Καταργούνται τα περιοριστικά κριτήρια πρόσβασης στις νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα C. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε  (ΦΕΚ – Τεύχος Β’ 3967/12.09.2018) ότι όλοι όσοι ζουν με τον ιό μπορούν, πλέον, να λάβουν θεραπεία ανεξάρτητα από το στάδιο ηπατικής βλάβης.

“Η απόφαση αυτή αποτελεί σημείο ορόσημο για χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν είχαν δυνατότητα πρόσβασης στη θεραπεία που προσφέρει ίαση. Επίσης, συνιστά μία σημαντική ενέργεια για την προάσπιση της δημόσιας υγείας”, τονίζει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» .

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2017, την θεραπεία που προσφέρει ίαση μπορούσαν να λάβουν μόνο οι ασθενείς με προχωρημένο στάδιο ηπατικής βλάβης (κίρρωση), καθώς ίσχυαν αυστηρά κριτήρια – περιορισμοί. Έκτοτε, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του υπουργείου Υγείας κατέληξε σε συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση των κριτηρίων για ασθενείς σε πρωιμότερα στάδια της νόσου και την κατάργησή  τους για ασθενείς με συννοσηρότητες. Εντούτοις, εξακολουθούσε να αποκλείεται αριθμητικά το 50% των ασθενών, οι οποίοι με τη νέα απόφαση απέκτησαν το “διαβατήριο” για την πρόσβαση στις νέες θεραπείες.

 

Ερώτηση στη Βουλή για την τιμή αποζημίωσης

Στο στόχαστρο βρίσκεται πλέον η τιμή αποζημίωσης των θεραπειών για την ηπατίτιδα C, καθώς από 1η Σεπτεμβρίου ο ΕΟΠΥΥ τα πληρώνει στο διπλάσιο και πλέον από την εκπτωτική τιμή που είχε πετύχει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης φαρμάκων, δεδομένου ότι η σχετική σύμβαση που είχε υπογραφεί από τον Οργανισμό έληξε στις 31 Αυγούστου 2018.

Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, ο Τομεάρχης Υγείας, Βασίλης Οικονόμου και ο Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονας Φωτήλας.

«Θα έπρεπε το Υπουργείο Υγείας να συντονίσει τις ενέργειές του προκειμένου να δραστηριοποιηθεί και η Επιτροπή Αξιολόγησης HTA και η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης φαρμάκων – που σημειωτέον έχει μεταφερθεί με απόφαση του Υπουργού στο Υπουργείο Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ που ήταν. Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιους λόγους άφησε να παρέλθει αρκετός χρόνος και δε μερίμνησε ώστε να δραστηριοποιηθεί εγκαίρως η Επιτροπή Αξιολόγησης HTA και η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης φαρμάκων ώστε να διατηρηθεί η έκπτωση στα φάρμακα της ηπατίτιδας και εάν θα προβεί σε άμεσες ενέργειες ώστε να υπάρξει νέα σύμβαση», αναφέρουν στο πλαίσιο της ερώτησής τους οι κ.κ. Οικονόμου και Φωτήλας.

 

Αναβρασμός και στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, τα φάρμακα για την ηπατίτιδα C βρίσκονται στο επίκεντρο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ζητούν να δοθεί τέλος στο μονοπώλιο φαρμάκου για την Ηπατίτιδα C στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για «καταχρηστικές τιμές» της σοφοσμπουβίρης (sofosbuvir) από συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία, που εμποδίζουν εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Σημειώνεται ότι η σοφοσμπουβίρη είναι το βασικό φάρμακο κατά της ηπατίτιδας C σήμερα.

Αυτή την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας πρόκειται να εξετάσει την προσφυγή που κατέθεσαν τον Μάρτιο του 2017 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών από 17 χώρες, κατά του διπλώματος ευρεσιτεχνίας της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences, το οποίο επιτρέπει στην εταιρεία να εξασφαλίζει υψηλές τιμές σε όλη την Ευρώπη.

Μεταξύ των οργανώσεων που αμφισβητούν την εγκυρότητα της πατέντας της Gilead για το sofosbuvir, με την αιτιολογία ότι δεν πληροί τις νομικές και πραγματικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Just Treatment.

«Ως Οργανώσεις, που εκπροσωπούμε ασθενείς αλλά και επαγγελματίες υγείας, προτρέπουμε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας να επανεξετάσει την απόφαση του, η οποία επέτρεψε στην Gilead την δημιουργία αυτού του μονοπωλίου. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο πρόκειται να πραγματοποιήσει δημόσια ακρόαση της προσφυγής στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο Μόναχο», αναφέρουν οι οργανώσεις σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Εάν η προσφυγή κατά του διπλώματος ευρεσιτεχνίας γίνει δεκτή, θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την παραγωγή και εισαγωγή προσιτών γενόσημων μορφών της σοφοσμπουβίρης στην Ευρώπη, προστατεύοντας τα εθνικά συστήματα υγείας των ευρωπαϊκών χωρών από τα οικονομικά βάρη που δημιουργούν οι υπερβολικές τιμές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα οι ασθενείς με ηπατίτιδα C

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ισχύς εν τη ενώσει: Πώς θα εξαλειφθεί η ηπατίτιδα C στην Ελλάδα μέχρι το 2030

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από ηπατίτιδα C – Ποιοι πρέπει να εξεταστούν