• Πολιτική

    ΗΠΑ: Δεν γίνονται αποδεκτές οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ – Η θέση της Ρωσίας

    • NewsRoom


    Νέο ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία πως οι προκλητικές της κινήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν γίνονται αποδεκτές έστειλε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ.

    Ερωτηθείσα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο από την Αθήνα. «Όπως ανέφερε χθες ο Μάικ Πομπέο, οι όποιες δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα, διέπονται από κανόνες. Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες ενέργειες δεν γίνονται αποδεκτές. Εμείς θα συνεχίσουμε μέσω της διπλωματικής οδού να διασφαλίσουμε αυτούς τους κανόνες», είπε.

    Ερωτηθείσα πώς θα γίνει αυτό, η κ. Γκάρμπερ αρκέστηκε να απαντήσει ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε επάνω σ’ αυτό το θέμα πολύ σκληρά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον».

    Οι δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβειρας έγιναν κατά στο περιθώριο εκδήλωσης κατά την οποία οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία με επικεφαλής την κ. Γκάρμπερ, η ExxonMobil και εθελοντές της ομάδας Lets make Cyprus Green, καθάρισαν την περιοχή Καρνάγιο, στη Λεμεσό.

    Ρωσικό ΥΠΕΞ: Ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης

    Ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και προτείνει αποφυγή της κλιμάκωσης μιας δυνητικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

    Σε σχόλιο από το τμήμα πληροφοριών και Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο στο facebook αναφέρεται ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    «Προτρέπουμε την αποφυγή βημάτων που θα οδηγούσαν στην αποσταθεροποίηση και σε δημιουργία κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, την αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και την προσπάθεια επίλυσης διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικά μέτρα», αναφέρεται.

    Σημειώνεται τέλος ότι «υποστηρίζουμε μια σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών, προκειμένου να επιτευχθεί μια σταθερή, βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος προς το συμφέρον όλων των κατοίκων της νήσου».

    «Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προσφέρουμε κάθε διαθέσιμη βοήθεια προς αυτό», καταλήγει.



    ΣΧΟΛΙΑ