ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το υπουργείο επισημαίνει:
«Στις 18 Ιανουαρίου 2018, η Επιτροπή εξέδωσε πρόταση Οδηγίας για την τροποποίηση της οδηγίας ΦΠΑ (2006/112/ΕΚ), όσον αφορά κοινούς κανόνες για τους συντελεστές ΦΠΑ, η οποία εξετάστηκε κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής, της ρουμανικής, της φινλανδικής, της κροατικής, της γερμανικής, της πορτογαλικής και τελευταία της σλοβενικής Προεδρίας, όπου και επιτεύχθηκε ο Συμβιβασμός.
Το Υπουργείο Οικονομικών, με χθεσινή ανακοίνωσή του, τόνισε την ουσιαστική επιτυχία για την, μεταξύ όλων των άλλων, μόνιμη κατοχύρωση σε δεσμευτικό ευρωπαϊκό νομικό κείμενο (Οδηγία ΦΠΑ) δικαιώματος ειδικών, μειωμένων κατά έως 30%, συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.
Σαφώς και, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή ανακοίνωσή του, οι συζητήσεις ξεκίνησαν το 2018 για το σύνολο της πρότασης Οδηγίας. Ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ διαφεύγει το ουσιαστικότερο ζήτημα. Οι βάσεις που τέθηκαν για τη διαπραγμάτευση μεταξύ των κρατών-μελών, βασίζονταν πράγματι – και δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα – στις νομοθετικές προτάσεις και στα νομικά κείμενα που επικαλείται ο ίδιος στην ανακοίνωσή του, δηλαδή το έγγραφο COM (2018) 20 final και το έγγραφο 5335/19.01.2018 FISC 21.
Με βάση τα ανωτέρω έγγραφα, που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικότερα με το νέο, τότε, προτεινόμενο άρθρο 100 της νομοθετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Οδηγία), ενώ γίνεται ρητή αναφορά στη δυνατότητα της Πορτογαλίας να διατηρεί τους μειωμένους συντελεστές για Μαδέιρα και Αζόρες και διατηρείται δυνατότητα εφαρμογής γεωγραφικών παρεκκλίσεων ως προς τους συντελεστές ΦΠΑ σε άλλα κράτη-μέλη (ενδεικτικά Αυστρία), στο ίδιο άρθρο καταργείται ο τίτλος VIII, Chapter 4 της Οδηγίας 2006/112/ΕΟΚ (παράγρ. 8 της πρότασης), δηλαδή το άρθρο 120 με το οποίο η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα εφαρμογής κατά 30% μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο.
Αυτή την παγιωθείσα για πλέον του 1,5 έτους στο Συμβούλιο Ε.Ε. κατάσταση, κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, από της αναλήψεως των καθηκόντων της το καλοκαίρι του 2019, την οποία με άμεση, ουσιαστική και συνεπή διαπραγμάτευση σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο τα τελευταία 2,5 έτη με την έκφραση πολιτικής επιφύλαξης και προσθήκες ακόμα και στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευση προ μιας εβδομάδας, πέτυχε να ανατρέψει, με την επαναφορά της σχετικής δυνατότητας στην υιοθετηθείσα πρόταση χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις και περιορισμούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να μελετά προσεκτικότερα τα νομικά κείμενα της Ε.Ε. τα οποία αποδέχτηκε δια της σιωπής του στο Συμβούλιο και ουδέποτε διαπραγματεύτηκε ουσιαστικά.
Συμπερασματικά, ευτυχώς για τους Νησιώτες μας που τη διαπραγμάτευση της χώρας με την Ε.Ε. έχει αναλάβει πλέον η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».
ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά
Υπενθυμίζεται ότι την άμεση επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι αρμόδιοι τομεάρχες, Οικονομικών και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρώπης για τη διαμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Πρώτον, η πρόσφατη απόφαση του Ecofin δεν επηρεάζει σε τίποτα τη δυνατότητα που έχει σήμερα η Κυβέρνηση για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών. Αντίθετα, το άρθρο 120 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ επιτρέπει ήδη στην Ελλάδα την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών. Ας σταματήσει λοιπόν η Κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από τον χρονικό ορίζοντα του 2025. Περιμένουμε λοιπόν από το Υπουργείο Οικονομικών και τους Βουλευτές της ΝΔ του Αιγαίου, να κάνουν πράξη την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών τώρα. Σε αντίθετη περίπτωση οι πανηγυρισμοί είναι στάχτη στα μάτια των νησιωτών και αποδεικνύουν ότι περισσεύει ο πολιτικός αριβισμός και υπολείπεται σημαντικά η πολιτική βούληση».
Ακολούθως κατηγορούν το αρμόδιο Υπουργείο ότι «συνεχίζει την τακτική των ασύστολων ψεμάτων και της άγονης επικοινωνίας. Η πρόταση της οδηγίας του Ecofin δεν ήρθε ξαφνικά και χωρίς παρελθόν, ούτε βασίζεται στις εργώδεις προσπάθειες της παρούσας Κυβέρνησης. Δεν θα θέλαμε να τους θυμίσουμε πώς η σειρά των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων και άστοχων εφαρμογών, επί των δικών τους ημερών, διαμόρφωσαν τις προηγούμενες Οδηγίες. Θα αρκεστούμε μόνο να πούμε, ότι η προσπάθεια κατοχύρωσης για τους μειωμένους συντελεστές στην παρούσα Οδηγία, εκκίνησε το 2018, η δε οδηγία συζητείται περισσότερο χρονικό διάστημα. Άλλωστε δυστυχώς για εκείνους υπάρχουν και τα κείμενα που καταμαρτυρούν τις προτάσεις της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών οι οποίες και έβαζαν τις βάσεις για μια συνολική διαπραγμάτευση, σε επίπεδο ΕΕ, των ειδικών συντελεστών».
Ολοκληρώνουν, τονίζοντας ότι ότι «ειδικά τώρα, που οι επιχειρήσεις και οι πολίτες των νησιών πλήττονται από το κύμα ακρίβειας και τις επιπτώσεις της πανδημίας στον Τουρισμό, η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μπορεί να δώσει σημαντική ανάσα. Οποιαδήποτε κωλυσιεργία ή δικαιολογία θα επιβεβαιώσει ότι η ΝΔ το 2019 “έπαιξε” με τις ανάγκες των νησιωτών και υφάρπαξε τη ψήφο τους».
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης για εκλογή Σολτς: Αναμένουμε μια γόνιμη συνεργασία
Μητσοτάκης: Να διερευνήσουμε τη δυνατότητα μιας πιο αυτοτελούς οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- G7: Η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία στο επίκεντρο διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών
- Πλαστικά Θράκης: Αύξηση κύκλου εργασιών και ισχυρή λειτουργική κερδοφορία στο 9μηνο, παρά τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος
- Κίνα: Προωθεί την ανάπτυξη AI από τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Συνεργατικοί χώροι: Το προφίλ των εργαζομένων – Γιατί προτιμούν την Ελλάδα