• Πολιτική

    Υπόθεση Novartis: «Ο καθηγητής Νικόλαος Μανιαδάκης ουδέποτε εντάχθηκε στο πρόγραμμα whistleblowing των ΗΠΑ»

    • NewsRoom
    Νικόλαος Μανιαδάκης

    Νικόλαος Μανιαδάκης


    Σχετικά με την υπόθεση Novartis, «Ο καθηγητής Νικόλαος Μανιαδάκης ουδέποτε εντάχθηκε στο πρόγραμμα whistleblowing των ΗΠΑ», σημειώνει εκτός άλλων σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου της δικηγορικής εταιρίας Θεόδωρος Π. Μαντάς και συνεργάτες, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα.

    Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

    “Σε πληθώρα δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών γίνονται εκτενείς αναφορές για καταβολή υπέρογκων χρηματικών αποζημιώσεων σε μάρτυρες (whistleblowers) στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατέθεσαν στο πλαίσιο της γνωστής έρευνας σε βάρος της NOVARTIS.

    Στα δημοσιεύματα αυτά γίνονται από ορισμένες εφημερίδες ανακριβείς αναφορές για δήθεν ένταξη του καθηγητή Νικόλαου Μανιαδάκη στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων στις ΗΠΑ και κατ’ επέκταση για καταβολή και σε αυτόν χρηματικών αποζημιώσεων.

    Για την αποκατάσταση της αλήθειας και του κύρους του καθηγητή Νικόλαου Μανιαδάκη, τα οποία επλήγησαν βαρύτατα με την πλήρως αβάσιμη, όπως αποδείχθηκε, εμπλοκή του στην υπόθεση NOVARTIS, πρέπει με απολύτο τρόπο να διασαφηνιστούν τα εξής:

    Ο καθηγητής Νικόλαος Μανιαδάκης ουδέποτε υπήρξε μάρτυρας στις ΗΠΑ.

    Ο καθηγητής Νικόλαος Μανιαδάκης ουδέποτε έλαβε οποιοδήποτε χρηματικό αντάλλαγμα στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας μαρτύρων.

    Το αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι με δική του πρωτοβουλία αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα και συνέδραμε καταλυτικά τις ελληνικές δικαστικές αρχές στην αποκάλυψη κάθε πτυχής της πολύκροτης αυτής υπόθεσης.

    Επανειλημμένως, στο σύνολο των υπομνημάτων που έχουν κατατεθεί από την πλευρά του ενώπιον των δικαστικών αρχών είχε επισημάνει χαρακτηριστικά την ασυμβατότητα του θεσμού των whistleblowers των ΗΠΑ και του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος της ελληνικής νομοθεσίας, καθόσον ο μάρτυρας που έχει και τις δύο ιδιότητες οφείλει να μην έχει έννομο συμφέρον από την έκβαση της υπόθεσης στην Ελλάδα ενώ παράλληλα έχει οικονομικό κίνητρο στις ΗΠΑ από την έκβαση της ίδιας υπόθεσης.

    Είναι ευρέως γνωστό ότι η εμπλοκή του καθηγητή Νικόλαου Μανιαδάκη στην υπόθεση ΝΟVARTIS έληξε οριστικά με την έκδοση αμετάκλητων απαλλακτικών βουλευμάτων από την ελληνική Δικαιοσύνη για το σύνολο των κατηγοριών που του είχαν απαγγελθεί.

    Η παρούσα εξέλιξη αποτελεί κορυφαία δικαίωση για τον καθηγητή Νικόλαο Μανιαδάκη, αποδεικνύοντας το πραγματικό κίνητρο των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην Ελλάδα, σε αντιδιαστολή με τη δική του δικαστική εμπλοκή.

    Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά την ακλόνητη εμπιστοσύνη μας στην ανεξάρτητη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης”.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γεωργιάδης-Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται ότι εάν βγουν οι κουκούλες από αυτούς τους ανθρώπους θα υποδείξουν στελέχη του

    Φλωρίδης για Novartis: «Ανοίγουν πολλά θέματα – Ήταν η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια κατάλυσης της Δημοκρατίας»

    ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στην αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis



    ΣΧΟΛΙΑ