Η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη είναι οι εκλεκτές για να κρατήσουν τα επόμενα δυο χρόνια στα χέρια τους τα «ηνία» του Αρείου Πάγου.

Είναι οι μεγάλες κερδισμένες στη διαδοχή των κορυφαίων θέσεων της Δικαιοσύνης, μετά από παρουσία, αμφότερες, 38 χρόνων στα δικαστικά έδρανα. Αλλά ταυτόχρονα, είναι και οι μεγάλες χαμένες.

Με αδιαμφισβήτητες ικανότητες, με κορυφαία νομική κατάρτιση, με ήδη υψηλότατη θέση στη δικαστική πυραμίδα (αντιπρόεδροι στον Αρειο Πάγο από το 2018) βρίσκονται, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, «σταμπαρισμένες» με την υποψία κομματικών ταυτίσεων.

Τόσο απλά, μια κατεξοχήν γιορτή για τη Δικαιοσύνη (η επιλογή της νέας ηγεσίας του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της χώρας), εξελίχθηκε σε ένα πολιτικό-θεσμικό θρίλερ που αφήνει πίσω του βαρύ κλίμα για σύσσωμο το δικαστικό κλάδο και μόνο αρνητικές εντυπώσεις στους πολίτες για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Το «μπαλάκι» στο πρωτόγνωρο πολιτικό πίνγκ πόνγκ των τελευταίων ημερών περνά τώρα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος καλείται να επικυρώσει με την υπογραφή του την επιλογή των δύο κυριών για να καλύψουν τη θέση του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Θα το πράξει κι αν ναι, πότε;

Πηγές από την Προεδρία της Δημοκρατίας ευθέως πλέον λένε ότι ο συνταγματολόγος Προκόπης Παυλόπουλος δεν σκοπεύει να συμπράξει σε κάτι που η πλειονότητα των συνταγματολόγων διαφωνεί.

Στις 30 Ιουνίου ο νυν πρόεδρος Βασίλειος Πέππας και η νυν εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου συνταξιοδοτούνται και αποχωρούν. Από την 1η Ιουλίου (όπως έχει προαναγγελθεί) θα διανύουμε την τελευταία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Κι αν μέχρι την 7η Ιουλίου, ο κ.Παυλόπουλος δεν έχει υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα της χθεσινής απόφασης του υπουργικού συμβουλίου, η επόμενη ημέρα θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για να υλοποιηθεί η επιλογή του;

Και στο υποθετικό σενάριο ότι η ΝΔ είναι η κερδισμένη της εκλογικής αναμέτρησης, θα αποδεχθεί ως «ομφάλιο λώρο» της κυβέρνησης της με τη λαϊκή εξουσία, δύο δικαστίνες που έχουν λάβει αποφάσεις (κατ’ εκτίμηση ή ξεκάθαρα) καθόλου αρεστές σε εκείνην;

Ειρήνη Καλού: Το Βατοπαίδι και το παραδικαστικό

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού ήταν η εφέτης ειδική ανακρίτρια στην υπόθεση του Βατοπαιδίου. Από τη δική της έρευνα είχε βρεθεί σε θέση κατηγορουμένου ο αείμνηστος πλέον Γιάννης Αγγέλου. Στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ενεπλάκη στην υπόθεση των αγοραπωλησιών ακινήτων, λόγω της διευθυντικής του θέσης στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ο Γ.Αγγέλου τελικά απηλλάγη με βούλευμα, όπως άλλωστε αθωώθηκαν και όλοι οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης που παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Η Ηλιουπολίτισσα Καλού υπήρξε μέλος της σύνθεσης του Δικαστικού Συμβουλίου που αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη των εμπλεκομένων στο αποκαλούμενο παραδικαστικό κύκλωμα. Μεταξύ εκείνων που παραπέμφθησαν ήταν και ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Πέτρος Μαντούβαλος.

Μία από τις αποφάσεις της κας Καλού που είχαν απασχολήσει την κοινή γνώμη ήταν εκείνη για το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη, με τίτλο «Μν».

Το 2000, ως πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, είχε απορρίψει αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που ζητούσαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας του. Το σκεπτικό της ήταν ότι ένα βιβλίο, ως «έργο τέχνης», εξαιρείται από τη δυνατότητα κατασχέσεως ακόμη και αν κάποιοι θεωρούν ότι έχει άσεμνο περιεχόμενο και καθυβρίζει τη χριστιανική θρησκεία.

