Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών
Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα είναι βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες και η ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει την βιωσιμότητά του. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά κατέθεσε στους θεσμούς στοιχεία και πίνακες, σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αυτό επεσήμαναν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:
*Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.
*Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.
*Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.
Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα, αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκληρώθηκαν οι ολιγοήμερες συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, και, όπως επίσης αναφέρθηκε από τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, κατά τις επαφές αυτές έγινε παράλληλα ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν και έχουν καταγραφεί και προτεραιοποιηθεί στην Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης.
Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες, μεταξύ άλλων:
*επιβεβαιώθηκε η σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.
*συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων
*συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς τον δημοσιονομικό χώρο του 2019.
*η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για τη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθήσει η έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας τον Νοέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι μετά το δημοσίευμα του Reuters και την Κομισιόν, ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε κι αυτή σε διάψευση των διαρροών από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, νωρίς το πρωί σήμερα, περί συμφωνίας Αθήνας και θεσμών για τη μη περικοπή στις συντάξεις. Κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι «δεν μπορεί να είναι αλήθεια (σ.σ. το δημοσίευμα), γιατί αυτό το πράγμα (σ.σ. η αναβολή ή όχι του μέτρου της περικοπής των συντάξεων) δεν αποφασίζεται εδώ στην Αθήνα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».
Ως προς την πορεία της διαπραγμάτευσης αυτή την εβδομάδα, η ίδια πηγή σημείωσε πως κατά τις διαπραγματεύσεις αυτής της φάσης υπήρξε κάποια πρόοδος -σχεδόν συμφωνία- στο δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μόνο κάποιες μικροαποκλίσεις.
Ο ίδιο αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν είναι «κλειδωμένα» τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει βέβαια κάποια προτίμηση στα μέτρα που θα ήθελε να εφαρμοστούν, αλλά όλα θα είναι σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα συμφωνηθεί.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων Αθήνας και δανειστών, μετέδωσε ότι είναι πρώιμη η φημολογία που θέλει την Αθήνα να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Κατά τις ίδιες πηγές, μένει ακόμη να γίνει πολύ δουλειά και δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν, ο οποίος προέτρεψε: «Υπάρχει μόνο μια πηγή, μην ακούτε τίποτε άλλο». Επίσης, παρέπεμψε στις προχθεσινές δηλώσεις Γιούνκερ ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.