Την αθώωση του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα για την -κατά το κατηγορητήριο- «στημένη» συμμετοχή της εταιρείας του εργολάβου στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών πρότεινε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η Όλγα Σμυρλή κρίνει ότι δεν προέκυψε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι ο τότε υπουργός Επικρατείας έκανε την οποιαδήποτε παρέμβαση για να ευνοήσει τη συμμετοχή Καλογρίτσα στο διαγωνισμό.

1

«Ο τότε υπουργός δεν ξεπέρασε καμία κόκκινη γραμμή», υποστήριξε στην αγόρευση της η εισαγγελέας κρίνοντας ότι «η αφετηρία και το τέρμα αυτής της υπόθεσης δεν είναι αν παραβίασε το καθήκον του ο Νίκος Παππάς. Είναι ένας μανδύας πίσω από τον οποίο βρίσκεται ένα μεγάλο οικονομικό συμφέρον. Τα 3 εκατομμύρια ευρώ που θέλει να μην χάσει ο Χρήστος Καλογρίτσας στην διαμάχη του με το λιβανέζικο όμιλο, ακόμα κι αν βρεθεί σε θέση κατηγορουμένου».

«Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο κατηγορούμενος Νίκος Παππάς δεν ενήργησε για να ευνοήσει την εταιρεία Τοξότης είναι ότι η εταιρεία τελικά δεν κατέβαλε την 1η δόση και δεν κατέστη εφικτή η λήψη της άδειας. Από αυτό καταρρίπτεται η κατηγορία», κατέληξε στην αγόρευση της η εισαγγελέας.

Κατά την κρίση της, ο τότε υπουργός δεν προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση ή κάποια υπουργική απόφαση ώστε να παρατείνει την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης για την άδεια ή να οριστούν περισσότερες δόσεις εφόσον η εταιρεία Καλογρίτσα αδυνατούσε να καταβάλει τα χρήματα .

«Δεν προκύπτει κάτι για σχέση Νίκου Παππά – Καλογρίτσα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Εισαγγελέα, ο Νίκος Παππάς δεν όφειλε να διενεργήσει προσωπικά έλεγχο στα οικονομικά της εταιρείας Καλογρίτσα. Για αυτό το λόγο συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή. Ο τότε υπουργός -είπε- η εισαγγελέας επιβαλλόταν να απέχει από τον οικονομικό έλεγχο, άλλως θα δημιουργούνταν υπόνοιες μεροληψίας.

Για τη γραμματέα του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλία Διαμαντή, η εισαγγελέας ανέφερε: «Δεν φαίνονται αληθοφανή όσα κατέθεσε η κ. Ευθαλία Διαμαντή. Ήταν η ευκαιρία για να δώσει πολιτικές διαστάσεις, επέλεξε να αναφέρει σε θέματα για πρώτη φορά μετά από χρόνια και τα οποία που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση. Επέλεξε να πει σε αυτό το δικαστήριο υπό το φως της δημοσιότητας. Περιέπεσε σε αντιφάσεις και τα οψίμως αναφερόμενα περί ροής χρημάτων για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού κλονίζουν την αξιοπιστία της συγκεκριμένης μάρτυρα».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ.Παππας, κατά την εισαγγελική αγόρευση, δεν έκανε καμία επέμβαση στο έργο της επιτροπής υπέρ του Χρήστου Καλογρίτσα ενώ θα ήταν αντίθετο με τα καθήκοντά του εάν ενημέρωνε την επιτροπή ότι η εταιρεία Καλογρίτσα δεν διέθετε τα επαρκή οικονομικά στοιχεία για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό.

Για τα όσα έχει καταγγείλει ο εργολάβος, περί εικονικής συμφωνίας του Χρήστου Καλογρίτσα με το λιβανέζικο κατασκευαστικό όμιλο, με μπροστάρη τον Νίκο Παππά για να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το δικό του κανάλι, η εισαγγελέας είπε ότι «οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που δεν είχε σχέση με τα καθήκοντα του υπουργού είναι εκτός ποινικού ενδιαφέροντος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Αν είναι αληθής ή εικονική η σύμβαση εργολαβίας δεν μας ενδιαφέρει καθόλου.

Γι’ αυτό αποφάνθηκε το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο. Το συμφέρον του Χρήστου Καλογρίτσα είναι να ανατρέψει την απόφαση εκείνη με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να συνδέει τον Νίκο Παππά με το λιβανέζικο όμιλο και να αποδεικνύει ότι ενεργούσε παρασκηνιακά για το σχέδιο του να βρεθεί χρηματοδότηση ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει το δικό του κανάλι.

Η σύνδεση επιχειρείται για να αποδειχθεί η εικονικότητα της σύμβασης, που ήταν εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας η οποία ήταν αδιάβλητη. Ο Κυριάκος Τόμπρας ήταν εκείνος που έφερε σε επαφή τον Καλογρίτσα με το λιβανέζικο όμιλο και όχι ο Νίκος Παππάς. Καταρρίπτεται και αυτό το αφήγημα ότι ο Νίκος Παππάς ήθελε να δημιουργηθεί κανάλι για το ΣΥΡΙΖΑ. Καμία νομοθετική ρύθμιση δεν επιβεβαιώθηκε από κανένα μάρτυρα και κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τη συμφωνία για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού».

Στις 14 Φεβρουαρίου αρχίζουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Ικανοποίηση στους συνήγορους του Νίκου Παππά

Την ικανοποίησή τους για την αγόρευση της κ. Σμυρλή εξέφρασαν οι συνήγοροι του Νίκου Παππά.

«Με τη σημερινή ειδικώς αιτιολογημένη Πρόταση της Εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου άρθρου 86 παρ. 4 Σ, κ. Ολγας Σμυρλή, κονιορτοποιήθηκε πλήρως
το κατηγορητήριο εναντίον του πρώην Υπουργού, κ. Νίκου Παππά, σε όλα τα σημεία του. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου θα αξιολογήσουν με τη δέουσα προσοχή την απολύτως εμπεριστατωμένη Εισαγγελική Πρόταση με αυστηρώς νομικά κριτήρια», ανέφερε ο Γιάννης Μαντζουράνης.

«Η Πρόταση των 2 Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου επιβεβαιώνει ότι αυτό που τελικά αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία είναι ότι η παρούσα υπόθεση αποτελεί μία πολιτική προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης. Κατηγορούμενος δεν είναι ο Ν. Παππάς αλλά η πολιτική του. Και στόχος είναι η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, η δημιουργία πολιτικής αντιπαράθεσης και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά πολιτικά και νομικά σκάνδαλα που κυριαρχούν με τη δημιουργία ψευδών πολιτικών συμψηφισμών σε αυτά, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο», ανέφερε ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Ειδικό Δικαστήριο Παππά-Καλογρίτσα: Ώρα εισαγγελέως για ενοχή ή αθώωση – Δήλωση αντί απολογίας από τον πρώην υπουργό

Ειδικό δικαστήριο: Νόμιμα αποδεικτικά μέσα τα SMS του Παππά στον Καλογρίτσα

Ειδικό Δικαστήριο: Ημερολόγια για τα ραντεβού με Παππά και Αρτεμίου κατέθεσε ο Καλογρίτσας – Τι απαντά η πλευρά Παππά