Η 65χρονη Ειρήνη Καλού θα υπηρετεί για ακόμα ένα μήνα στο Τμήμα Εργατικών του Αρείου Πάγου.

Δήμητρα Κοκοτίνη: Ο Κουφοντίνας και ο Ντογιάκος

Η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη, με καταγωγή από την Ευρυτανία, υπηρετεί ως πρόεδρος στο ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Λίγες ημέρες πριν από τις τριπλές εκλογές, το Τμήμα της εξέδωσε την ομόφωνη απόφαση για την αναίρεση του βουλεύματος του Βόλου, με τον οποίο δεν είχε δοθεί άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η 65χρονη δικαστικός έκανε δεκτή την αναίρεση της σημερινής εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, με την οποία φέρεται να διατηρεί άριστες σχέσεις.

Η άποψη της κας Κοκοτίνη (όπως και των άλλων δύο μελών του Τμήματος) ήταν ότι ο πολυισοβίτης της 17 Ν δικαιούται να λαμβάνει τακτικές άδειες. Οσο για το σκεπτικό των δικαστών του Βόλου ότι υπάρχει κίνδυνο, τις λίγες ημέρες της ελευθερίας του, ο Κουφοντίνας να οργανώσει νέα εγκλήματα, η κα Κοκοτίνη έκρινε ότι ήταν αόριστο και όχι επαρκώς αιτιολογημένο.

Το Ποινικό Τμήμα της νέας εισαγγελέως πρόσφατα απέρριψε το αίτημα του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη να αναιρεθεί το βούλευμα παραπομπής του σε δίκη για την υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων.

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, πάντως, υπηρετεί τουλάχιστον ένας αντεισαγγελέας που προφανώς δεν «πετάει» από τη χαρά του με την προαγωγή της. Είναι ο Ισίδωρος Ντογιάκος.

Οταν ο κ.Ντογιάκος «πέρασε» από πειθαρχικό για τους χειρισμούς του (ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών) στην υπόθεση των δανείων της Marfin, του μακαρίτη Ανδρέα Βγενόπουλου, η Δήμητρα Κοκοτίνη φέρεται να είχε ψηφίσει την πιο βαριά πειθαρχική τιμωρία: την οριστική αποπομπή του από το εισαγγελικό σώμα. Η άποψη της δεν ψηφίστηκε και από τους συναδέλφους της και ο Ισίδωρος Ντογιάκος προήχθη αργότερα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Εκεί θα βρίσκεται από την 1η Ιουλίου, υπό τις παραγγελίες και την εποπτεία της κα Κοκοτίνη.

Η Δήμητρα Κοκοτίνη, προερχόμενη από το δικαστικό και όχι από τον εισαγγελικό κλάδο, μάλλον δεν αποτελεί την ιδανική επιλογή και για την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Πρόσφατα οι συνδικαλιστές εισαγγελείς είχαν ζητήσει να επιλεγεί εισαγγελέας και όχι δικαστής για τη θέση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως άλλωστε φαινόταν να καθιερώνεται με τις επιλογές των δύο προκατόχων της κας Κοκοτίνη (των εισαγγελέων Κουτζαμάνη και Δημητρίου).

Πάντως η επιλογή της από το υπουργικό συμβούλιο χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως έκπληξη. Κι αυτό γιατί η κα Κοκοτίνη, που στο παρελθόν έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, δεν βρέθηκε στην τριάδα των επιλογών της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής. Τις περισσότερες ψήφους έλαβε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, με την κα Κοκοτίνη να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση.

Αντίθετα, η Ειρήνη Καλού είχε λάβει τις περισσότερες ψήφους των προέδρων της Βουλής (ισοψήφισε με την αρεοπαγίτη Διονυσία Μπιτζούνη) για τη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τη μία και μοναδική φορά που υπήρξε συνύπαρξη δύο γυναικών στην προεδρία και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου (πρόεδρος Βασ. Θάνου – εισαγγελέας Ευτ. Κουτζαμάνη), αυτή έμεινε στην ιστορία για την «εκρηκτικότητα» της.

Πλέον, στο «τιμόνι» και των δύο ανώτατων δικαστηρίων της χώρας βρίσκονται γυναίκες δικαστίνες καθώς το περασμένο φθινόπωρο, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.