ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων της κοινής γνώμης, στις οποίες καταγράφεται μια σημαντική υποχώρηση της αξιολόγησης της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, σε σχέση με την πρώτη περίοδο του 2020, προκαλούν συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης.
Υπουργοί και βουλευτές, παρατηρούν τα όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη και προβληματίζονται σε σχέση με το άμεσο πολιτικό μέλλον για τα όσα εξελίσσονται σε τρία πεδία.
Η πανδημία δεν εξελίσσεται όπως ανέμενε η κυβέρνηση και οι ειδικοί επιστήμονες. Εμβόλια υπάρχουν, εμβολιασμοί δεν γίνονται (τουλάχιστον έως και πρόσφατα) και οι θάνατοι αυξάνονται καθημερινά. Όσο αυτά συμβαίνουν, ακούγεται μία επίμονη διαβεβαίωση: «Δεν πρόκειται να γίνει νέο lockdown».
Μακάρι να ισχύσει, ωστόσο φαίνεται ότι η επανάληψη της φράσης μπορεί και να αποδειχθεί πολιτικά επικίνδυνη. Ο κίνδυνος θα φανεί αν κάποια στιγμή η κυβέρνηση αναγκαστεί να προχωρήσει σε – έστω κάποιου είδους – lockdown. Ή αν φτάσουμε σε σημείο που αυτό θα επιβάλλεται και δεν θα αποφασιστεί, προκειμένου να μην ακυρωθούν οι διαβεβαιώσεις.
Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, το κόστος θα είναι τεράστιο. Άρα, καταλήγουν αρκετοί στην κυβερνητική παράταξη, οι κατηγορηματικές δηλώσεις, ίσως είναι «αχρείαστες».
Ένα άλλο πεδίο που γεννά προβληματισμό είναι η αιφνιδιαστική, ιλιγγιώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους. Κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να υποβαθμίζουν το πρόβλημα σε δημόσιες δηλώσεις τους, οι οποίες όμως συγκρούονται σφοδρά με την πραγματικότητα που διαπιστώνουν οι πολίτες στην τσέπη τους.
«Μπορεί να μην ευθύνεται η κυβέρνηση για τις αυξήσεις, όμως» – εκτιμούν βουλευτές της ΝΔ – «δεν θα πρέπει και κάποιοι υπουργοί να συμπεριφέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτε και να διαβεβαιώνουν ότι το φαινόμενο είναι παροδικό». Μπορεί και να μην είναι, σκέφτονται οι ίδιοι, οπότε και ως προς αυτό θα προτιμούσαν κατά πως λένε σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, να είναι κάπως διαφορετικές οι σχετικές κυβερνητικές δηλώσεις.
Το τρίτο θέμα το οποίο ενδιαφέρει στελέχη και βουλευτές και προξενεί πολιτικές συζητήσεις, είναι οι εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Σενάρια κυκλοφορούν διαρκώς, εξελίξεις προδιαγράφονται και βεβαιότητες διατυπώνονται, ως προς το τι θα συμβεί αν εκλεγεί ο ένας ή ο άλλος υποψήφιος. Τί βολεύει τη ΝΔ, ποιος θα είναι πιο φιλικός προς το ΣΥΡΙΖΑ, από πού θα επαναπατρίσει ψηφοφόρους ο ένας, ή προς τα πού θα τους διώξει ο άλλος. Όλα αυτά είναι στον αέρα, βέβαια, και καμία εξέλιξη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.
Η ενασχόληση στελεχών και βουλευτών με αυτά τα τρία θέματα πάντως, δείχνει ότι τώρα πια, και προφανώς με το βλέμμα στις εκλογές, στην κυβερνητική παράταξη κατανοούν ότι δεν μπορεί κανείς να πορεύεται μόνο με τη βεβαιότητα ενός θετικού σεναρίου, ή με μία μόνο εκδοχή του που είναι βολική…
Διαβάστε επίσης
Γκάγκα: Πανδημία ανεμβολίαστων-Τα μονοκλωνικά θα διατίθενται σε 10 νοσοκομεία της χώρας
ΠΟΥ για Covid-19: Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι σώθηκαν από θάνατο λόγω των εμβολίων στην Ευρώπη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Βγήκε από το νοσοκομείο ο Μπιλ Κλίντον
- Αντιπαράθεση μεταξύ Al Jazeera και Παλαιστινιακής Αρχής για τη δημοσιογραφική κάλυψη των συγκρούσεων στην Τζενίν
- Κατάρ: Να αρθούν τάχιστα οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Συρίας
- Πρώην σύμβουλος του Τραμπ: Είναι ανίκανος να συγκεντρωθεί, δεν διαβάζει, πολύ πιθανή διεθνής κρίση