βολική στιγμή για την Τουρκία φαίνεται πως έρχεται η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μία επιχείρηση άλλωστε που σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά εκφράστηκε αρχικά ως ιδέα από την Άγκυρα, στην πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ahmet Davutoglu με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel.

    Γιατί τέτοια φούρια από τους Τούρκους για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο; Ίσως η απάντηση να κρύβεται στις εναλλαγές της διοίκησης της νατοϊκής δύναμης Μεσογείου (Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου SNMG 2)…

    Η μόνιμη αυτή δύναμη έχει εναλλασσόμενη διοίκηση, και για το πρώτο εξάμηνο του 2016 τη διοίκησή της έχει αναλάβει η Γερμανία. Ποιος είναι επόμενος στη σειρά; Κρατήστε την ανάσα σας: Η Τουρκία!

    Ναι, λοιπόν: Με βάση τον προγραμματισμό του ΝΑΤΟ, η ναυτική αυτή δύναμη που θα δρα ανατολικά των ελληνικών νησιών από τον ερχόμενο Ιούλιο θα είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας!

    Βέβαια, φαίνεται πως η Αθήνα έχει προνοήσει ώστε κάτι τέτοιο να μη συμβεί. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διευκρίνιζαν χθες πως η ελληνική πλευρά πρότεινε τη διοίκηση της νατοϊκής δύναμης να αναλάβουν σύμμαχες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενόσω διαρκεί η επιχείρηση, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΝΑΤΟ συμφώνησε ο επόμενος διοικητής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ να προέλθει από άλλη σύμμαχη χώρα.

    Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από το ΝΑΤΟ, και επιπλέον εύλογα διερωτάται κανείς αν η Τουρκία θα δεχθεί έτσι απλά και αδιαμαρτύρητα να… εγκαταλείψει τη διοίκηση της ναυτικής δύναμης SNMG 2. Για την Τουρκία μιλάμε, άλλωστε…



    ΣΧΟΛΙΑ