Η ημέρα της «μητέρας των μαχών» στην Ελληνική Βουλή έφτασε. Τη συνεδρίαση, για την πρόταση συγκρότησης επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη NOVARTIS, άνοιξε στις 9.20 η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Kαι μόνο τα ονόματα που αναμένεται να «παρελάσουν» από το βήμα του Κοινοβουλίου καταδεικνύουν το ενδιαφέρον της συζήτησης. Πρόσωπα όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τα οποία πρωταγωνίστησαν στην εποχής της κρίσης και των μνημονίων, σε μια ενδιαφέρουσα και μακρά «παράσταση» με πολλές εκρήξεις, πολλές αλληλοκατηγορίες και ακόμα περισσότερες εντάσεις.

Δείτε live:

Με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ήδη γνωστό, καθώς όλα τα κόμματα έχουν δηλώσει πως θα ψηφίσουν υπέρ της σύστασης της προκαταρκτικής (προανακριτικής)  επιτροπής για την υπόθεση Novartis, το ενδιαφέρον αναμένεται να εστιαστεί στις ομιλίες, τόσο των εμπλεκόμενων πολιτικών όσο και σε αυτές των αρχηγών των κομμάτων.

Ένταση από τα πρώτα λεπτά

Η ένταση πάντως αναμένεται πως θα ξεκινήσει από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Παρά την απόφαση του προεδρείου της Βουλής για 10 κάλπες, η αντιπολίτευση φαίνεται πως θα καταθέσει νέο αίτημα για μια και μοναδική κάλπη, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση πως προσπαθεί να μετατρέψει σε επικοινωνιακό show την όλη διαδικασία. Αίτημα που είναι αμφίβολο αν θα γίνει αποδεκτό.

Ωστόσο αυτό θα είναι μόνο η αρχή της μάχης που θα ακολουθήσει. Την Τρίτη, άλλωστε, η υπόθεση πήρε νέα τροπή, αναβαθμίζοντας τις κατηγορίες που εκτοξεύει η αντιπολίτευση από την πρώτη μέρα που η δικογραφία πήρε τον δρόμο προς τη Βουλή. Πλέον, πέρα από την κυβέρνηση και τους μάρτυρες, τα πυρά της Αντιπολίτευσης στρέφονται με μένος και κατά των Εισαγγελικών Αρχών που χειρίζονται την υπόθεση. Και αυτό καθώς οι χειρισμοί τους αποδεικνύονται προβληματικοί, προσθέτοντας ένα ακόμα επιχείρημα στις καταγγελίες για «στημένη υπόθεση».

Ελένη Τουλουπάκη
Η Eισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη

Σύμφωνα με την Αντιπολίτευση, ο εκ των υστέρων χαρακτηρισμός των τριών μαρτύρων ως «δημοσίου συμφέροντος», αμέσως μετά τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου για απουσία της απαραίτητης έγκρισης από τον Άρειο Πάγο, είχε ως σκοπό μια προσπάθεια της Ελένης Τουλουπάκη αφενός να διορθώσει αβλεψίες που κινδύνευαν να βγάλουν άκυρες νομικά τις τρεις καταθέσεις και να οδηγήσει στην αποκάλυψη των ονομάτων των τριών μαρτύρων. Αφετέρου δε να προστατέψει τους τρεις μάρτυρες από τις μηνύσεις εναντίον τους.

Πώς θα κινηθούν οι ομιλίες

Το ζήτημα των χειρισμών των Εισαγγελικών Αρχών θα βρεθεί σίγουρα στο επίκεντρο των ομιλιών των εμπλεκόμενων πολιτικών. Παράλληλα,  αναμένεται να επιτεθούν τόσο στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση, όσο και να ασχοληθούν με τις ίδιες τις καταθέσεις. Πιθανόν, όχι μόνο αποκρούοντας τους ισχυρισμούς των ανώνυμων μαρτύρων, επισημαίνοντας αντιφάσεις και παράλογα, αλλά χρησιμοποιώντας στοιχεία τους που εμπλέκουν μέλη της κυβέρνησης.

antonis samaras
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς

Έχοντας ήδη δεχθεί αρκετή κριτική για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της, η Κυβέρνηση από την πλευρά της είναι λογικό πως θα θελήσει να εξαπολύσει πολύ προσεκτικά την επίθεσή της. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης. Άλλωστε όπως φαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αποφασίσει πως η πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στον δρόμο προς τις εκλογές, όποτε κι αν γίνου αυτές, θα βασιστεί στο δίλημμα «ή εμείς οι καθαροί, ή αυτοί οι βρώμικοι».

Παράλληλα, θα προσπαθήσει να αντεπιτεθεί στην Αντιπολίτευση, η οποία εδώ και καιρό είχε σηκώσει ψηλά το ζήτημα των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Οι κατηγορίες που εκτοξεύονται πλέον κατά των χειρισμών των Εισαγγελικών Αρχών δίνουν την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, με την κατάλληλη προσεκτική διατύπωση, «να πληρώσει στην Αντιπολίτευση με το ίδιο νόμισμα».

Αλέξης Τσίπρας

Ωστόσο, ως προς τις καταγγελίες των μαρτύρων που περιέχονται στη δικογραφία για την Novartis, όποιος παρακολουθεί τις τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα θα έχει διαπιστώσει πως επιχειρείται να κρατηθεί μια πιο προσεκτική στάση από τις αρχικές δηλώσεις περί του «μεγαλύτερου σκανδάλου στην ιστορία». Όπως τονίζουν,  η Δικαιοσύνη θα πρέπει να κρίνει αν οι κατηγορίες είναι αληθηνές.

Το πως θα καταφέρει να καλύψει ταυτόχρονα αυτές τις δύο γραμμές, απαντώντας παράλληλα στα πυρά της Αντιπολιτευσης περί «στημένης υπόθεσης» αναμένεται με ενδιαφέρον.

Βουλή

Και μετά;

Τι θα μείνει όμως μετά την «μεγάλη μάχη» στη Βουλή; Το μόνο σίγουρο είναι ξανά μια διχασμένη κοινωνία, όπου οι μισοί θα θεωρούν πως οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί είναι ένοχοι και οι υπόλοιποι πως η κυβέρνηση έχει στήσει την όλη υπόθεση. Και αυτός ακριβώς ο διχασμός είναι που δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην σημερινή διαδικασία στη Βουλή.

Όσο για την ίδια την προανακριτική που θα προκύψει, οι περισσότερες πιθανότητες είναι να ολοκληρωθεί πάρα πολύ σύντομα, στέλνοντας την υπόθεση πίσω στη Δικαιοσύνη. Αλλά ακόμα κι αν τελικά εξεταστεί σε βάθος στη Βουλή, το ζήτημα θα έχει σίγουρα συνέχεια με απρόσμενες καταστάσεις. Ο «τυφώνας» που έχει ξεσπάσει έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της Κυβέρνησης και έχει παρασύρει ήδη μέσα του πρόσωπα τόσο από τον χώρο των κομμάτων όσο και από τον χώρο της Δικαιοσύνης, οδηγώντας και τις δύο για μια ακόμα φορά στην απαξίωση.

Όσο για το τι πραγματικά έχει συμβεί, αυτό πιθανότατα να χρειαστεί αρκετό χρόνο μέχρι να λυθεί, όπως και τόσες άλλες υποθέσεις σκανδάλων και σκανδαλολογίας στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ευ. Βενιζέλος: Με βάση τη δήλωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η προδικασία είναι άκυρη!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βασιλική Θάνου: Eπιβεβαιώνει συλλογή υπογραφών για να αφαιρεθεί η υπόθεση Novartis από τον ανακριτή Διαφθοράς

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Οι 3 μάρτυρες χαρακτηρίστηκαν «δημοσίου συμφέροντος» στις 9/2