Την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν, ώστε, με βάση την κείμενη νομοθεσία, να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζομένους τους, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, υπενθυμίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Σάββατο 22 Ιανουαρίου και, καθώς η κακοκαιρία «Ελπίς» βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι οι όποιες καταγγελίες γίνουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων θα εξετάζονται αμέσως με την απαιτούμενη προσοχή και αυστηρότητα.

Επίσης, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει ότι σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται εδώ και χρόνια τα ακόλουθα:

«1. Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

2. Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζόμενους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

3. Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται, όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται, μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό αντιστηρίξεις, εκσκαφές, κ.λπ., πριν από την επανάληψη εργασιών που διακόπηκαν, λόγω παγετού.

4. Τέλος, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στον χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας, κλπ). Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν, επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός)».

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας: Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ – Η εικόνα από την ΡΑΕ

Αναβάλλονται οι εμβολιασμοί σε Αττική και Εύβοια