ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε “μπρα ντε φερ” μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται η επερχόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Δευτέρα στη Βουλή, όπου θα επιχειρηθεί για ακόμη μια φορά να φωτιστούν πτυχές της υπόθεσης των υποκλοπών.
Η συγκεκριμένη συνεδρίαση όμως αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έχουν κληθεί για να καταθέσουν εκτός από τον πρώην γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται με το Predator Τάλ Ντίλιαν, Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίζιος. Στην διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να προλάβει τυχόν ελιγμούς από τους κληθέντες, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η μη προσέλευση των προσώπων που έχουν κληθεί ούτε και η κατάθεσή τους μέσω υπομνημάτων. Έφθασαν μάλιστα στο σημείο να στείλουν και μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις υποστηρίζοντας ότι θα ζητηθεί ακόμη και η βίαιη προσαγωγή τους.
Να αμβλύνει τις εντυπώσεις επιχείρησε ο Πρόεδρος της Βουλής υποστηρίζοντας ότι τέτοια αρμοδιότητα διαθέτει μόνον η Εξεταστική Επιτροπή. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποκτά το δικαίωμα της βίαιης προσαγωγής μόνον στην περίπτωση που μετατραπεί σε εξεταστική επιτροπή, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.
Σε μια ανταλλαγή επιχειρημάτων, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ αντέτειναν ότι σύμφωνα με το άρθρο 43Α παρ. 2 περ.
α) του Κανονισμού της Βουλής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την εξουσία να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα «με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147». Πρόκειται, όπως λένε, για περίπτωση που δεν συνιστά απλή «ακρόαση», αλλά «εξέταση» αυτών των προσώπων. Στην περίπτωση αυτή είναι κατά τον Κανονισμό της Βουλής δυνατή και η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής (άρθρο 147 παρ. 2 ΚτΒ) για εκείνο το πρόσωπο που κλητεύθηκε νόμιμα και δεν προσήλθε στην επιτροπή.
Η αρμοδιότητα αυτή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν προϋποθέτει τη μετατροπή της σε εξεταστική επιτροπή, αφού σε αυτή την περίπτωση έτσι και αλλιώς θα ίσχυε το άρθρο 147 ΚτΒ, που αφορά ακριβώς τις αρμοδιότητες των εξεταστικών επιτροπών, και δεν θα χρειαζόταν να γίνει παραπομπή σε αυτό και να επισημανθεί η αναλογική εφαρμογή του. Εξάλλου, η μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής σε εξεταστική επιτροπή προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 43Α του ΚτΒ, ενώ η αρμοδιότητα της να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα με τους όρους και τις διατυπώσεις που αφορούν τους μάρτυρες κατατάσσεται συστηματικά στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου, δηλ. εκεί ακριβώς όπου περιγράφονται οι συνήθεις αρμοδιότητές της.
Το άλλο πεδίο που ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα είναι, το αν η εξέταση των κληθέντων θα είναι δημόσια ή απόρρητη. Όπως είναι φυσικό σύσσωμη η αντιπολίτευση θα δώσει μάχη προκειμένου να η συνεδρίαση να είναι δημόσια κάτι που δύσκολα θα συμβεί αφού αφορά τη ΕΥΠ.
Σε μια πρώτη απόπειρα, όταν το θέμα τέθηκε στη διάσκεψη των Προέδρων ισχυρίστηκαν ότι η συνεδρίαση πρέπει να είναι δημόσια, διότι για τα πρόσωπα που έχουν κληθεί δεν μπορεί να υπάρξει επίκληση του απορρήτου, αφού δεν πρόκειται για κρατικούς λειτουργούς που σχετίζονται με την ΕΥΠ αλλά για ιδιώτες.
Η Διάσκεψη παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών η οποία είναι αρμόδια για να αποφασίσει για το απόρρητο ή όχι του χαρακτήρα της εν λόγω συνεδρίασης.
Ωστόσο η ψηφοφορία αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για ακόμη έναν λόγο αφού σε αυτή συμμετέχουν από την πλευρά της ΝΔ οι Όλγα Κεφαλογιάννη και Κώστας Τζαβάρας που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν εκφραστεί κατά της επίκλησης του απορρήτου.
Διαβάστε επίσης
Βουλή: Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ
Χατζηδάκης για παρακολουθήσεις: Δεν θέλω να είμαι μέρος αυτής της ιλαροτραγωδίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα – Απόψε η τελετή έναρξης
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη