• Πολιτική

    Υπ. Υγείας: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις αλλαγές στα νοσοκομεία και τις αμοιβές των γιατρών

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Στις 11 το πρωί η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας θα βρεθεί, εκτός απροόπτου, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, να συζητηθούν οι νέες παροχές, που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

    Ο πρωθυπουργός, τόσο στην ομιλία του, όσο και στις απαντήσεις του στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, έδωσε για άλλη μια φορά έμφαση στην Υγεία, αναγνωρίζοντας ότι το ΕΣΥ έχει ακόμη προβλήματα, αλλά υπογραμμίζοντας ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει πρόοδος.

    Υπ. Υγείας: Σύσκεψη στο Μαξίμου

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σημερινή σύσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι οι προσπάθειες όλων πρέπει να είναι συνεχείς, με στόχο την ίση πρόσβαση όλων των πολιτών στις δημόσιες δομές Υγείας, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς χάσιμο χρόνου.

    Παράλληλα θα καθοριστούν οι επόμενες κομβικές κινήσεις, που αφορούν στους βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους σε βάθος τριετίας, με τις αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στις εφημερίες να προεξάρχουν. Τέλος, αναμένεται να συζητηθούν και οι αντιδράσεις, που υπήρξαν, στις νέες εξαγγελίες

    «Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει ζήτημα, παραδείγματος χάρη, στον τρόπο, με τον οποίο λειτουργούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και μεγάλη γκρίνια, εν πολλοίς δικαιολογημένη, από τους πολίτες, ειδικά στις δύσκολες εφημερίες κάποιων νοσοκομείων της Αθήνας.

    Θα δείτε τους επόμενους μήνες αλλαγές και πρόοδο, με παραπάνω πρόσληψη και τραυματιοφορέων, μια κρίσιμη ειδικότητα για να λειτουργεί καλύτερα η εφημερία, αλλά θα δείτε πραγματική αλλαγή, όταν έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών», επεσήμανε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου της Κυριακής.

    Και πρόσθεσε: «Αν πάτε στο «Αττικό» σήμερα και δείτε πώς λειτουργεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και δείτε τι είναι αυτό, το οποίο κατασκευάζουμε, όταν αυτό εγκαινιαστεί σε 12 μήνες από τώρα, θα αντιληφθούμε τη μεγάλη επανάσταση στον τρόπο, με τον οποίο θα περιθάλπουμε τους ασθενείς, που έρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ειδικά αυτούς οι οποίοι έρχονται με βαρύ τραύμα».

    Εξειδίκευση μέτρων σε συνέντευξη τύπου

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, την αναπληρώτρια Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους.

    Ουσιαστικά θα εξειδικευθούν οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες αφορούν στα εισοδήματα των εργαζόμενων στο ΕΣΥ. Για παράδειγμα, η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών, που αποτελούσε επί σειρά ετών πάγιο αίτημα και που αυξάνει κατά 130 ευρώ καθαρά το μηνιαίο τους εισόδημα.

    Αλλά και η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα νέα κίνητρα σε γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ώστε να εργαστούν σε παραμεθόρια νοσοκομεία και σε νοσοκομεία όπου μέχρι σήμερα υπήρχε δυσκολία προσέλκυσης γιατρών.

    «Γιατί ναι, διαπιστώσαμε ότι τα κίνητρα, τα οποία δίναμε μέχρι σήμερα, προφανώς δεν ήταν αρκετά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Έμφαση στη γονιμότητα

    Διευκρινίσεις θα δοθούν και για τη δυνατότητα γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο στον συμπληρωματικό τους χρόνο, αλλά και σε όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη γονιμότητα και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

    Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες ηλικίας από 30 έως 35 ετών, καθώς και για την απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

    Όπως εξήγησε: «Ένα πολύ πιο ευρύ πρόγραμμα από αυτό, που παρουσιάζω σήμερα, κοστολογείται συνολικά στα 250 εκατομμύρια ευρώ και θα συνδυαστεί με την προσεκτική αναμόρφωση της επιδοματικής μας πολιτικής».

    Η εξειδίκευση των μέτρων για τη γονιμότητα και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς απασχολούν πολλά ζευγάρια.

    Το θέμα, εξάλλου, θα συζητηθεί και την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, οπότε προγραμματίζεται συνέντευξη τύπου από την Υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη, την Υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΣΥ: Με 130,53 εκατ. εισάγει και αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες



    ΣΧΟΛΙΑ