Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6 δήλωσε πως είναι θετικός απέναντι στην πρόταση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό. «Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε την εθνική ταυτότητα σε έναν γείτονα. Εγώ δεν έχω πρόβλημα. Η εξέγερση του Ίλιντεν εξάλλου έχει και στοιχεία εξέγερσης κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας» δήλωσε. Μάλιστα, στην παρατήρηση ότι ο όρος Ίλιντεν κρύβει στοιχεία του Σκοπιανού «αλυτρωτισμού» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «και εμείς έχουμε μερικούς παλαβούς δικούς μας που λένε ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να φτάνει μέχρι τον Ινδό ποταμό».
«Το Ίλιντεν δεν εμπεριέχει στοιχεία αλυτρωτισμού. Η εξέγερση του Ίλιντεν δημιουργεί ζητήματα διεκδικήσεων σε βάρος της χώρας; Από πού και ως πού;» κατέληξε ο κ. Μηταφίδης.
Την ίδια ώρα ο κ. Δουζίνας, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής ανέφερε πως «το συγκεκριμένο όνομα νομίζω δεν είναι πολύ της μόδας σήμερα από όσα έχω ακούσει αλλά νομίζω είναι μια εξαιρετικά καλή συμφωνία, πρόταση και προσπάθεια για να μπορέσουν να λυθούν μερικά από τα προβλήματα».
Προσπαθώντας να εξηγήσει την θέση του ο κ. Δουζίνας, ο οποίος είναι μεταξύ άλλων ρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων, ανέφερε πως «η ηγεσία της γειτονικής χώρας είχε σοβαρούς λόγους να ελπίζει ότι θα περάσει την συνταγματική αναθεώρηση με την υπάρχουσα βουλή. Θεωρεί δηλαδή ότι το όνομα αυτό θα τους βοηθούσε να το περάσουν σύντομα».
Αναφορικά με το όνομα το ίδιο, ο κ. Δουζίνας υποστήριξε πως «πολύς κόσμος δεν ήξερε γι αυτή την ιστορία, την εξέγερση του Ιλιντεν»!
«Ούτε εγώ ήξερα και έψαξα», συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ήταν μια αγροτική εξέγερση το 1903 στην περιοχή της Μπίτοβα του Μοναστηρίου στην οποία συμμετείχαν και αυτοί που αργότερα ονομάσαμε σλαβομακεδόνες και βουλαγαρόφωνοι και ελληνόφωνοι. Ήταν αγροτική επανάσταση των κολίγων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπου στο μανιφέστο της είχε μέσα μια λογική πανβαλκανικής συνομοσπονδίας σοσιαλιστικών χαρακτηριστικών και είχε πολλά από αυτά που έλεγε ο Ρήγας Φεραίος. Η εξέγερση ήταν κατά του οθωμανικού κράτους. Επομένως εκ των προγραμμάτων είναι ονομασία απάντηση στα σχέδια και τις επιθυμίες της Τουρκίας να εισδύσει στα βαλκάνια».
Το όνομα, που προκάλεσε αναταραχή στο ελληνικό πολιτικό κόσμο με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώνουν κάθετα την αντίθεσή του, λόγω των «αλυτρωτικών» συνειρμών για τους Σκοπιανούς που περιέχει ως όρος (εξέγερση του Ίλιντεν), οδήγησε την κυβέρνηση το Σάββατο να υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση.
Η κυβέρνηση, όπως είχε φροντίσει να διοχετεύσει μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών», μια ημέρα πριν τη διαρροή του ονόματος από τον Τύπο των Σκοπίων, είχε την εντελώς λανθασμένη εκτίμηση πως η συγκεκριμένη πρόταση θα γινόταν πλήρως αποδεκτή από όλα τα κόμματα. Μάλιστα, στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν πως το «Μακεδονία του Ίλιντεν» θα απέτρεπε τη σύνδεση του γειτονικού κράτους με την Αρχαία Μακεδονία αλλά και τον Βουλγαρικό εθνικισμό. Πάντως, η κυβέρνηση της Σόφιας δηλώνει και η ίδια θετική στο όνομα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ζόραν Ζάεφ: Το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» ενισχύει την ταυτότητά μας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Μύκονος: Ο μεγαλοκατασκευαστής και η καταδίκη