ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Την πρόθεση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να συνεχίσει το πρόγραμμα δίμηνης φιλοξενίας αναγνωρισμένων προσφύγων σε ξενοδοχεία για περιορισμένο αριθμό θέσεων, εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης.
Όπως επισημαίνει, το υπουργείο έχει καταθέσει τεχνικό δελτίο ζητώντας τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της συνέχισης του προγράμματος για περίπου 1.500-2.000 θέσεις, προκειμένου, όπως τονίζει, “να υπάρχει μια ροή αποσυμφόρησης των νησιών και ταυτόχρονα ο αριθμός θέσεων να είναι διαχειρίσιμος”. Με τη λύση αυτή, προσθέτει ο ίδιος, θα δίνεται η ευκαιρία “σε όσους έρχονται από τα νησιά στην ενδοχώρα να δουν τι θα κάνουν ή να εγγραφούν στο πρόγραμμα ένταξης Helios”.
Ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με το αίτημα για χρηματοδότηση.
Το πρόγραμμα δίμηνης φιλοξενίας αναγνωρισμένων προσφύγων είχε ξεκινήσει να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο του 2020 από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση αναγνωρισμένων προσφύγων που έρχονταν από τα νησιά σε πλατείες μεγάλων πόλεων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί στο πρόγραμμα αυτό 2.504 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.
Ωστόσο, η χρηματοδότηση του προγράμματος έληξε στα τέλη του 2020 και μετά τη δίμηνη παράταση που είχε λάβει, ολοκληρώθηκε τελικά στα τέλη Φεβρουαρίου 2021. Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν μαζικά πολλά από τα ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν πρόσφυγες και να εκφράζονται ανησυχίες για την επόμενη μέρα των ωφελούμενων προσφύγων.
Όπως προκύπτει από στοιχεία του ΔΟΜ, στις αρχές Δεκεμβρίου 2020 λειτουργούσαν 50 ξενοδοχεία, όπου φιλοξενούνταν 5.500 άτομα (ευάλωτοι αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες). Ένα μήνα μετά τα ξενοδοχεία σε λειτουργία ήταν 25 με περίπου 3.300 διαμένοντες, οι περισσότεροι πλέον αναγνωρισμένοι, ενώ σήμερα λειτουργούν μόλις πέντε ξενοδοχεία με 1.000 άτομα, αποκλειστικά αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, και ο αριθμός βαίνει διαρκώς μειούμενος.
Η πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου, Μελίνα Δασκαλάκη, εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανησυχία του Δήμου Αθηναίων για τη μαζική έξοδο προσφύγων από τα ξενοδοχεία, καθώς, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει αντίστοιχη απορρόφηση από το ενταξιακό πρόγραμμα Helios ή άλλα προγράμματα, ώστε να μην υπάρξει πίεση για αστεγία, ενώ η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη έπειτα από τόσους μήνες πανδημίας.
Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) σημείωνε από την πλευρά της σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, ότι πολλοί από τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες “περιμένουν μάταια μήνες να προμηθευτούν έγγραφα και διαβατήρια”. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης αναφέρουν πάντως ότι στη Σπάρτη που δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα, τα απαραίτητα έγγραφά τους έχουν εκδοθεί και οι πρόσφυγες θα τα λάβουν αύριο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ πολυεθνικές – Ποιες είναι
- ΙΤΕΠ: «Υψηλή» και «άνιση» φορολογία στα Ξενοδοχεία – Το 19% του κόστους παραγωγής αντιστοιχεί σε φόρους
- Δημοσκόπηση GPO: Η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ – Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ – Οκτακομματική Βουλή
- Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θετικές προοπτικές για την οικονομία το 2025 – Σημαντικές εξωτερικές προκλήσεις