ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον απολογισμό της διακυβέρνησης του, 21 μέτρα ύψους 5,5 δις ευρώ, με στόχο την περαιτέρω στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενόψει του δύσκολου χειμώνα, κυρίως δε τον καθαρό οδικό χάρτη προς τις εκλογές, με σαφή οριοθέτηση του βασικού προεκλογικού-ιδεολογικού διλήμματος, αλλά και του οράματος του για την επόμενη μέρα, σε περίπτωση που οι πολίτες του εμπιστευτούν ξανά την τύχη του τόπου, περιέγραψε μέσα σε 7270 λέξεις και σε μια ομιλία που διήρκεσε μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παίρνοντας αποστάσεις από κομματικούς συσχετισμούς και μικροκομματικούς προεκλογικούς υπολογισμούς, απευθύνθηκε απευθείας σε αυτό που αποκάλεσε «κοινωνικό μέτωπο», καλώντας τις δυνάμεις που υπερβαίνουν τα στενά όρια της ΝΔ και που τον οδήγησαν στον θρίαμβο του 2019, να ανασυνταχθούν σε μια συντεταγμένη πορεία της πατρίδας προς το αύριο της ασφάλειας και της προόδου. Καθώς, η πολιτική σταθερότητα, σε συνθήκες κρίσης, όπως αυτές που διανύουμε, πάει να αποτελεί κομματική προτίμηση και μετατρέπεται σε εθνική αναγκαιότητα, όπως διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση.
Όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι, ικανός καπετάνιος και έμπειρο πλήρωμα. Χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή που να αποφασίζει χωρίς να χρειάζονται παράλληλες κουβέντες, χωρίς να εμπλεκόμαστε σε ατελέσφορα παζάρια. Γρήγορα και αποτελεσματικά, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ, που συμπυκνώνει το χθεσινό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις προφανείς προεκτάσεις ενόψει της τελικής ευθείας προς τη λαϊκή ετυμηγορία, αλλά και της όξυνσης που προκαλεί η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Με τον ίδιο να ξεκαθαρίσει με αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε λογής κέντρα, εντός και εκτός της χώρας: Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια σε εθνικές εκλογές, στο τέλος της τετραετίας.
Σαφή διακυβεύματα και δεύτερη ευκαιρία
Ο Πρωθυπουργός, σε μια ομιλία με εμφανές το προεκλογικό χρώμα, απευθύνθηκε σε ένα κατά βάση κομματικό ακροατήριο που κατέκλυσε το Βελλίδιο -εκατοντάδες είναι αυτοί που δεν κατάφεραν να μπουν και χιλιάδες όσοι είχαν κάνει αίτημα να παραστούν και για λόγους χωροταξίας δεν κατάφεραν καν να βρεθούν στην τελευταία προ των εκλογών ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Έχοντας απέναντί του, στην πρώτη σειρά, τους πρώην Πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, οι οποίοι τον χειροκρότησαν κατ επανάληψη, όρθιοι για αρκετά λεπτά, μαζί με το σύνολο του ακροατηρίου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυε «νταηλίκια γιοκ» στον Ερντογάν.
Μόνο τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού εκκίνησε με τις αναφορές στα λάθη του παρελθόντος, την Μικρασιατική Καταστροφή, υπό το «100 χρόνια Μνήμης και Τιμής», το «διπλό δίδαγμα της εμπειρίας για τον διχασμό και τη δημαγωγία που είναι «οι γονείς της ήττας» και την ενότητα και την αλήθεια που «οδηγούν σε νίκες». Και ολοκληρώθηκε με τα στοιχήματα του μέλλοντος, που κατά τον ίδιο, δεν είναι άλλα από την επιλογή ανάμεσα: στην ανάπτυξη και την οπισθοδρόμηση, τον εκσυγχρονισμό ή το αναχρονισμό, τη σιγουριά ή την αβεβαιότητα, τον πατριωτισμό ή την εθνική αμηχανία, την κοινωνική ευημερία ή την οικονομική καθήλωση.
