ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για μισή ώρα, απαριθμούσε τα αποδεικτικά στοιχεία που –κατ’ εκείνην- αποδεικνύουν ότι δεν ήταν χορηγία στο ΠΑΣΟΚ το 1 εκατομμύριο μάρκα που εισέπραξε από τα μαύρα ταμεία της Siemens.
«Αποδείχθηκε ότι ο κ.Τσουκάτος συμμετείχε στη διαφθορά που μαστίζει τη χώρα μας», ήταν η κατακλείδα της αγόρευσης της, πριν ρίξει τον «κεραυνό» της:
«Δεν προέκυψε ωστόσο ότι αυτά τα χρήματα αποτέλεσαν δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ, όπως είναι η κατηγορια για την οποία δικάζεται. Προτείνω επομένως να κηρυχθεί αθώος».
Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πρότεινε την ενοχή των 32 από τους 54 κατηγορουμένους. Μεταξύ εκείνων που πρότεινε απαλλαγή είναι ο πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ.
«Είπε ψέματα ο Τσουκάτος»
Η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά κατέληξε στην κρίση ότι ο Θόδωρος Τσουκάτος είπε ψέματα σε όλες τις καταθέσεις που έδωσε, πριν αρχίσει η δίκη του.
Στην αγόρευση της περιέγραψε πως το 1.000.000 γερμανικά μάρκα εμβάστηκαν τμηματικά από τα μαύρα ταμεία τηςSiemens σε 9 τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα, μέσω παρένθετων προσώπων, αναλήφθηκαν σε μετρητά από δύο πρόσωπα και παραδόθηκαν σε δόσεις στον κ. Τσουκάτο.
«Ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου ότι του προτάθηκε από τον κ.Χριστοφοράκο χορηγία για το ΠΑΣΟΚ και ότι τα χρήματα τα παρέδωσε σε μετρητά στα γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη, δεν προέκυψε από κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Τα χρήματα δεν βρέθηκαν ποτέ στα ταμεία του κόμματος. Χάθηκαν τα ίχνη τους», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας και συνέχισε:
«Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε τότε επίσημη διάψευση και οι δυο υπεύθυνοι των ταμείων στις παλαιότερες καταθέσεις τους είπαν ότι δεν γνώριζαν κάτι για αυτό το ποσό. Δεν επιβεβαίωσαν τον κ. Τσουκάτο. Όμως, σε αυτό το δικαστήριο, όψιμα και αντιφατικά κατέθεσαν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή ο κ. Τσουκάτος παρέδωσε τα χρήματα και υποστήριξαν πως ό,τι είπαν παλαιότερα, ήταν για να υπερασπιστούν το κόμμα τους. Οι καταθέσεις τους διαβιβάστηκαν ήδη στον εισαγγελέα για να ερευνηθεί το αδίκημα της ψευδορκίας.»
Κατά την εισαγγελέα, ο ισχυρισμός του κ. Τσουκάτου ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίδικη σύμβαση του ΟΤΕ και ότι δεν γνώριζε τον Χριστοφοράκο πριν από το 1998, διαψεύστηκαν στην ακροαματική διαδικασία.
« Ανακαλύφθηκε το ημερολόγιο του Χριστοφοράκου και αποδείχθηκε ότι ο Τσουκάτος έλεγε ψέμματα για τη γνωριμία του με τον Χριστοφοράκο. Έχει πει ότι τον συνάντησε τον Οκτώβριο του 98 και ότι μέχρι τότε δεν τον γνώριζε και ότι μετά είχε 3 ή 4 συναντήσεις μαζί του.
Από το ημερολόγιο, που δεν αμφισβητήθηκε, προέκυψε ότι το 1997 είχε 11 τηλεφωνικές συνομιλίες ή συναντήσεις μαζί του, το 1998 27 και το 1999, τουλάχιστον 9.
Μάλιστα τρεις ημέρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με τον ΟΤΕ, ο Χριστοφοράκος αφού συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Τάσο Μαντέλη, συνομίλησε στον τηλέφωνο με τον κ. Τσουκάτο, το ίδιο έκανε και μια ημέρα μετά την υπογραφή. Μάλιστα ο κ. Τσουκάτος πήρε δώρο ένα κινητό τηλέφωνο από τη Siemens ως ένδειξη αβροφροσύνης».
H εισαγγελέας αντέκρουσε τον ισχυρισμό που απολογούμενος προέβαλε ο Θόδωρος Τσουκάτος, ότι δηλαδή έκανε λάθος τις ημερομηνίες.
«Είπε δηλαδή ότι είχε ξεχάσει ότι γνώριζε τον Χριστοφοράκο 1,5 χρόνο πριν…»
Κατά την εισαγγελέα:
« Οι συνεχείς επαφές και οι συναντήσεις τους, η εσκεμμένη απόκρυψη τους και η επιλογή μιας δαιδαλώδους διαδρομής του χρήματος με τραπεζικούς λογαριασμούς σε μια περίοδο που δεν ελέγχονταν οι χορηγίες των κομμάτων, αποδεικνύουν χωρίς αμφιβολία ότι τα χρήματα δεν ήταν χορηγία στο ΠΑΣΟΚ και ότι το σενάριο αυτό κατασκευάστηκε. Η δήθεν παράνομη χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος είναι αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος και έχει παραγραφεί από το 2003. Δεν εξακριβώθηκε σε ποιον δόθηκαν τα χρήματα και εάν ο κ.Τσουκάτος ήταν ο τελικός παραλήπτης. Όμως, αποδείχθηκε ότι ο κ.Τσουκάτος συμμετείχε στη διαφθορά που μαστίζει τη χώρα μας αλλά δεν προέκυψε ότι δωροδόκησε εκείνος τους υπαλλήλους του ΟΤΕ. Ως εκ τούτου να κηρυχθεί αθώος για το αδίκημα της άμεσης η συνέργιας στην δωροδοκία αγνώστων υπαλλήλων του ΟΤΕ.»
«Ενοχή για 32»
Η εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη 32 εκ των κατηγορουμένων και την απαλλαγή των υπολοίπων. Μεταξύ όσων ζήτησε αθώωση είναι και ο πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ.
Σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση, η ζημία του ΟΤΕ από τη σύμβαση 8002 ήταν μεγαλύτερη από τα 69 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σε μίζες.
Όπως είπε, «1,5 εκατομμύριο ψηφιακά κέντρα, ώριμα τεχνολογικά, αγοράστηκαν χωρίς τα στελέχη του ΟΤΕ να διαπραγματευτούν τις τιμές των υλικών και συμφώνησαν η τιμή να είναι σε συνάρτηση με προηγούμενες συμβάσεις του οργανισμού από το 1992 όταν οι τιμές ήταν κατά πολύ υψηλότερες στην αγορά».