Με σαφείς στόχους και βαριά ατζέντα μεταβαίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή, αλλά και τις κρίσιμες επαφές με ηγέτες άλλων χωρών, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ξένους επενδυτές και παράγοντες της Ομογένειας.

Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί ακόμα κι ένα σύντομο τετ α τετ με τον Ρ.Τ. Ερντογάν, αν και δεν υπάρχει επισήμως προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ανδρών, πολλώ δε μάλλον όταν ο Τούρκος Πρόεδρος καθημερινώς, εξαπολύει ευθείες απειλές εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδος, απειλώντας ακόμα και με εισβολή, ενώ έχει «ανατινάξε» κάθε γέφυρα επικοινωνίας υπό το βαρύγδουπο «Μητσοτάκης γιοκ».

1

Παρόλα αυτά, και με δεδομένη την κατ’ επανάληψη δημοσίως διατυπωθείσα βούληση του Έλληνα Πρωθυπουργού να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, παράλληλα με τις πιέσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται από ξένες πρωτεύουσες σε Αθήνα και Άγκυρα, προκειμένου να αποκατασταθεί ένα modus vivendi ανάμεσα στις δύο ηγεσίες, ώστε να αποφευχθεί ο υπαρκτός κίνδυνος ενός ατυχήματος στο Αιγαίο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει Μητσοτάκης και Ερντογάν να έχουν τουλάχιστον μια συμβολική χειραψία, πιθανότατα στο περιθώριο του δείπνου που θα παραθέσει αύριο ο Αμερικανός Πρόεδρος προς τιμήν των ξένων ηγετών, που θα παραστούν στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, πληροφορίες από την Αμερικανική πρωτεύουσα και κύκλους του ελληνοαμερικανικού λόμπι, εκτιμούν ότι στην περίπτωση που ο «Σουλτάνος» δεν πετύχει τελικώς, το περιπόθητο δικό του ραντεβού με τον Μπάιντεν- το οποίο δείχνει να απομακρύνεται, μετά και το on camera «αγκαζέ» Ερντογάν- Πούτιν στη Σαγκάη- τότε «ας είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα». Στην κατεύθυνση αυτή και στα σενάρια, αν όχι για οργανωμένο σχέδιο της Άγκυρας κατά της χώρας μας, σε κάθε περίπτωση περαιτέρω πίεσης της «τουρκικής τανάλιας», έρχονται να προστεθούν οι πληροφορίες για συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στην ανατολική πλευρά του Έβρου, μετά από «πρόσκληση» στα social media, λίγες μέρες ύστερα από σχετικά … προαναγγελτικά δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο της Τουρκίας.

Εφ’ όλης της ύλης απάντηση στον Ερντογάν

Σε κάθε περίπτωση και με σχεδόν δεδομένη την απόφαση Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως βήμα για τον νέο-οθωμανικό αναθεωρητισμό του, σε μια προσπάθεια να μετατρέψει το κορυφαίο διεθνές όργανο σε προπαγανδιστικό σόου εναντίον της χώρας μας, με στόχο να κάνει το άσπρο-μαύρο για να πλήξει την εικόνα της Ελλάδας (ενώπιον, είναι αλήθεια, ενός πολυπληθούς ακροατηρίου) ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στη δική του ομιλία, είναι αποφασισμένος να δώσει τη δέουσα απάντηση, αποδομώντας ένα προς ένα τα έωλα τουρκικά «επιχειρήματα».

Το πνεύμα της τοποθέτησης του Κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εμπεριέχει το διττό μήνυμα του υπό προϋποθέσεις διαλόγου με την άλλη πλευρά του Αιγαίου, αλλά και της ψύχραιμης  αποφασιστικότητας της Ελλάδας, απέναντι στην ραγδαία επιδείνωση της τουρκικής απειλής, όπως θα τονίσει, χωρίς να διστάσει να αναφερθεί στην καταλυτική απάντηση που θα λάβει η γείτων στην περίπτωση που προβεί στο απονενοημένο διάβημα.

Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό, ο Πρωθυπουργός να έχει στον φάκελο της ομιλίας του και χάρτες ή και άλλα ντοκουμέντα, που πιστοποιούν τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, τα οποία δεν αποκλείεται να επιδείξει στους ακροατές του και στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα που θα καλύψουν τις εργασίες της Συνέλευσης, σε μια συγκυρία που η Δύση έμπρακτα έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας των συνόρων, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα εθνικά θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που έχει προγραμματίσει ο Πρωθυπουργός με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Βασιλιά της Ιορδανίας και τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, με τα ραντάρ της Αθήνας να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και εξαιτίας της κινητικότητας στη βορειοαφρικανική χώρα και του ρόλου που διεκδικεί ο Ερντογάν, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του την ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού συμφώνου, όπως απέδειξε και η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον ίδιο Λίβυο αξιωματούχο χθες στη Νέα Υόρκη. Ενώ, με ενδιαφέρον αναμένεται και το κλειστό πρωινό εργασίας στο Council of Foreign Relations, της κορυφαίας ίσως δεξαμενής σκέψης των ΗΠΑ. Αλλά και παράγοντες της Ομογένειας με διασυνδέσεις στο Κογκρέσο, καθώς πλησιάζουν και οι κρίσιμες ψηφοφορίες για τα F-16 στην Τουρκία και η επίσπευση της αγοράς των F-35 από τη χώρα μας.

Η ανάδειξη της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, ως ενεργειακού κόμβου, καθώς και επενδυτικού προορισμού, ενόψει και της αναμενόμενης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, θα αποτελέσει τη βασική στόχευση Μητσοτάκη και κατά τις συναντήσεις του με κορυφαία στελέχη της Bank of America, επενδυτές εκπροσώπους funds, τραπεζών, ασφαλιστικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών, τους οποίους θα ενημερώσει  για την πρόοδο και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η Ελληνική Κυβέρνηση και τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στη χώρα.

Πάνω από τριάντα επαφές και για τον Νίκο Δένδια

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από χθες και ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος ήδη συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αρμενίας, αντιπροσωπεία της American Jewish Committee υπό τον ΔΣ David Harris, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, ενώ στη συνάντηση με τους ομολόγους του της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να συνεχίσει την «διπλωματία των χαρτών», σε μια προσπάθεια να αναδείξει με ατράνταχτα στοιχεία την τουρκική απειλή.

Πολυεπίπεδα κρίσιμη αναμένεται η σημερινή συνάντηση Δένδια- Σούκρι, καθώς και η Τριμερής των ΥΠΕΞ Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προωθηθεί περαιτέρω η ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα- Κάιρο και Λευκωσία.

Διαβάστε επίσης:

Διπλωματικές πηγές: Απαντητική επιστολή Μπορέλ προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου αναφορικά με ελληνο-τουρκικές σχέσεις και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας