• Πολιτική

    ΥΠΕΝ: Δεν έχει λάβει τελική έγκριση η επένδυση για τουριστικό χωριό στην Αστυπάλαια

    • NewsRoom
    Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Δεν έχει λάβει την τελική έγκριση η επένδυση για το τουριστικό χωριό στην Αστυπάλαια, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, σχολιάζοντας δημοσίευμα που αναφέρεται στην «έγκριση» της επένδυσης.

    Πιο αναλυτικά, πηγές του ΥΠΕΝ διευκρινίζουν σχετικά με δημοσίευμα για την «έγκριση τουριστικού χωριού στην Αστυπάλαια», ότι το εν λόγω εγχείρημα έλαβε προέγκριση και όχι έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, όταν ένας επενδυτής καταθέτει ένα φάκελο με πληρότητα – με όσα ορίζονται για την προέγκριση – και υπάρχει θετική εισήγηση, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ δεν δικαιούται να αρνηθεί να το εξετάσει. Σημειώνεται ότι τα δικαιολογητικά για την προέγκριση είναι πολύ συγκεκριμένα και ο νόμος 4447/16 τα προβλέπει για να υπάρχει μια πρώτη ενημέρωση της Πολιτείας για την πρόθεση ενός επενδυτή να κάνει μελέτες.

    Για την αποφυγή πρόωρων συμπερασμάτων, επισημαίνεται ότι έπονται οι απαραίτητες μελέτες, η σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) με την αντίστοιχη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, κατόπιν εκ νέου εξέταση από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, με τη ΣΜΠΕ, η έγκριση του project από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και στη συνέχεια ο έλεγχος νομιμότητας από το ΣτΕ.

    Υπενθυμίζεται από τις ίδιες πηγές ότι για την Αστυπάλαια – όπως και για το 80% της επικράτειας της χώρας – συντάσσεται Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο συν τοις άλλοις, θα εξετάσει συνολικά το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και χωρητικότητας τέτοιων επενδύσεων στο νησί, δεδομένο που τέθηκε και στον δήμαρχο της Αστυπάλαιας, που εκλήθη στο ΚΕΥΠΟΘΑ για να συμμετέχει, ακόμη κι αν δεν προβλέπεται ως διαδικασία.

    Το ΥΠΕΝ, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, απαρέγκλιτα προασπίζεται το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, την ιστορία και τον χαρακτήρα κάθε γωνιάς της χώρας μας.

    πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Πυροσβεστική: 27 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

    Στέφανος Κασσελάκης κατά «87»: «Κάποιοι φρόντισαν πάλι να δώσουν ανάσες στο καθεστώς Μητσοτάκη» – Σιωπή για Πολάκη

    Παρέμεινε σε θετικό έδαφος ο Stoxx 600 με τις ευρωαγορές να ετοιμάζονται για την ομιλία Πάουελ



    ΣΧΟΛΙΑ