ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, περί προσπαθειών της Ρωσίας να παρέμβει στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σχολίασε πως δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα λεγόμενα του Αμερικανού υπουργού.
«Δεν έχω αποδείξεις καμιάς ρωσικής επιρροής. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη της ‘Μακεδονίας’ και δεν έχει τίποτε κατά της ενσωμάτωσής της στην ΕΕ. Ωστόσο, είναι κατά της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε πολύ ξεκάθαρα» τόνισε σε μια προσπάθεια να κρτήσει τις ισορροπίες με τη Μόσχα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη διάρκεια συνεδρίου με θέμα την ελευθερία των ΜΜΕ στα δυτικά Βαλκάνια ο Ζάεφ πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε (σ.σ. στη Μόσχα) ότι για εμάς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Θέλουμε να οικοδομήσουμε δεσμούς φιλίας με όλες τις χώρας και τη Ρωσική Ομοσπονδία, επειδή πιστεύω πως οτιδήποτε εξηγεί τη φιλία στην ‘Μακεδονία’ θα γίνει κατανοητό από τους φίλους μας στη Ρωσία, επειδή οι πολίτες μας θα παραμείνουν προσηλωμένοι σ’ αυτόν τον προσανατολισμό».
Συμπλήρωσε ότι γνωρίζει πληροφορίες περί διαδικτυακών προφίλ που διαδίδουν ψευδή νέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα παραδοσιακά ΜΜΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθούν οι σχετικές λεπτομέρειες, αν και δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες πίσω από την εκστρατεία παραπληροφόρησης.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουλίου ο Ζόραν Ζάεφ είχε προχωρήσει στην καταγγελία πως η κυβέρνησή του έλαβε «πολλαπλές αναφορές» ότι Έλληνες επιχειρηματίες που πρόσκεινται θετικά απέναντι στη Ρωσία, κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να διαπράξουν «βίαιες ενέργειες» ενόψει του δημοψηφίσματος.
Ωστόσο, και τότε λίγες ημέρες αργότερα είχε δηλώσει πως δεν υπήρχαν στοιχεία και πως επρόκειτο μόνο για μαρτυρίες ανθρώπων στην αστυνομία.
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα θα είναι μεγάλη κι αυτό διότι μεγάλος αριθμός Σλάβων ψηφοφόρων, που διαφωνεί με τη συμφωνία, δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες. Ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%, προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες για το αποτέλεσμα και σε αυτό η κυβέρνησή του ρίχνει όλο το βάρος, έχοντας και τη σθεναρή υποστήριξη του διεθνή παράγοντα, ο οποίος έχει χαιρετίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Καμμένος: Να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών – Ο Ζάεφ την παραβιάζει
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζάεφ για δημοψήφισμα: H επιλογή είναι ή «ναι» ή… απελπισία!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παναμάς: Έλεγχος στην κινεζική εταιρεία που ελέγχει λιμάνια κοντά στη Διώρυγα, μετά τις απειλές Τραμπ
- ΗΠΑ – Ισραήλ: Συζητάται επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον
- Ντόναλντ Τραμπ: Η πρώτη του ανάρτηση στο Χ μετά την ορκωμοσία – «Η Αμερική επιστρέφει»
- ΗΠΑ: Οι «Τιτάνες» της τεχνολογίας στο πλευρό του Τραμπ