ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πορεία της πανδημίας, οι συνέπειές της σε διάφορα επίπεδα και οι πρακτικές αντιμετώπισής της βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χτες στο Ισραήλ.
Μεταξύ άλλων, οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την διευκόλυνση των ταξιδιών μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού. «Συζητήσαμε μόλις μία ρύθμιση για ‘πράσινο διαβατήριο’, με την οποία οι Ισραηλινοί, όταν άρουμε τους περιορισμούς στις πτήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην Ελλάδα δίχως οποιονδήποτε περιορισμό» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Νετανιάχου.
Στη συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκαν και οι εξελίξεις σχετικά με τη νέα θεραπεία για τον κορονοϊό, που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ με βάση την ουσία EXO-CD24. Πρόκειται για ένα εισπνεόμενο φάρμακο που παρασκευάζει το Ισραήλ, το οποίο από τις πρώτες μελέτες φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με Covid-19.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει και η χώρα μας στις κλινικές δοκιμές, κάτι που έχουν ζητήσει αρκετές ακόμη χώρες. Συμφωνήθηκε μάλιστα για το σκοπό αυτό να υπάρξει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με τον Ισραηλινό καθηγητή Nadir Erber προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε αυτό το νέο φάρμακο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές» όταν ρυθμιστούν διαδικαστικά και κανονιστικά θέματα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε δε την εκτίμηση πως «έως τον Απρίλιο θα έχουμε κατορθώσει να τιθασεύσουμε ακόμη περισσότερο την πανδημία του κορονοϊού» και κάλεσε τον Ισραηλινό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Συμφωνίες για τον τουρισμό
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, υπέγραψε με την Ισραηλινή ομόλογό του, Orit Farkash-Hacohen, συμφωνία πενταετούς διάρκειας, που θα ανανεώνεται αυτομάτως και με την οποία προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση.
Επίσης ενθαρρύνεται η άμεση συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών γραφείων και άλλων φορέων του τουρισμού, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα τουριστικά στατιστικά στοιχεία, την τουριστική πολιτική και νομοθεσία, την έρευνα και τις εξελίξεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά.
Δημιουργούνται έτσι προϋποθέσεις άμεσης συνεργασίας για τις ειδικές μορφές τουρισμού και για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τουριστικές επενδύσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα προγράμματα κινήτρων στις δύο χώρες.
Με τη συμφωνία προβλέπεται, επίσης, η συντονισμένη συμμετοχή των Εθνικών Τουριστικών Αρχών Ελλάδας και Ισραήλ σε εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις προώθησης του τουρισμού.
Επιπλέον, προωθείται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο του τουρισμού, η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής καινοτομίας και ψηφιοποίησης προς όφελος των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων.
Τέλος, ενδυναμώνεται η συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης/επαγγελματικής κατάρτισης. Το ίδιο θα ισχύει για την συντονισμένη εκπροσώπηση Ελλάδας και Ισραήλ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και άλλων διεθνών τουριστικών οργανισμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η Ελλάδα φιλοξένησε περίπου 715.000 Ισραηλινούς επισκέπτες, αριθμός που αναδεικνύει το Ισραήλ στην 9η χώρα σε αφίξεις τουριστών.
Διαβάστε ακόμη:
Στρατηγική συνεργασία για τον τουρισμό υπέγραψαν Ισραήλ και Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση