Την απαγόρευση της πώλησης F-35 στην Τουρκία περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2020, το οποίο ανέρχεται στα 738 δισ. δολάρια. Η απαγόρευση είναι αποτέλεσμα της αγοράς από την Άγκυρα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.

Παράλληλα, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία συμφώνησαν σε ένα αμυντικό νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί μέρος του σχεδίου προϋπολογισμού, που θα αναγκάσει την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που εμπλέκονται στους αγωγούς φυσικού αερίου, Nord Stream 2 και Turkish Stream, που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία.

Ο Turkish Stream στοχεύει να ξεκινήσει τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα τον Ιανουάριο. Ένα δεύτερο τμήμα του αγωγού, με ετήσια δυναμικότητα 15,75 δισ. κυβικά εκατοστά ανά έτος, που ονομάζεται Balkan Stream, βρίσκεται υπό κατασκευή και θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Η κατασκευή των 474 χλμ. του Balkan Stream σε όλη τη βουλγαρική επικράτεια πραγματοποιείται από την Arkad, μια κοινοπραξία της Σαουδικής Αραβίας.

Η κατασκευή του Nord Stream 2, που στοχεύει στο διπλασιασμό της τρέχουσας προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, ολοκληρώνεται, αφού η Δανία έβαλε το τελευταίο εμπόδιο τον περασμένο Οκτώβριο. Το πρώτο αέριο αναμένεται να μεταφερθεί στα μέσα του 2020. Η Nord Stream 2 AG έχει συνάψει συμφωνίες χρηματοδότησης για το έργο με τις ENGIE, OMV, Shell, Uniper και Wintershall Dea.

Επιπλέον, οι δυτικές εταιρείες ασχολούνται με την παραγωγή και την υπεράκτια τοποθέτηση σωλήνων και για τους δύο αγωγούς.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Βουλγαρία δεν μπορεί να αντέξει την πίεση των ΗΠΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε πρόσφατα ότι εάν η Βουλγαρία έβαζε εμπόδια, ο αγωγός θα έβρισκε άλλη διαδρομή. Το είπε αυτό παρουσία του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάντρ Βούτσιτς, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα.

Τόσο ο Nord Stream 2 όσο και ο Turkish Stream αποσκοπούν στο να φέρουν φυσικό αέριο σε πελάτες στην Ευρώπη παράλληλα με την παράκαμψη της Ουκρανίας. Η Ρωσία επιθυμεί τα έργα να είναι έτοιμα το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο της λήξης της μακροπρόθεσμης σύμβασης αερίου με την Ουκρανία, στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το κείμενο, που συμφωνήθηκε από τις επιτροπές άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ, σχετικά με τις κυρώσεις, αναφέρει ότι εισάγονται κυρώσεις για την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, η οποία απειλείται από ρωσικά έργα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από το Κογκρέσο, πριν από τις χειμερινές διακοπές. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές, είναι ποιες θα είναι οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του.