Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, συναντήθηκε την Παρασκευή με τους πρέσβεις και τους επιτετραμμένους των αραβικών κρατών που υπηρετούν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Τασούλας επεσήμανε την ανησυχία της χώρας μας για τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Πρόκειται για μια κρίση με δυνητικά εκτεταμένες συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα ανησυχεί από μια ενδεχόμενη διάχυση του πολέμου στην περιοχή. Επιπλέον, οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεταξύ των πιθανών επιπτώσεων της κρίσης», όπως σημείωσε ο κ. Τασούλας.

1

Τόνισε ότι «από την αρχή της κρίσης, η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και επισήμανε: «Όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και να επιστραφούν στις οικογένειές τους. Η Ελλάδα, επιμένοντας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που διέπραξε η Χαμάς εναντίον αμάχων. Η Ελλάδα αντιτίθεται σε κάθε μορφή τρομοκρατίας και στη χρήση βίας κατά των αμάχων».

Ο πρόεδρος της Βουλής χαιρέτισε το άνοιγμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω της Αιγύπτου στη Γάζα, για τη μεταφορά της απαραίτητης βοήθειας. «Είναι σημαντικό να παραμείνει ανοιχτός ο συγκεκριμένος διάδρομος και να προσφερθεί οποιαδήποτε βοήθεια είναι απαραίτητη για την ανακούφιση των κατοίκων στη Λωρίδα της Γάζας» υπογράμμισε.

Τέλος, επισήμανε ότι είναι σημαντική η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης, συνολικής λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του OHE.

Οι εκπρόσωποι των αραβικών χωρών, αφού ευχαρίστησαν τον πρόεδρο της Βουλής για τη συνάντηση, επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης των εχθροπραξιών και εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Επισήμαναν την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, ώστε να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες, που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε μία πιο εκτεταμένη κρίση που θα συμπεριλάβει όλη την περιοχή.

Τόνισαν, επίσης ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει το ταχύτερο να επικεντρωθεί στην επίλυση της αιτίας του προβλήματος, που είναι η επίτευξη μιας δίκαιης λύσης των δύο κρατών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των πρέσβεων και επιτετραμμένων αραβικών κρατών ήταν ο πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Mr. Omar Amer Youssef.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι παρακάτω πρέσβεις και επιτετραμμένοι των αραβικών κρατών που υπηρετούν στην Αθήνα:

Dr. Saad Bin Abdelrahman Alammar – Πρέσβης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας

Mr. Mahieddine Djeffal – Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας

Mr. Mansour Alolaimi – Πρέσβης του Κράτους του Κουβέιτ

Mr. Yussef Dorkhom – Πρέσβης Παλαιστινιακής Αρχής

Mr. Zuhair Ensour – Πρέσβης του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας

Mr. Ghady Elkhoury – Πρέσβης της Δημοκρατίας του Λιβάνου

Mrs. Eiman Al Zeyoudi – Επιτετραμμένη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Mr. Hamed Al Marwani – Επιτετραμμένος του Κράτους του Κατάρ

Mr. Abu Elgasim Ali – Επιτετραμμένος της Δημοκρατίας του Σουδάν

Mr. Wissem Klai – Επιτετραμμένος Δημοκρατίας της Τυνησίας

Mr. Khalil Khalil – Επιτετραμμένος του Κράτους της Λιβύης

Mrs. Altemimy Umalbaneen – Επιτετραμμένη της Δημοκρατίας τους Ιράκ

Mr. Hassane Alaoui Mostefi – Επιτετραμμένος του Βασιλείου του Μαρόκο

Διαβάστε επίσης:
Συνάντηση Σούνακ-Μασκ: Τα «φονικά ρομπότ» και το νόημα της ζωής

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με super αποδόσεις, cash out & bet builder από το Πάμε Στοίχημα

Μπλίνκεν: «Ανθρωπιστικές παύσεις» για να απελευθερωθούν όμηροι