Ευδιάκριτα δίπολα τα οποία προδήλως, αποτελούν τα αντίστοιχα προεκλογικά διακυβεύματα, που θα θέτει προς τους πολίτες-ψηφοφόρους εφεξής και με ένταση κατά την προεκλογική τελική ευθεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θεωρώντας και παρουσιάζοντας εαυτόν ως τον καλύτερο «Κυβερνήτη του τόπου», όπως ήταν ο όρος που προτίμησε έναντι αυτού του Πρωθυπουργού. Αυτόν που «μπορεί να διαχειρίζεται και να ξεπερνά κρίσεις», την ώρα που άλλοι «μένουν πάντα χαιρέκακοι θεατές», όπως ήταν η χωρίς σκιές πολιτική φωτογραφία των κομματικών του αντιπάλων.
Τα προεκλογικά διλήμματα Μητσοτάκη ενέχουν και το κάλεσμα προς τους εκλογείς να του δώσουν μια «δεύτερη ευκαιρία». Δεύτερη ευκαιρία «σε αυτούς που κράτησαν όρθιο τον τόπο εν μέσω τόσων προκλήσεων, που τον έκαναν πιο δυνατό και περήφανο, που έχτισαν σχέσεις εμπιστοσύνης, υλοποιώντας το προεκλογικό πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκαν, μείωσαν φόρους και έφεραν επενδύσεις και νέες δουλειές, έβαλαν τη χώρα σε μία τροχιά εκσυγχρονισμού ώστε να αισθανόμαστε ότι πλησιάζουμε πραγματικά στο να γίνουμε μια ευρωπαϊκή χώρα».
«Αν δεν αναλάβουμε τις ευθύνες εμείς, τότε ποιος;» ήταν το βασικό-ρητορικό ερώτημα που απηύθυνε και θα απευθύνει πλέον με κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης. Δίνοντας ο ίδιος και την απάντηση: Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά!» Εμπλουτίζοντας, εκ νέου, το μίγμα της σταθερότητας, στην κατακλείδα της πρωθυπουργικής παρέμβασης-καλέσματος αυτοδυναμίας σε τρείς λέξεις: Σιγουριά, Συνέπεια, Συνέχεια. Με στόχο: την Πρόοδο.
Σήμερα, και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει και τον τρόπο με τον οποίο δύναται να καταστεί εφικτή η αυτοδυναμία, με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα, αλλά και τους περιορισμούς που δημιουργούν τόσο οι θέσεις Ανδρουλάκη- Τσίπρα για πιθανές(;) μετεκλογικές συνεργασίες όσο και ο ίδιος ο ισχύων εκλογικός νόμος, ώστε η χώρα να μην μείνει ακυβέρνητη, στη συγκεκριμένη συγκυρία και τις πανταχόθεν εντεινόμενες απειλές.
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης, πέρα από την έμπρακτη παρακαταθήκη προοδευτισμού που κατέθεσε από τη ΔΕΘ, έδωσε ήδη, τη δική του εκδοχή ενόψει των επικείμενων ανακοινώσεων Τσίπρα την ερχόμενη Κυριακή από το ίδιο βήμα, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει: Σε αυτούς που θα αντιγράψουν αυτές τις ανακοινώσεις για να τις αυξήσουν επί 2, επί 3 ή επί 4 για να γίνουν αρεστοί, οι πολίτες έχουν να πουν μόνο το εξής: «Κύριοι, ευχαριστούμε, αλλά δεν σας ακούμε. Γιατί σας ζήσαμε, σας ξέρουμε και δεν πιστεύουμε λέξη από τις ψεύτικες υποσχέσεις σας».
Διαβάστε επίσης
Έκτακτο επίδομα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Στεγαστική πολιτική ΔΥΠΑ – Στεγαστικά Δάνεια επιδότησης επιτοκίου για νέους έως 39 ετών
Στήριξη της πλήρους απασχόλησης- Τον Μάιο του 2023 ο νέος κατώτατος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»