ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Κύπρος και εκτιμώ το σχήμα αυτό θα έχει συνέχεια και χρονικό βάθος», τόνισε ο Κ. Μητοτάκης μετά την τετραμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου-Λιβάνου και μέσω τηλεδιάσκεψης και της Συρίας.
«Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Γαλλία ενεργά παρούσα στις Εξέλιξεις ανατολική Μεσόγειο. Παράγοντες και πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο Ελλάδα και Κύπρος εκτιμώ το σχήμα αυτό θα έχει συνέχεια και χρονικό βάθος.
»Συζήτησαμε την στήριξη την οποία μπορούμε να παρέχουμε στο Λίβανο και στη νέα κυβέρνηση είναι εξαιρετικά θετικό ότι μετά από πολλές και περίπλοκες διαδικασίες ο Λίβανος απέκτησε νέο προεδρο Χρειάζεται την στήριξη μας για να σταθεροποιηθεί ένας σταθερός Λίβανος ανάχωμα στις προσφυγικές ροές στην Ευρώπη – σταθεροποιητικό ρόλο στη Μέση Ανατολη.
Στο πλαίσιο αυτό επαναλάβαμε την προθυμία μας να στηρίξουμε τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου έμπρακτα για να μπορέσουν να ασκήσουν εθνική κυριαρχία ειδικά στον ευαίσθητο νότιο Λίβανο και να επαναλάβω ότι είναι σημαντικό από όλες τις πλευρές να διατηρηθεί η εκεχειρία για να μην ανοίξει και πάλι ένα μέτωπο εχθροπραξιών στο νότιο Λίβανο.
Είχα για πρώτη φορά την ευκαιρία να συνομιλήσω με το νέο πρόεδρο της Συρίας και του μετέφερα χωρίς περιστροφές όχι απλά το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδος για τους ορθοδόξους πληθυσμούς στην χώρα του αλλά και τον αποτροπιασμό μου για τα εγκλήματα και σφαγές ζήτησα με σαφήνεια ότι πρέπει να υπάρχει λογοδοσία και να τιμωρηθούν παραδειγματικά για ένοχοι και εξέφρασα την ελπίδα μου ότι νέα κυβέρνηση της Συρίας η οποία θα ανακοινωθεί αύριο να είναι μια κυβέρνηση συμπεριληπτική».
Μακρόν: «Απαράδεκτα» τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο που «παραβιάζουν την εκεχειρία»
Τα σημερινά ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο είναι «απαράδεκτα» και «παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι θα συνομιλήσει για το ζήτημα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον Αμερικανικό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
«Τα πλήγματα είναι μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν μια υπόσχεση που δόθηκε και παίζουν το παιχνίδι της Χεζμπολάχ», τόνισε ο Μακρόν, υποδεχόμενος τον Λιβανέζο ομόλογό του Ζοζέφ Αούν στο Παρίσι.
Ο Αούν, από την πλευρά του, καταδίκασε «κάθε απεχθή προσπάθεια επαναφοράς του Λίβανου σε έναν κύκλο βίας».
Το Ισραήλ βομβάρδισε νωρίτερα σήμερα συνοικία στη νότια Βηρυτό και στο νότιο Λίβανο. Είχε προηγηθεί η εκτόξευση ρουκετών από το λιβανικό έδαφος κατά του Ισραήλ νωρίς το πρωί. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη.
Τα πλήγματα στη λιβανική πρωτεύουσα είναι τα πρώτα μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας στις 27 Νοεμβρίου ανάμεσα στο Ισραήλ και την σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ.
«Δεν έχουμε καμία πληροφορία που να υποδεικνύει βομβαρδισμούς ή στρατιωτικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στο νότο», υπογράμμισε ο Μακρόν. «Είναι απολύτως αναγκαίο να τηρηθεί πλήρως το πλαίσιο (κατάπαυσης του πυρός) που έχουμε καθορίσει, το οποίο συμφωνήθηκε από τον Λίβανο και το Ισραήλ. Δεν τηρήθηκε αυτό σήμερα από το Ισραήλ με μια μονομερή ενέργεια και χωρίς να έχουμε καμία πληροφορία ή απόδειξη για τα γεγονότα που πυροδότησαν» τα ισραηλινά πλήγματα πρόσθεσε.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει μέσα «στις επόμενες ώρες» τηλεφωνικά με τον Τραμπ και με τον Νετανιάχου για αυτά τα νέα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο.
Διαβάστε επίσης:
Πραγματογνωμοσύνη της ΕΛ.ΑΣ: Γνήσια τα βίντεο με την εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη
Αθηνά Ωνάση: Η εμφάνιση – έκπληξη της «χρυσής κληρονόμου» σε gala στο Παρίσι (φωτογραφίες)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αυξήσεις μισθών στα σώματα ασφαλείας: Ερώτηση ετοιμάζουν γαλάζιοι βουλευτές
- Ο υποκριτής Κικίλιας, τα βαριά πορτοφόλια στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το Helikon και ο ΑΔΜΗΕ, το παρασκήνιο με την Phos Bank και την Εκκλησία, τι συμβαίνει με τον manager Μπρουμίδη, το νέο χάος στις Σπέτσες και ένα εφοπλιστικό quiz
- Ντόναλντ Τραμπ και Ευρωπαίοι προμηθευτές
- Η μάχη στις τηλεπικοινωνίες μετά την είσοδο της Volton και οι κινήσεις της ΔΕΗ
