• Πολιτική

    Υποκλοπές: Η επόμενη ημέρα της απόφασης για αρχειοθέτηση – Τι θα κάνουν κυβέρνηση και κόμματα

    • NewsRoom
    Στέφανος Κασσελάκης - Κυριάκος Μητσοτάκης - Νίκος Ανδρουλάκης

    Στέφανος Κασσελάκης – Κυριάκος Μητσοτάκης – Νίκος Ανδρουλάκης


    Θερινές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό προκάλεσε το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης και η απόφαση της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου, Γ. Αδειλίνη, και του αντεισαγγελέα που διεξήγαγε την πολύμηνη έρευνα, Αχ. Ζήση, να αποσυνδέσει τις υποκλοπές από κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικά πρόσωπα, ουσιαστικά βάζει τέλος σε ένα σήριαλ που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια.

    Ηταν 5 Αυγούστου του 2022 όταν και παραιτήθηκε ο Γρηγόρης Δημητριάδης και εκδιώχθηκε ο επικεφαλής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέων, μετά τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

    Εκτοτε χύθηκαν τόνοι μελάνης, έγιναν πολύμηνες έρευνες, κατέθεσαν πλείστοι μάρτυρες, και τελικά ο Αρειος Πάγος δεν μπόρεσε να βρει πολιτικές ευθύνες, και στην ουσία ένα πολιτικό κέντρο που να είχε δώσει εντολή παρακολούθησης δεκάδων προσώπων.

    Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση της κ. Αδειλίνη (πρωτοφανές να εκδίδεται ανακοίνωση από τον Αρειο Πάγο, για μια τόσο σοβαρή υπόθεση), ««συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού».

     

    Γεωργία Αδειλίνη
    Γεωργία Αδειλίνη

     

    Η φράση αυτή αθωώνει επί της ουσίας όσους είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, τον τότε επικεφαλής της ΕΥΠ και οποιουδήποτε άλλου κρατικού λειτουργού.

    Η κ. Αδειλίνη μάλιστα στην ανακοίνωσή της περιγράφει όλα τα στάδια της έρευνας που έγιναν κατά τους 9 μήνες που είχε αναλάβει ο κ. Ζήσης. Θέλοντας να «δέσει» την απόφασή της για αρχειοθέτηση της υπόθεσης αναφέρθηκε εκτενώς στη διαδικασία κι ότι εξετάστηκαν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, Διοικητές και Υποδιοικητές και λοιπά μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) την τελευταία 10ετία, μέλη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), Ανώτατοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Διεύθυνσης Οικονομικών Αρχηγείου κ.λπ τα τελευταία χρόνια, καθώς και της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνολικά δε περισσότεροι από σαράντα (40) μάρτυρες.

    Επίσης στην υπόθεση κατέθεσαν πορίσματα τρεις Ανεξάρτητες Αρχές και δη η ΑΠΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), η ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) και η ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας), οι οποίες διεξήγαγαν έρευνες, αλλά και επιτόπιους ελέγχους σε δημόσιους φορείς: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛΑΣ), Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθώς και σε εταιρείες και κατέθεσαν τις εκθέσεις και τα πορίσματά τους.

    Τέλος έγιναν κατ’ οίκον έρευνες, κατασχέθηκαν έγγραφα, ψηφιακά πειστήρια κ.λπ. και τίποτε δεν βρέθηκε για κρατικούς λειτουργούς.

    Κλείνει έτσι ο κύκλος στο σκέλος αυτός και το μόνο που απομένει είναι η δίωξη για πλημμέλημα σε τέσσερα πρόσωπα που εμπλέκονται με τις εταιρείες που έκαναν παρακολουθήσεις. Δηλαδή τους Ιωάννη Λαβράνο, Sara Aleksandra Ηαmu, Tal Jonathan Dilian και Φελίξ Mπίτζιο, οι οποίοι και θα κληθούν πλέον ως κατηγορούμενοι.

    Η κυβέρνηση, ασφαλώς αντέδρασε λέγοντας ότι η Δικαιοσύνη μίλησε έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα, κι έτσι θέλει να κλείσει την υπόθεση που της προξένησε μεγάλη ζημιά.

    Ομοίως και ο κεντρικός πρωταγωνιστής, Γρηγόρης Δημητριάδης να λέει: «Η απόφαση της Δικαιοσύνης θέτει οριστικό τέλος σε κάθε εικασία και λοιπά ευφάνταστα κατασκευάσματα».

    Αν αυτό το τέλος που χρησιμοποιεί ο κ. Δημητριάδης θέλει να συνδεθεί με πιθανή αποκατάστασή του, θα το μάθουμε σύντομα.

