ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν επιτέλους, σε συμφωνία για τα ζητήματα της ενεργειακής αλληλεγγύης, στην απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης για τοποθέτηση νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και, το σημαντικότερο, στον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών (πλαφόν), ώστε να διασφαλιστεί ο ασφαλής εφοδιασμός της αγοράς σε λογικές τιμές, αναμένεται ότι θα τονίσει στους «26» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες,
προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Συνδέσμου Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και αύριο στις Συνόδους αρχικά των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τα ενεργειακά και η «μάχη του πλαφόν»
Αν και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κρατών-μελών δεν προδικάζουν τελική συμφωνία στα ενεργειακά, με την «σαμπάνια να παραμένει στο ψυγείο», τον πυρήνα των ελληνικών θέσεων εξέφρασε χθες ο Υπουργός Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκας, ο οποίος δεν δίστασε να κάνει λόγο για «σημείο μηδέν», επικαλούμενος τους Ευρωπαίους πολίτες που αγωνιούν, τις επιχειρήσεις που κλείνουν, απέναντι σε μια «Ευρώπη που συζητά άσκοπα».
Αν και ο υπουργός Ενέργειας της προεδρεύουσας Τσεχίας ισχυρίστηκε ότι «θα υπάρχει μόνο ένα ανοικτό θέμα για συζήτηση και αυτό θα είναι το επίπεδο των τιμών που θα πυροδοτεί τον μηχανισμό για το πλαφόν», καθώς υπάρχει ήδη συμφωνία σε σημεία που αφορούν το πεδίο εφαρμογής και την αυτόματη απενεργοποίηση σε περίπτωση που δημιουργούνται προβλήματα, όλα είναι στο αέρα εξαιτίας του «σκόπελου» του πλαφόν και της ανάγκης να υπάρξει «συμφωνία πακέτο».
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η Αθήνα απορρίπτει επί της αρχής, το επιχείρημα ότι η επιβολή πλαφόν θα δημιουργήσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς θα οδηγήσει τους προμηθευτές σε άλλες αγορές, διότι όπως σημειώνεται, «η αγορά φυσικού αερίου έχει πάψει εδώ και καιρό να λειτουργεί, αντιθέτως κινείται με κερδοσκοπικά κριτήρια».
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πρόταση (με την οποία συμφωνούν η Ιταλία, η Πολωνία και το Βέλγιο) προτείνει επιβολή πλαφόν κυμαινόμενου κατά τα τρία τέταρτα περίπου, στη ζώνη των 160-200 ευρώ, σε σχέση με διεθνείς δείκτες LNG, για όλα τα χρηματιστήρια ενέργειας και μια πιο ευέλικτη αναστολή του «κόφτη», με αυτόματο μηχανισμό απόσυρσης του πλαφόν, εφόσον κριθεί αντιπαραγωγικό.
Και ότι σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει φυσικό αέριο με την τιμή του πλαφόν, όταν αυτό θα έχει ενεργοποιηθεί, τότε θα κινητοποιείται μηχανισμός υποστήριξής της από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε περίπτωση που και αυτές οι προσπάθειες δεν ευοδωθούν τότε θα αναστέλλεται η εφαρμογή του πλαφόν για μια ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και όχι για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ή για μια μόνο χώρα.
Από την άλλη, η Γερμανία, η Εσθονία, η Αυστρία και η Ολλανδία συμφωνούν αρχικά, με την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν 275 ευρώ.
Ενώ, φαίνεται ότι υπάρχει κοινό έδαφος για συμβιβασμό περί τα 200 ευρώ. Κρίσιμη θεωρείται η στάση της Γαλλίας.
Η Αμυντική αυτονομία της Ευρώπης και οι σχέσεις με τους γείτονες του Νότου
Παράλληλα με την έμφαση στα ενεργειακά, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, αναμένεται να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενίσχυση της συνεργασίας σε αμυντικό επίπεδο, με δεδομένες αφενός τις αναβαθμισμένες σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ, αφετέρου τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας αλλά και την προσωπική σχέση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Εμ. Μακρόν, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» της ιδέας ενός αυτόνομου ευρωπαϊκού αμυντικού πυλώνα.
Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού στις διαβουλεύσεις για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τους γείτονες της του Νότου (Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Λιβύη, Μαρόκο, Συρία, Τυνησία και Αλγερία).
Με τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» και κυρίως το θέμα της τουρκικής απειλής, εστιάζοντας στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος, ως άλλος «Κιμ Γιονγκ Ουν» δεν δίστασε να δηλώσει δημοσίως ότι οι πύραυλοι Tayfun θα χτυπήσουν την Αθήνα αν δεν ηρεμήσουν οι Έλληνες.
Διαβάστε επίσης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε ένα συνολικό σχέδιο και όραμα για την ανάπτυξη των Ολυμπιακών Ακινήτων
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πλήρης στήριξη στον Μαργαρίτη Σχοινά