     

    Γρηγόρης Δημητριάδης
    Γρηγόρης Δημητριάδης

     

    Πληροφορίες πάντως από πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αναφέρουν ότι ο κ. Δημητριάδης, θα επιδιώξει την πολιτική του αποκατάσταση καθώς θεωρεί ότι αδικήθηκε κατάφωρα και στοχοποιήθηκε από την αντιπολίτευση.

    Για την κυβέρνηση το θέμα θεωρείται λήξαν και πηγές εκτιμούν ότι, παρά τη σκληρή κριτική που άσκησαν τα κόμματα για την απόφαση του Αρείου Πάγου, η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της.

    Τις επόμενες ημέρες κυβερνητικά στελέχη, λένε οι πληροφορίες, θα βγουν και θα καταγγείλουν κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για «επιλεκτική αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης.

    Θα λένε δηλαδή ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης κρίνουν α λα καρτ τις δικαστικές αποφάσεις, ανάλογα με το αν αυτές τους συμφέρουν ή όχι.

    Επίσης, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές λένε ότι θα υπάρξει ξεκάθαρη στήριξη στο πρόσωπο του Γρηγόρη Δημητριάδη, κάτι που ήδη το έκανε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης.

    Αφήνοντας πίσω τους την υπόθεση των υποκλοπών, και με τις ανάσες που δίνουν οι ολιγοήμερες καλοκαιρινές άδειες μέσα στον Αύγουστο, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιστρέψει στις 19 Αυγούστου και θα προετοιμαστεί για τη ΔΕΘ. Προς τα τέλη Αυγούστου θα γίνει ένα ακόμη υπουργικό συμβούλιο για να κλειδώσουν οι αποφάσεις για τα μέτρα που θα ανακοινώσεις από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου βρήκε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς εντός του υπουργικού συμβουλίου.

    Πρώτος ενημερώθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης ο οποίος κι ανέλαβε να μεταφέρει στους υπολοίπους τα νέα.

    Οι περισσότεροι δήλωναν ανακουφισμένοι από την εξέλιξη της υπόθεσης διότι αναγνώριζαν ότι το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών δεν θα μπορούσε να «σέρνεται» για πολύ καιρό ακόμη διότι αποτελούσε μια «χαίνουσα πληγή» στην κυβέρνηση.

    Η αντιπολίτευση

    Βεβαίως, οι υψηλοί τόνοι από την αντιπολίτευση, προοιωνίζονται «σκληρό ροκ» το επόμενο τριήμερο, μέχρι να φύγουν και αυτοί διακοπές.

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά κύριο λόγο και ο Στέφανος Κασσελάκης κατά δεύτερο, θα επιμείνουν να ασκούν σκληρή κριτική στη Δικαιοσύνη για το πόρισμα απαλλαγή των πολιτικών προσώπων, συνδέοντας την κυβέρνηση με τις δικαστικές αποφάσεις.

    Κάτι που βεβαίως θα σηκώσει θύελλα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από δικαστικούς κύκλους οι οποίοι εκτιμούν ότι αμαυρώνεται η Δικαιοσύνη και πλήττεται το κύρος της από πολιτικούς, και δη αρχηγούς κομμάτων.

    Τα κόμματα θα επιμείνουν να θέτουν ερωτήματα όπως «ποιος αποφάσισε και γιατί να κάνει αυτές τις… σύννομες (κατά τους δικαστές) παρακολουθήσεις, αν τίθενται θέματα εθνικής ασφάλειας, αν γνώριζαν οι πολιτικοί προϊστάμενοι π.χ. της ΕΥΠ (δηλαδή το Μαξίμου) για τις παρακολουθήσεις αυτές, γιατί μεταξύ των παρακολουθούμενων υπήρξαν και δικαστικοί λειτουργοί κ.λπ.

    Η επόμενη ημέρα και για την αντιπολίτευση θα κινηθεί στους ίδιους χθεσινούς υψηλούς τόνους, αλλά και στην ανάγκη να απαντήσουν αν τελικά σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις ή όχι. Αλλωστε, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη αλλά και του Ν. Ανδρουλάκη ότι «η απόφαση για αρχειοθέτηση λειτουργεί ως προσωρινό πλυντήριο ευθυνών των κυβερνώντων» ως ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και προσβολή του Αρείου Πάγου.

    Διαβάστε επίσης:

    Έξι νέα προγράμματα κατάρτισης για 81.500 άνεργους και εργαζόμενους – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
    Ο απομονωμένος κληρονόμος των Hermes και τα 12 δισ. ευρώ που έκαναν φτερά
    Υπουργικό Συμβούλιο: Αναθεωρήθηκαν τα σχέδια δράσης των υπουργείων – 58 νέα έργα



    ΣΧΟΛΙΑ